20 marca, 2020

Prozdrowotny smak czerwonej kapusty

Czerwoną kapustą zajadamy się zarówno na surowo, jak i na ciepło. W wersji kiszonej jest oczywiście pełna prozdrowotnych probiotyków. Dzięki obecności nierozpuszczalnego błonnika wspiera też prawidłową pracę jelit.

O czerwonej kapuście

Wzmianki na temat czerwonej kapusty mogą pochodzić nawet sprzed tysięcy lat. Wiadomo, że upodobali ją sobie Grecy i Rzymianie. Dzika wersja kapusty, uprawiana była początkowo w regionie śródziemnomorskim.

Wysoce prawdopodobne jest, że rzymski filozof i mąż stanu Katon, może być wynalazcą dań z surowej kapusty, jako ten który nalegał na jej spożycie z dodatkiem octu. Jej prozdrowotne właściwości opisywał z kolei Pliniusz Starszy. Był to słynny rzymski obywatel i żołnierz, który spisywał m.in. powszechne praktyki zdrowotne starożytnych Rzymian.

Za kolor czerwonej kapusty odpowiada obecność antocyjanu. W zależności od kwasowości gleby, pigment ten może być czerwony, fioletowy lub niebieski. Im bardziej kwaśna gleba, tym bardziej czerwony odcień liści.

W tym rodzaju kapusty znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy. Może ona również zaspokoić 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę C (zielona zaś 47%). Czerwona kapusta ma więcej witaminy C, niż na przykład pomarańcze.

Prozdrowotne właściwości czerwonej kapusty

Oto najważniejsze powody, dla których warto włączyć czerwoną kapustę do swojego jadłospisu.

  • Wspiera zdrowie jelit

Fermentowana kapusta jest prawdziwą bombą probiotyczną, która wpływa bardzo korzystnie na nasze jelita.

Dlatego warto sięgać po kimchi, które coraz częściej robione jest też z czerwonej kapusty. Według naukowców z koreańskiego Pusan National University, kimchi może wspomóc: ochronę przez zakrzepami, chorobami neurodegeneracyjnymi (np. demencja), zwyrodnieniami związanymi z wiekiem, problemami skórnymi, a nawet przed otyłością. Probiotyki pomagają uniknąć rozwoju zespołu nieszczelnego jelita, objawów IBS, zwiększając przy tym odporność.

Czerwona kapusta zawiera sporo witaminy C, która pobudza do działania białe krwinki, stanowiące pierwszą linię odpierającą atak patogenów. Ponieważ witamina C jest antyoksydantem, zmniejsza szkodliwe działanie wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenia tkanek.

Poprawiając system obronny, witamina C sprawia że stajemy się bardziej odporni na infekcje, zakażenia czy choroby przewlekłe.

Witamina C odgrywa również ważną rolę w tworzeniu się kolagenu, który jest istotny dla komórek i tkanek.

  • Pomaga łagodzić stan zapalny

Czerwona kapusta zawiera sulforafan, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne.

Jak donosi amerykańska The Arthritis Foundation, dieta w której dużo jest warzyw i owoców zawierających antocyjany (jak np. czerwona kapusta), powinna być stałym elementem programu leczenia pacjentów ze stanem zapalnym stawów. Dzięki temu walki z nim staje się łatwiejsza, a uniknięcie powikłań bardziej prawdopodobne.

  • Chroni przed rozwojem chorób przewlekłych

Uszkodzenia i rozpad komórek to procesy, które zachodzą w ciele każdego z nas. Dieta bogata w przeciwutleniacze może pomóc zwolnić te procesy i zapobiec rozwojowi przewlekłych chorób.

Naukowcy z University of Auckland w Nowej Zelandii, zbadali właściwości przeciwutleniające roślin, które zawierają dużo antocyjanów. Wszystkie – w tym czerwona kapusta – wykazywały znaczny ładunek antyoksydantów i okazywały się być skutecznymi narzędziami do walki z uszkodzeniami DNA, przez określoną linię komórkową raka okrężnicy. Do warzyw takich należą też m.in. jarmuż i brokuły.

  • Dba o mocne kości

W czerwonej kapuście znajduje się dużo witaminy K, która jest niezbędna do utrzymania odpowiedniego poziomu wapnia w szkielecie. To ważne, szczególnie dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym i mężczyzn w podeszłym wieku.

Tkanka szkieletowa formułuje się mniej więcej do 20. roku życia i utrzymuje się w takiej formie mniej więcej do 40. roku życia. W okresie przed menopauzą i w trakcie menopauzy, kobiety doświadczają dosyć gwałtownego spadku gęstości kości. Mężczyźni zaczynają borykać się z tym problemem w okolicach 70-tki.

Im słabsze są kości, tym większe jest ryzyko złamań i utraty mobilności. To znacząco wpływa na jakość życia, a także na śmiertelność seniorów.

Dieta bogata w produkty zawierające witaminę K, jest więc inwestycją na przyszłość.

Jakie są właściwości odżywcze czerwonej kapusty?

Szacuje się, że w 1 szklance (ok. 89 g) posiekanej, surowej czerwonej kapusty, znajdziemy:

Kilka ciekawostek

W czasie gotowania, czerwona kapusta może zmienić kolor na niebieski. Jeśli chcemy tego uniknąć, dodajemy ocet jabłkowy lub po prostu kwaśne owoce.

By możliwie najmniej uszczuplić profil odżywczy kapusty, należy ją ugotować na parze.

Czerwona kapusta zawiera 10 razy więcej witaminy A, niż zielona. Witamina A potrzebna jest dla utrzymania dobrej kondycji: skóry, układu odpornościowego, zdrowych zębów, tkanki szkieletowej i błon śluzowych, a także by zwolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej wynikającego z wieku.

W tym rodzaju kapusty znajduje się również niemal dwukrotnie więcej żelaza. Pomaga ono dostarczać tlen do komórek, wspierając tym samym choćby pracę mięśni.

Kapustę lepiej jest opłukać niż szorować. Dzięki temu zachowane zostaną ważne dla jelit bakterie.

Naukowcy zwracają uwagę na to, że azjatycki sposób traktowania kapusty może być tym najkorzystniejszym dla zdrowia. Surowa i fermentowana kapusta mają znacznie więcej składników odżywczych, niż gotowana.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/red-cabbage/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.