15 lutego, 2020

Prozdrowotne właściwości kimchi

Probiotyczne produkty znajdują się w czołówce listy prozdrowotnych dobrodziejstw. Jednym z takich produktów jest kimchi, tradycyjne koreańskie danie, wypełnione po brzegi składnikami o zbawiennym dla naszego zdrowia działaniu.

Co to jest kimchi?

Kimchi powstaje ze sfermentowanych i przyprawionych warzyw. Najczęściej jest to kapusta pekińska, ogórki czy rzepa. Proces fermentacji w szczelnie zamkniętych, szklanych słoikach trwa od kilku dni, do kilku miesięcy. Powstaje podobnie jak kapusta kiszona, zawiera jednak więcej składników i inne przyprawy.

Uważa się, że podczas fermentacji kimchi powstają przede wszystkim szczepy  Lactobacillus, Leuconostoc i Weissella. Dzięki procesowi fermentacji, wyeliminowane zostają również szkodliwe składniki, co czyni kimchi jednym z „najczystszych” produktów.

Według przeglądu z 2018 roku, badania ujawniły następujące właściwości kimchi:

  • stymulowanie funkcji odpornościowej,
  • eliminowanie wolnych rodników,
  • zmniejszanie ryzyka występowania niektórych typów nowotworów,
  • działanie przeciwstarzeniowe,
  • ochrona przed chorobami sercowo-naczyniowymi,
  • zmniejszanie ryzyka rozwoju zespołu metabolicznego,
  • wzbogacenie flory jelitowej.

Na początku XX wieku naukowcy zaczęli obserwację wpływu pokarmów probiotycznych, na proces starzenia. Przyjmowano, że sfermentowana żywność pokrywa jelito grubego bakteriami kwasu mlekowego, obniżając tym samym pH jelit, hamując rozwój szkodliwych bakterii i spowalniając proces starzenia. Badania potwierdziły, że w ten sposób działa wiele produktów probiotycznych.

Prozdrowotne właściwości kimchi

Co, poza ciekawym smakiem, kryje w sobie kimchi?

  • Wzmacnia odporność

Wiemy już, że ogromna część układu odpornościowego leży w jelitach. Dlatego produktu bogate w probiotyki pomagają walczyć z infekcjami, wirusami i chorobami, a tym przewlekłymi. Wielokrotnie wykazano, że mają one korzystny wpływ w przypadku takich problemów, jak: zespół jelita drażliwego (IBS), wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśnioweskiego-Crohna, biegunka, wyprysk, zakażenie H. pylori, infekcje dróg moczowych, infekcje intymne, nawracający nowotwór pęcherza moczowego, rzekomobłoniaste zapalenie jelit czy zapalenie zbiornika jelitowego.

Kimchi zawiera ponadto inne składniki, które wspierają nasze zdrowie. Pieprz cayenne czy ostra papryka wykazują antyoksydacyjne i przeciwrakotwórcze właściwości. Czosnek zapobiega rozwojowi infekcji, łagodzi stan zapalny i zmęczenie. Imbir wpływa korzystnie na układ pokarmowy i przyśpiesza regenerację po chorobie. Kapusta ma działanie przeciwzapalne, jest bogata w antyoksydanty, witaminy A, C i K oraz inne, ważne składniki odżywcze. Znajdujące się w kapuście pekińskiej i rzodkiewce izocyjanian oraz siarczek pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworów, wspierając oczyszczanie organizmu z metali ciężkich.

  • Poprawia trawienie

Choć w procesie fermentacji udział bierze wiele bakterii, na pierwszy plan wysuwają się bakterie kwasu mlekowego. Według naukowców z Division of Digestive and Liver Diseases na Columbia University College of Physicians and Surgeons, to właśnie wzbogacenie flory jelitowej ma szansę zapobiec niektórym zaburzeniom pracy układu pokarmowego. Złagodzeniu ulec mogą nie tylko takie stany jak niestrawność, zaparcia, zespół nieszczelnego jelita czy stan zapalny (żołądka, jelit itd.). Probiotyki wspierają też regularność wypróżnień.

Poza tym, probiotyki mogą pomóc złagodzić zmiany hormonalne czy zaburzenia autoimmunologiczne. Jak wykazano, niektóre z produktów probiotycznych są wysoce skuteczne w: zapobieganiu biegunce wywołanej antybiotykoterapią lub biegunce zakaźnej, w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Leśnioweskiego-Crohna czy IBS.

  • Ma dużo błonnika

Ponieważ w kimchi znajduje się dużo warzyw, potrawa to dostarcza również dużo błonnika. Na przykład kapusta pekińska, ma mało kalorii i węglowodanów, a dużo błonnika i objętości. Dzięki temu, wzmaga uczucie sytości.

Dieta bogata w błonnik wiąże się z obniżonym ryzykiem: nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, hiperglikemii, insulinooporności, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, cukrzycy, otyłości i niektórych chorób żołądkowo-jelitowych. Ponieważ błonnik zwiększa uczucie najedzenia, ułatwia nam kontrolowanie porcji.

  • Pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami

Dowody anegdotyczne mówią o tym, że zajadanie się kiszonkami pomaga zwalczyć uzależnienie od cukru. Wiemy też, że poprawia trawienie i pomaga regulować apetyt. To dobre wiadomości również dla tych, którzy rzucili wyzwanie nadprogramowym kilogramom.

Zarówno żywność probiotyczna jak i suplementy, zostały powiązane ze zmniejszeniem masy ciała oraz tkanki tłuszczowej. Jak sugerują badania, modyfikacja mikroflory jelitowej może być nowym sposobem na walkę z otyłością. Stwierdzono, że na apetyt, masę ciała i metabolizm wpływ mają między innymi zapalenie o niskim nasileniu oraz wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wszystko to powiązane jest ściśle z kondycją jelit, dlatego znalezienie skutecznej kombinacji (i dawki) mikroorganizmów probiotycznych, może okazać się strzałem w dziesiątkę w walce z przejadaniem się.

  • Może wspomóc walkę z nowotworami

Składniki z których powstaje kimchi, znane są ze swoich przeciwnowotworowych właściwości. Zmniejszają stres oksydacyjny, wspierając zdrowie i długowieczność. Kapusta to skarbnica antyoksydantów i składników przeciwzapalnych. Podobnie jak czosnek, cebula, papryka, imbir czy rzodkiewka. Przeciwzapalne właściwości są nie do przeceniania zważywszy na fakt, że stan zapalny jest podłożem wielu niebezpiecznych chorób.

Badania wykazują ponadto, że znajdująca się w czerwonej papryce kapsaicyna, może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc. W kilku badania wykazano też związek pomiędzy zjadaniem czosnki i cebuli, a obniżonym zagrożeniem nowotworami: żołądka, jelita grubego, przełyku, trzustki i piersi. Zawarty w kapuście chińskiej indolo-3-karbinol połączą z kolei z mniejszym ryzykiem pojawienia się zapalenia jelit i raka okrężnicy.

Poza tym, w 100 g kimchi znajdziemy:

  • 33,9 kalorii,
  • 7 g węglowodanów,
  • 1,1 g białka,
  • 0,4 g błonnika,
  • 805 IU witaminy A (16% zalecanego dziennego spożycia),
  • 7,5 µg witaminy K (9% zds),
  • 0,2 mg manganu (9% zds),
  • 4,4 mg witaminy C (7% zds),
  • 29,5 µg kwasu foliowego (7% zds),
  • 0,1 mg witaminy B6 (5% zds),
  • 0,7 mg żelaza (4% zds).

Środki ostrożności

Jak w przypadku wszystkich produktów probiotycznych, kimchi może powodować gazy lub wzdęcia. Dlatego też należy wprowadzać do diety początkowo niewielkie ilości tego przysmaku.

Do przygotowania kimchi wykorzystywana jest całkiem spora ilość soli. Należy wziąć to pod uwagę w komponowaniu diety.

Kimchi może musować, co jest wynikiem procesu fermentacji. Jeśli jednak zaczyna mieć ostry smak i zapach, może oznaczać to psucie się.

Po otwarciu kimchi może trzymamy w lodówce do 3 miesięcy. Zamknięte może znajdować się w niej zwykle nawet przez rok.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/kimchi/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.