Demencja/otępienie to stan, który dotyka przede wszystkim – choć nie tylko – osoby starsze. Szacuje się, że na świecie ok. 2% osób po 70. roku życia cierpi na demencję. Skutkuje ona postępującymi zaburzeniami zdolności poznawczych, powiązanymi zwykle ze zmianami zachowania i zaburzeniami neurologicznymi. Obecnie nie ma skutecznej terapii, która pozwoliłaby zatrzymać lub odwrócić skutki tego…

Wodorosty – do których należą choćby algi morskie – stają się coraz popularniejszym produktem na naszej szerokości geograficznej. Stanowią składniki przede wszystkim kuchni azjatyckiej, a głównie znajdujemy je w sushi czy zupie miso. Dlaczego warto uwzględnić je w swoim jadłospisie? Czym są wodorosty? Termin „wodorosty” jest potoczną nazwą na wiele gatunków roślin morskich i alg,…

Wrażliwość na salicylany jest mniej powszechną nietolerancją pokarmową, niż np. nadwrażliwość na gluten. Mimo wszystko dotyka pewnej grupy osób, znacznie zmniejszając jakość życia. Czym są salicylany? Salicylany to związki  pochodzące z kwasu salicylowego, które występują np. w żywności  i lekach. Mogą wywoływać działania niepożądane u osób nadwrażliwych. W żywności występują naturalne formy salicylanów, które rośliny…

Siarka organiczna okazuje się być niezwykłym suplementem, który pomaga walczyć z bólem, stanem zapalnym czy obniżoną energią i odpornością. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Czym jest MSM? MSM to skrót od metylosulfonylometanu, czyli utlenionej formy organicznego związku siarki. Naturalnie występuje w niektórych owocach, warzywach, algach czy mleku. Niestety obecne sposoby uprawy roślin oraz przetwarzanie…

Nasz organizm jest złożonym systemem, w którym poszczególne elementy wzajemnie na siebie wpływają. Mówią o tym również nowe badania, opublikowane w Journal of the American Society of Nephrology. Wynika z nich, że choroby sercowo-naczyniowe, takie jak: migotanie przedsionków, choroba niedokrwienna serca (wieńcowa) czy niewydolność serca, a także udar, powiązane są z podwyższonym ryzykiem niewydolności nerek….

Brokuły są źródłem błonnika, wielu przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Są jednymi z najzdrowszych warzyw i… wyglądają jak małe drzewka! Słowo na temat brokułów Brokuły pochodzą z rodziny kapustowatych i są spokrewnione np. z kalafiorem czy jarmużem. Początki ich uprawy datuje się na VI wiek p.n.e. W starożytnej Grecji i Rzymie, nosiły nazwę cyma. Ponownie do…

Normobaryczna rewolucja trwa w najlepsze a kolejne miejsca, gdzie można doświadczyć prozdrowotnej atmosfery opracowanej przez Doktora Pokrywkę pojawiają się jak grzyby po deszczu. Tym razem z ogromną radością zapraszamy mieszkańców Warszawy i okolic na ul. Modlińską 184 gdzie czynna jest już nowa komora. Aby zarezerwować wizytę wystarczy zadzwonić pod numer telefonu tel:+48 730 007 011…

Orbitopatia tarczycowa/oftalmopatia Gravesa-Basedowa to stan towarzyszący często chorobom tarczycy, najczęściej nadczynności. Wynika ze zmiany metabolizmu tkanek oczodołu, która zyskują na objętości. Dochodzi wtedy do tzw. wytrzeszczu osiowego, dotyczącego zazwyczaj obu gałek ocznych. Pojawić mogą się również m.in.: obrzęk spojówek, obrzęk powiek, podwójne widzenie, obniżenie ostrości widzenia, ból, odczucie posiadania ciała obcego w oku oraz światłowstręt….

Gdy w 2013 roku powstawał pierwszy na świecie dom normobaryczny, jego twórcy – Doktorowi Pokrywce – przyświecała idea stworzenia środowiska najbardziej sprzyjającego zdrowiu człowieka. Z pewnością jednak nie spodziewał się, że już po kilku latach komory normobaryczne zaczną powstawać w całym kraju a jego wynalazek stanie się rewolucyjną metodą na odblokowanie naturalnych mechanizmów zdrowienia i…

Kolejna normobaria otwiera swoje drzwi dla wszystkich zainteresowanych! Nowy obiekt powstał w Budach Mszczonowskich w woj. mazowieckim i znajduje się przy ul. Grzybowej 6. To świetna okazja by na własnej skórze przekonać się o prozdrowotnym działaniu atmosfery i mieszanki oddechowej opracowanej przez Doktora Pokrywkę. Wizytę można umówić pod numerem telefonu +48 512 170 410 lub…

1 2 3 61