Układ pokarmowy jeszcze stosunkowo niedawno traktowany był niemal po macoszemu. Medycyna nie skupiała się nadto na jego roli w rozwoju wielu, powszechnych dziś, chorób. Obecnie wiemy już, że wiele z nich wynika z zaburzeń wchłaniania, które mogą być konsekwencją deficytów enzymów trawiennych. O co chodzi z tymi enzymami? Dzięki enzymom dochodzi do transformacji cząsteczek. Te…

Eukaliptus pochodzi oryginalnie z Australii, jednak dziś rośnie w wielu miejscach świata. Ma długie łodygi i okrągłe, wiecznie zielone liście. Choć spożywane w całości mogą być pewnym wyzwaniem dla układu pokarmowego, zrobiona z nich herbatka ma wiele prozdrowotnych właściwości. Podobnie jak cała roślina. Właściwości eukaliptusowych liści Czym może pochwalić się eukaliptus? Ma dużo antyoksydantów Z…

Gałka muszkatołowa to przyprawa dodająca nie tylko smaku, ale też prozdrowotnych właściwości naszym daniom. Jak wykazują badania, ma korzystny wpływ między innymi na mózg, serce czy trawienie. Czym jest gałka muszkatołowa? Gałka muszkatołowa pozyskiwana jest z nasion muszkatołowca, wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Banda (będących częścią Archipelagu Malajskiego). Najstarsze źródła donoszące o jej zastosowaniu,…

Awokado to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, a także takich składników jak witamina K, potas czy błonnik. Jak pokazują badania, ma korzystny wpływ na kondycję serca oraz układu pokarmowego. Owoc awokado Dziś uprawiane na całym świecie, oryginalnie awokado pochodzi z Meksyku. Roślina ta może osiągać wysokość 1-1,2 m i charakteryzuje się zielono-żółtymi kwiatami oraz owocami posiadającymi…

Już 22 września w Warszawie odbędą się dwa wykłady Doktora Pokrywki na temat zdrowia, właściwości zdrowotnych komory oraz długowieczności. Uczestnicy będą mieli okazję posłuchać o odpowiednim odżywianiu ciała, niezbędnym ruchu, a także wpływie akupunktury oraz komory normobarycznej na nasze zdrowie. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji wysłuchać doktora Pokrywki – nie przegap tej okazji! Gdzie? Komora…

Owies w różnej postaci znajdziemy dziś niemal w każdej kuchni. W formie owsianki stanowi jedno z najpopularniejszych śniadań na całym świecie. Wykorzystywany może być nie tylko na ciepło, a możliwości jego zastosowania jest naprawdę wiele. Zanim jednak jego produkty trafią do sprzedaży, muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce, jako że nasz organizm nie jest w stanie…

Korzeń lotosu zawiera silne przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze, które wspierają zdrowie układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Pomaga również złagodzić stan zapalny i wspiera zdrowie mózgu. Czym jest korzeń lotosu? Lotos to roślina rosnąca w słodkich wodach klimatu podzwrotnikowego. Oryginalnie pochodzi z Indii, dziś jednak największą popularnością zdaje się cieszyć w Japonii i Chinach. Korzeń lotosu jest…

Koncentraty – czyli soki pozbawione większości wody – obecne są nie tylko w naszej kuchni. Nierzadko sięgamy również po koncentraty soków owocowych, które mogą zaoferować nam konieczne witaminy i minerały. Są jednak bardziej przetworzone. Czym jest koncentrat soku? Sok może składać się nawet w 90% z wody. Kiedy jej znaczna część zostanie wyeliminowana, pozostaje nam…

Stwardnienie rozsiane (SM, ang. sclerosis multipex) jest chorobą układu immunologicznego, która dotyka niemal 2,5 mln osób na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce jest to ok. 50 tysięcy pacjentów, brak jest jednak jednoznacznych danych, ponieważ nie istnieje ogólnokrajowy rejestr chorych. Objawy mogą różnić się między sobą u każdej osoby. By zdiagnozować chorobę, konieczne jest…

Już 12 września odbędzie się kolejne spotkanie z Doktorem Pokrywką. Twórca Akademii Długowieczności odwiedzi normobarię w Dąbrowie Górniczej gdzie wygłosi wykład i będzie odpowiadał na pytania uczestników. Warsztaty odbędą się 12 Września (czwartek) o godzinie 14:00. Przy okazji spotkania będzie oczywiście możliwość skorzystania z sesji normobarycznej, stanowiącej Drugi Filar Długowieczności. Aby zapisać się na warsztaty…

1 2 3 53