Choć lęk jest naturalnym  stanem emocjonalnym, przewlekłe odczuwanie niepokoju i lęku, ma bardzo destrukcyjny wpływ zarówno na naszą psychikę, jak i zdrowie fizyczne. Często nieco bagatelizując ten stan, nazywamy go „przesadnym zamartwianiem się” lub „nadmiernym myśleniem”. Niesłusznie, bowiem chroniczne odczuwanie lęku jest zaburzeniem, które nawet w 60% kończy się rozwojem depresji – bardzo niebezpiecznej choroby….

Ziemia okrzemkowa (ziemia diatomitowa, diatomit) jest naturalnie występującą osadową skałą mineralną, złożoną ze szczątków drobnych organizmów wodnych (glonów) – okrzemków. Znajduje się często w proszkach i rozpylanych pod ciśnieniem płynów, które stosowane są: na zewnątrz budynków, w gospodarstwach domowych, ogrodach oraz w żywności dla ludzi i zwierząt. Skała ta jest na tyle miękka, że stosunkowo…

Sok pomidorowy ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Być może jednak najnowsze doniesienia japońskich naukowców, powiększą to pierwsze grono. Pomidorowe pijaństwo Badanie opublikowane na łamach Food Science & Nutrition, obejmowało 481 uczestników w wieku 21-74 lat. Wszystkie osoby poddane zostały początkowo ocenie, pod kątem czynników ryzyka z zakresu sercowo-naczyniowego, np. ciśnienia krwi, tolerancji glukozy i…

Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa to trzecie najgroźniejsze schorzenie obszaru sercowo-naczyniowego. Okazuje się, że u 40% pacjentów z tą diagnozą nieznane są jej przyczyny. Co gorsza, każdy epizod zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnego. Naukowcy z Michigan Medicine zdecydowali się przyjrzeć bliżej zagadnieniu, by zwiększyć szansę na trafne diagnozowania i skuteczne rozprawianie się z niebezpiecznymi skrzepami. Przeprowadzone na myszach…

Egzotyczny ananas kojarzy nam się najczęściej z latem, słońce, wakacjami w ciepłych krajach i… pizzą hawajską. Jednak owoc ten zawiera również coś, co może okazać się bardzo korzystne dla naszego zdrowia – enzym zwany bromelainą. Czym jest bromelaina? Ananasy – pochodzące oryginalnie z Ameryki Południowej – cenione były od dawna w hawajskich, południowoamerykańskich i azjatyckich…

Lecytyna słonecznikowa znana była do tej pory przede wszystkim ze spożywczego i kosmetycznego zastosowania. Okazuje się jednak, że wykazuje pewne bardzo ciekawe właściwości prozdrowotne, np.: poprawia kondycję układu pokarmowego i mózgu, zmniejsza ryzyko powikłań związanych z karmieniem piersią czy obniża cholesterol. Dlatego właśnie stała się wchodzącą gwiazdą świata suplementów. Czym jest lecytyna słonecznikowa? Lecytyna to…

Pole elektromagnetyczne otacza nas w zasadzie z każdej strony. Warto pamiętać o tym, że odpowiedzialne są za to nie tylko nasze smartfony. To również wieże komórkowe, komputery, routery bezprzewodowe itd. Co ciekawe jednak, nie ma badań które przyglądałyby się w rzetelnym sposób temu, jakiego rzędu promieniowanie jest obecne w naszym środowisku. Czy dlatego, że świat…

Infekcje intymne zdarzają się nie tylko latem, choć czas ten zdecydowanie im sprzyja. Jak donosi amerykańskie CDC, ok. 75% wszystkich kobiet na świecie doświadczy w którymś momencie swojego życia drożdżakowej infekcji pochwy. Odpowiedzialne za nie są drożdżaki, w większości gatunku Candida albicans. Ich obecność w naszym organizmie jest normalna, jednak przerost populacji może powodować zakażenie…

Pepsyna jest jednym z głównych enzymów trawiennych. Potrzebna jest m.in. do trawienia białek, prawidłowego wchłaniania składników odżywczych, a także ochrony przed alergiami czy przerostem drożdżaków. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów pepsyny, które wspomagają trawienie kiedy naturalna produkcja jest zbyt słaba. Mogą okazać się przydatne dla wszystkich tych, którzy cierpią na niestrawność, zgagę i refluks,…

Palenie tytoniu jest szkodliwe i dziś już chyba nikogo o tym przekonywać nie trzeba. Zawiera masę toksycznych substancji chemicznych, które dostają się do płuc wraz z każdym zaciągnięciem. W Polsce po tytoń sięga ok. 9 mln osób (31% dorosłych mężczyzn i 18% kobiet), w wyniku tego umiera zaś rocznie niemal 70 000 osób. Śmiertelność z…

1 2 3 50