4 lutego, 2021

Zimowe warzywa – po które warto sięgać?

Choć do wiosny już (miejmy nadzieję) niedaleko, na wiosenne warzywa musimy jeszcze poczekać. Lokalne i świeże warzywa oraz owoce, to zwykle najzdrowszy wybór. Które z nich są najlepsze w jesienno-zimowym sezonie?

Czym są zimowe warzywa?

Niektóre warzywa zimowe, to warzywa korzeniowe, czyli te rosnące pod ziemią. Jednak za zimowe warzywa uznawane są również kapustne, jak na przykład: kapusta, kalafior, brokuł czy jarmuż. Wiele z nich charakteryzuje się wyższą zawartością skrobi i cukru, co pomaga im rosnąć w niższych temperaturach.

Warzywa te są zwykle bogate w witaminy A, C i K oraz błonnik. Wspierają więc naszą odporność i prawidłową pracę jelit (której w dużej mierze stanowią o odporności).

Warto również pamiętać, że kupowanie sezonowych, lokalnych produktów wspiera lokalne gospodarstwa. Kiedy stawiamy na ekologiczne produkty, stymulujemy ten rynek sprawiając, że staje się on jeszcze bardziej rozbudowany. Lokalne produkty są świeższe i nie wymagają długotrwałego transportu, co ma bezpośredni wpływ na środowisko. Wiele najważniejszych głosów, oddajemy właśnie za pomocą portfela.

Najzdrowsze warzywa zimowe

Jakie warzywa jesienno-zimowe powinny znaleźć się w naszym jadłospisie?

  • Marchew

Marchew to porządny zastrzyk witaminy A/beta-karotenu, a także luteiny i zeaksantyny w diecie. Wspierają one zdrowie oczu i skóry, zwalczają wolne rodniki i spowalniają starzenie.

W marchewkach znajdziemy również: witaminy B2, B3 i K, potas oraz błonnik.

  • Buraki

Buraki to źródło porządnej dawki kwasu foliowego, manganu, potasu, witaminy C i żelaza. Zawierają też dużo błonnika i betainy, która łagodzi stan zapalny.

Wyjątkowość buraków polega również na tym, że są one naładowane azotonami, które usprawniają krążenie krwi i wpływają na ciśnienie krwi.

  • Brokuły

Brokuły są naładowane związkami prozdrowotnymi. Znajdziemy w nich między innymi: glukozynolany, karotenoidy, chlorofil czy witaminy E i K – wszystkie są bardzo ważne dla prewencji nowotworowej. Te przypominające drzewka warzywa zawiera również dużo błonnika, niezbędne minerały, związki fenolowe i wiele więcej.

  • Jarmuż

Lista prozdrowotnych składników, jakie znajdują się w jarmużu jest naprawdę imponująca. Będą to między innymi: kwercetyna, kemferol, witaminy A, C oraz K, witaminy z grupy B, a także miedź, mangan, magnez, potas i wapń.

  • Kalafior

W kalafiorze znajdziemy takie przeciwutleniacze, jak: beta-karoten, beta-kryptoksantyna, kwas kawowy, kwas cynamonowy, kwas ferulowy, kwercetyna, rutyna i kempferol. Ponadto, witaminy i minerały (np. kwas foliowy i potas), rozpuszczalne cukry, błonnik i wiele innych.

Kalafior może być również niskowęglowodanowym zamiennikiem ziemniaków.

  • Kapusta

Kapusta bogata jest w (nierozpuszczalny) błonnik, dzięki czemu zwiększa uczucie sytości. Dzięki temu, że czujemy się bardziej najedzeni, nie podjadamy i zjadamy ogólnie mniejsze porcje. Niskokaloryczna kapusta zawiera poza tym witaminę C i K, magnez, a także antocyjany.

  • Brukselka

Bogata w przeciwutleniacze, błonnik, wapń, potas, kwas foliowy oraz witaminy C i K.

  • Tompinambury (karczochy jerozolimskie)

Zawierają dużo potasu, miedzi, a także prebiotyków, w tym inuliny. Prebiotyki pomagają zachować prawidłową mikrobiotę jelit.

  • Koper włoski

Koper włoski bogaty jest w związki o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych oraz przeciwskurczowych. Ponadto wiele bioflawonoidów, kwasy fenolowe, garbniki, kumaryny oraz kwasy hydroksycynamonowe. Poza tym witaminy A i C, witaminy z grupy B oraz potas.

  • Dynia

Skarbnica witaminy A (alfa- i beta-karotenu), C i B6, a także magnezu, błonnika oraz związków łagodzących stan zapalny.

  • Cykoria

Korzeń cykorii działa pobudzająco na trawienie, dlatego stanowi często składnik herbatek ziołowych. Pomaga również łagodzić zaparcia, wzdęcia i przywrócić apetyt. Obecność błonnika, magnezu i witamin B, pomaga zadbać o zdrowie mięśni i układu pokarmowego.

  • Endywia (Escarole)

Jest bogata w witaminy A, C i K, a także wapń, żelazo i błonnik. Zawiera również dużo przeciwutleniaczy i polifenoli, między innymi kwas kawowy.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Należy pamiętać, że odpowiednia dieta jest kwestią bardzo indywidualną. Nie wszystkie produkty uznawane powszechnie za zdrowe, będą służyły każdemu w taki sam sposób.

Na przykład osoby które muszą ograniczać ilość węglowodanów w diecie, mogą być zmuszone do ograniczania wymienionych warzyw w diecie. Dotyczy to między innymi osób, które przestrzegają diety low-FODMAP czy mających problemy z funkcjonowaniem nerek.

Osoby cierpiące na insulinooporność, stan przedcukrzycowy czy cukrzycę powinny uważać na spożywanie buraków, z uwagi na dość wysoką zawartość cukru i węglowodanów.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/winter-vegetables/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.