19 grudnia, 2019

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Kiszonej kapusty nikomu chyba przedstawiać nie trzeba. Jednak prozdrowotne właściwości mogą niektórych zaskoczyć.

Fermentacja i probiotyki

O tym jak ważna jest rola kiszonek w diecie pisaliśmy niejednokrotnie. Kiszona kapusta, kalafior, buraki (i wiele innych warzyw), kefir, kombucha – wszystkie wyposażone są w probiotyki, które są niezbędne dla naszego zdrowia.

Sam proces fermentacji polega na przekształcaniu węglowodanów (np. cukrów) w alkohole i dwutlenek węgla, bądź kwasy organiczne. Niezbędna dla niego jest obecność źródła węglowodanów – np. warzyw, cukru czy mleka – oraz bakterii lub drożdży (albo obu). Te ostatnie przekształcają glukozę w zdrowe szczepy bakteryjne, kolonizujące florę jelitową.

O fermentacji drobnoustrojowej mówimy wtedy, gdy bakterie lub drożdże pozbawione są tlenu. Produkty probiotyczne są zwykle efektem fermentacji mlekowej, w wyniku której węglowodany na skutek działania bakterii fermentują do kwasu mlekowego. To naturalny środek konserwujący, zatrzymujący rozwój bakterii.

Wiemy już, że w jelitach leży znakomita część naszej odporności. Dlatego właśnie poprzez korzystny wpływ na układ pokarmowy, kiszona kapusta dba o nasze zdrowie ogólne. Probiotyki zawarte w kiszonej kapuście przywracają równowagę we florze jelitowej, chroniąc nas tym samym przed wieloma chorobami. Zasiedlają nabłonek i ściany jelit, skąd komunikują się z mózgiem przez nerw błędny. Kiedy do organizmu przedostają się szkodliwe toksyny i bakterie, to probiotyki stanowią pierwszą grupę odpierającą atak.

W raporcie opublikowanym na łamach The Indian Journal of Medical Microbiology czytamy:

To między innymi stosowanie antybiotyków, terapii immunosupresyjnej i naświetlań może powodować zmiany w składzie jelit i mieć negatywny wpływ na mikrobiotę. Wprowadzenie korzystnych bakterii do przewodu pokarmowego może pomóc przywrócić mikrobiologiczną równowagę i zapobiegać chorobom.

W  Journal of Applied Microbiology możemy przeczytać z kolei, że produkty probiotyczne wykazują właściwości:

  • łagodzące stan zapalny, nie tylko w przewodzie pokarmowym,
  • łagodzące zaburzenia trawienia, np. : zespół jelita drażliwego (IBS), zespół nieszczelnego jelita, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie zbiornika jelitowego,
  • wzmacniające odporność,
  • poprawiające wchłanianie składników odżywczych,
  • zapobiegające biegunkom i łagodzące je,
  • zapobiegające i łagodzące wobec alergii pokarmowych (w tym nietolerancji laktozy, alergii na białka mleka itd.),
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • łagodzące zapalenie stawów (reumatoidalne zapalenie stawów i przewlekłe młodzieńcze zapalenie stawów),
  • łagodzące wypryski,
  • obniżające poziom cholesterolu,
  • ochronne przed zakażeniem H. pylori,
  • poprawiające odpowiedź odpornościową u pacjentów z HIV/AIDS,
  • wspierające zdrowie intymne kobiet i zapobiegające infekcjom bakteryjnym (jak zapalenie układu moczowego czy bakteryjne zapalenie pochwy),
  • terapeutyczne w przypadku encefalopatii wątroby i mózgu,
  • zmniejszające ryzyko nowotworów.

Wszystko to dzięki wpływowi probiotyków na szereg narządów i układów, szybkość reakcji zapalnej oraz regulację hormonalną. A wszystko to znajdziemy w kapuście kiszonej.

Prozdrowotne właściwości kapusty kiszonej

Za co szczególnie powinniśmy docenić kapustę kiszoną?

  • Wzmocnienie odporności

Badania potwierdzają, że probiotyki odgrywają ogromną rolę w diecie, która ma chronić nas przed infekcjami i szkodliwymi drobnoustrojami. Mogą pomóc poradzić sobie z zaparciami, chorobami zapalnymi jelit, zwalczyć oporność na antybiotyki itd. Jak wykazano, szczep Lactobacillus rhamnosus wpływa znacznie na odporność jelitową, mogąc przy tym zwiększyć populację IgA oraz innych immunoglobulin w błonie śluzowej jelit. Biorąc pod uwagę fakt, że jelita są ośrodkiem naszej odporności, to bardzo ważna wiadomość.

  • Silniejsze funkcje poznawcze i lepszy nastrój

Naukowcy odkrywają wciąż nowe, fascynujące fakty na temat połączenia mózgu i jelit.

Wszyscy znamy ten stan, gdy stresująca sytuacja nie pozwala nam nawet myśleć o jedzeniu. Okazuje się jednak, że działa to w obie strony. Nie tylko samopoczucie może wpłynąć na trawienie, ale też zdrowie układu pokarmowego wpływa na to, jak działa układ nerwowy, mózg i jak się czujemy. Dlaczego tak się dzieje?

Odpowiedzialny za to jest nerw błędny, który stanowi główny kanał informacyjny pomiędzy komórkami nerwowymi w układzie nerwowym jelit, a ośrodkowym układem nerwowym w mózgu. Na przepływ informacji wpływają różne populacje bakterii zasiedlających jelita. Tak więc w zależności od tego jakie bakterie znajdują się w naszych jelitach i w jakiej ilości, aktywowane mogą zostać różne komunikaty. Te wpływają na naszą zdolność do sortowania informacji, zapamiętywania ich i uczenie się.

Ponadto probiotyki są naturalnymi narzędziami wspierającymi walkę z zaburzeniami nastroju, a nawet depresją. W wielu badaniach wykazano, że pacjenci którzy spożywali kapustę kiszoną doświadczali złagodzenia objawów depresji i poprawy nastroju.

Uważa się nawet, że probiotyki zmniejszają niektóre objawy lękowe i poprawiają markery zaburzeń ze spektrum autyzmu u zwierząt.

  • Lepsze trawienie

W kapuście kiszonej znajdują się m.in. bakterie z grupy Lactobacillus, które stanowią pożywienie dla dobrych bakterii zasiedlających jelita. Jak pokazują badania, Lactobacillus plantarum jest dominującym szczepem w kiszonej kapuście.

Bakterie probiotyczne pomagają wyeliminować toksyny, stan zapalny i szkodliwe bakterie, dzięki czemu zmniejszają: biegunki, zaparcia, objawy IBS, wzdęcia, nadwrażliwość na niektóre pokarmy i inne zaburzenia trawienne. Ponieważ poprawiają wchłanianie składników odżywczych, regulują wypróżnienia. Dzięki wpływowi na gospodarkę hormonalną, mogą też pomóc regulować apetyt.

  • Łagodzenie alergii

Stan zapalny i alergie mają różne podłoża, ale jedną z głównych przyczyn jest autoimmunizacja. To nadmierna odpowiedź układu odpornościowego, w wyniku której organizm atakuje własne tkanki identyfikując je jako wrogie jednostki. Może mieć to związek z uczuleniem na toksyny (np. w kosmetykach), nadwrażliwością na pokarm, zanieczyszczonym powietrzem, wodą, itd.

Kapusta kiszona i jej niestrudzone probiotyki wpływają na zwiększenie ilości komórek NK (ang. Natural Killer), które regulują szlaki zapalne w organizmie i aktywują się przeciw infekcjom lub reakcjom alergicznym na jedzenie. Może to obniżyć ryzyko niemal każdej choroby przewlekłej, w tym chorób serca i nowotworów.

  • Moc przeciwutleniaczy

Kapusta kiszona to nie tylko probiotyki. Samo warzywo zawiera dużo antyoksydantów, które pomagają chronić przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu, wspierają prewencję przeciw wielu chorobom, w tym nowotworom.

W kapuście znajdziemy m.in. izotiocyjaniany i indole, które w badaniach laboratoryjnych wykazały właściwości ochronne, przed tworzeniem się komórek rakowych. Obniżają również stan zapalny. Jednym z najsilniejszych izotiocyjanianów jest sulforafan, który może zwiększyć produkcję enzymów mogących wspomóc naprawę uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki. Sulforafan znajdziemy też w brokułach i ich kiełkach.

Kapustę kiszoną warto też robić z czerwonej kapusty, która jest bogata w antocyjany. To fitoskładniki odpowiadające za głęboki i ciemny kolor owoców jagodowych czy wina. Wykazują silne właściwości przeciwutleniające, pomagające zwalczać choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia poznawcze oraz nowotwory.

Wartości odżywcze kiszonej kapusty

Kapusta kiszona ma do zaoferowania więcej, niż  “tylko” probiotyki. Zawiera m.in.: błonnik, witaminę C, K i wapń.

Około 75 g kapusty kiszonej zawiera:

Należy jednak pamiętać, że kapusta kiszona zawiera sporo sodu – każda powyższa porcja zaspokaja ok. 20% dziennego zapotrzebowania. Warto więc nie zjadać jej zbyt dużo naraz.

Słowo na koniec

W Polsce i kilu innych krajach europejskich kapusta kiszona jest na tyle popularna, że bez problemu można kupić taką, która powstała według najlepszych receptur. Można też pokusić się o przyrządzenie własnej, niektórzy uważają nawet, że jest to najprostszy proces fermentacji i od kapusty właśnie warto rozpocząć swoją przygodę z kiszonkami. Tak naprawdę, potrzebujemy kapusty, przypraw (np. kminku), wody, soli i… cierpliwości. Istnieją metody kiszenia kapusty, które wymagają by proces ten trwał przynajmniej 6 miesięcy. Niektórzy jednak zajadają się swoimi tworami już po 1-2 tygodniach.

Fermentacja jest też jednym z najlepszych sposób konserwacji żywności, tak więc produkt ten może być przechowywany w lodówce nawet kilka miesięcy.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/sauerkraut/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.