Imbir ma ogromne rzesze zwolenników na całym świecie. Posiada pikantny, lekko pieprzny smak i wachlarz prozdrowotnych korzyści – od walki z chorobą lokomocyjną, aż do poprawy funkcjonowania mózgu. Wynika to w dużej mierze ze znajdujących się w imbirze przeciwutleniaczy, a także związków takich jak: gingerol, shogaol, paradol oraz zingeron.
Czym jest imbir?
Imbir spokrewniony jest blisko z kardamonem i kurkumą. Korzyści zdrowotne imbiru są dobrze udokumentowane. Stosowany jest na całym świecie już od tysięcy lat, ze względu na swoje właściwości lecznicze. O jego właściwościach poprawiających zdrowie i samopoczucie, wspominano już w zapiskach: chińskich, rzymskich, greckich, arabskich i sanskryckich.
Imbir znaleźć możemy w świeżej lub zmielonej postaci, a także jako zamknięty w kapsułkach suplement. Występuje też w formie oleju. Prowadzone badania zaczynają dopiero odkrywać jego korzyści prozdrowotne, jednak już dziś wśród najważniejszych wymienia się: walkę z infekcjami, obniżanie poziomu cholesterolu czy wsparcie utraty wagi.
Prozdrowotne korzyści imbiru
Czego możemy spodziewać się po imbirze?
- Pomaga leczyć nudności
Już od bardzo dawna imbir stosowany był jako remedium na objawy choroby morskiej i poranne mdłości. To prawdopodobnie jego najbardziej znana super moc.
W jednym z przeglądów przyjrzano się wynikom z 12 badań, które obejmowały 1278 kobiet w ciąży. Stwierdzono, że imbir skutecznie łagodzi mdłości, niosąc za sobą minimalne ryzyko nieprzyjemnych efektów ubocznych. Inne badania, przeprowadzone na University of Rochester Medical Center wykazało, że pomógł on zmniejszyć nasilenie mdłości u pacjentów, którzy otrzymywali chemioterapię.
- Zwalcza infekcje grzybicze
Zakażenia grzybicze odpowiedzialne są za wiele różnych chorób, począwszy od infekcji drożdżakowych, a skończywszy na stopie atlety/sportowca. Imbir, ze względu na silne właściwości przeciwgrzybiczne, pomaga zabijać chorobotwórcze grzyby.
W jednym z irańskich badań z 2016 roku wykazało, że wyciąg z imbiru jest skuteczny w walce z dwoma typami drożdży, które powodują często infekcje jamy ustnej. W innym badaniu probówkowym, postanowiono zmierzyć przeciwgrzybiczne działanie 29 gatunków roślin. Wyniki pokazały, że imbir jest najskuteczniejszy w niszczeniu grzybów.
- Chroni przed wrzodami żołądka
Wrzody żołądka to bolesne ubytki (rany), tworzące się na nabłonku żołądka i powodujące takie objawy jak: niestrawność, zmęczenie, zgaga oraz dyskomfort w jamie brzusznej.
Istnieją badania mówiące o tym, że imbir może pomóc zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka. W jednym z nich wykazano, że imbirowy proszek chroni badane zwierzęta przed wrzodami wywołanymi podawaniem aspiryny. Zmniejsza poziom białek zapalnych i blokuje aktywność enzymów, związanych z rozwojem wrzodów.
- Łagodzi bóle menstruacyjne
Badanie opublikowane na łamach Journal of Alternative and Complementary Medicine wykazało, że imbir łagodzi bole menstruacyjne równie skutecznie, jak np. ibuprofen. Inne badanie z 2009 roku dało podobne wyniki, wykazując że imbir zmniejsza intensywność i czas trwania bólu.
- Może hamować wzrost nowotworu
Jedną z najbardziej imponujących, jest przeciwnowotworowa właściwość imbiru. To zasługa obecności silnego związku o nazwie 6-gingerol.
Badania probówkowe wykazują, że zbawienny składnik imbiru może skutecznie blokować wzrost i rozwój komórek rakowych, w przypadku raka: jajnika, trzustki i prostaty. Potrzebne są jednak dalsze badania, by określić w jaki sposób się to odbywa, a także jak odkrycie to przekłada się na ludzi.
- Reguluje poziom cukru we krwi
Wysoki poziom cukru we krwi może wywoływać m.in.: częste oddawanie moczu, bóle głowy (w tym migreny) oraz zwiększone pragnienie. Niekontrolowanie go, może spowodować nawet uszkodzenie nerwów i upośledzenie gojenia ran.
Badania pokazują, że imbir pomaga utrzymywać prawidłowy poziomu glukozy we krwi. Jedno z nich, z 2015 roku wykazało, że suplementowanie imbiru zmniejszyło stężenie cukru we krwi na czczo o 12%, a także usprawniło długoterminowe utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi o 10%.
- Łagodzi bóle stawów i mięśni
Imbir posiada właściwości przeciwzapalne, więc włączenie go do diety może pomóc w leczeniu bólu mięśni i stawów.
Jedno z badań dowiodło, że codzienne spożywanie imbiru spowodowało umiarkowane do dużego zmniejszenie bólu mięśni, wywołanego uszkodzeniem związanym z wysiłkiem fizycznym. Inne badanie wykazało, że wyciąg z imbiru pomógł złagodzić ból kolan oraz potrzebę przyjmowania leków przeciwbólowych, u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów.
- Obniża poziom cholesterolu
Cholesterol jest niezbędnym składnikiem zdrowia ogólnego. Jednak jego wysoki poziom może powodować zablokowanie tętnic i zwiększyć ryzyko chorób serca.
Imbir posiada naturalną zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Badanie przeprowadzone na Babol University of Medical Sciences wykazało, że imbir był w stanie obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększyć „dobrego” HDL, w porównaniu do placebo. W badaniu na zwierzętach okazało się również, że był niemal tak samo skuteczny w poprawie markerów cholesterolu, jak atorwastatyna – przepisywana często w przypadkach wysokiego poziomu cholesterolu.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu
Choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona, powiązane są ze stresem oksydacyjnym oraz przewlekłym stanem zapalnym w mózgu. Imbir – dzięki ogromnej zawartości przeciwutleniaczy i przeciwzapalnej sile – jest ważnym składnikiem diety dbającej o zdrowie mózgu.
Kilka badań na zwierzętach ujawniło, że ekstrakt z imbiru może chronić mózg przed starzeniem się oraz utraceniem zdolności poznawczych. Badanie z 2012 roku wykazało, że wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze oraz uwagę u kobiet w średnim wieku.
- Hamuje rozwój bakterii
Imbir posiada nie tylko właściwości przeciwgrzybicze, ale też zwalczające infekcje bakteryjne. Chorobotwórcze bakterie często są powodem występowania np.: infekcji dróg moczowych, zapalenia płuc czy oskrzeli.
Jedno z badań probówkowych dowiodło, że obecne w imbirze związki mogą pomóc hamować wzrost niektórych szczepów bakterii, powodujących chorobę dziąseł. Inne, oparte na podobnych schemacie badanie, ujawniło skuteczność ekstraktu z imbiru przeciwko kilku szczepom, które wykazywały odporność na leki.
- Łagodzi stany zapalne
W przypadku urazu lub infekcji, stan zapalny stanowi normalną odpowiedź immunologiczną. Przewlekłe zapalenie jednak, może znacząco zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości, chorób serca oraz nowotworów.
W opublikowanym w International Journal of Preventive Medicine przeglądzie zauważono, że ekstrakt imbirowy może zatrzymać syntezę określonych markerów stanu zapalnego. Możliwe jest to przede wszystkim dzięki obecności gingerolu, zingeronu, paradolu i shogaolu.
Uważa się również, że dzięki obecności naturalnych kwasów rozrzedzających krew, imbir posiada właściwości zapobiegające powstawaniu zakrzepów krwi – co mogłoby przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zawałów. Dotychczas jednak badania nie dały jednoznacznych wyników.
- Dba o trawienie
Imbir wspomaga również prawidłowe trawienie. Zapobiega występowaniu niestrawności, objawiającej się: zgagą, uczuciem pełności, bólem i dyskomfortem.
Według badania, którego wyniki pojawiły się na łamach World Journal of Gastroenterology, imbir pomaga przyspieszyć opróżnianie żołądka o 25% u osób z niestrawnością (w porównaniu do placebo). Kolejne badanie wykazało, że przyjmowanie kapsułek z imbirem wraz z posiłkiem, faktycznie przyśpieszało ten proces o 50%.
Zastosowanie
Świeży imbir powinien mieć cienką i błyszczącą skórę, którą można łatwo zetrzeć. Aromat powinien być ostry i pieprzny.
Zepsuty imbir pokryją miękkie plamki, stanie się wilgotny i zacznie ciemnieć wokół krawędzi.
Korzeń imbiru spożywać można w wersji świeżej lub zmielonej, dodać można go również do napojów. Na rynku dostępne są również kapsułki i tabletki, które pomogą szybko dostarczyć skoncentrowaną dawkę przeciwutleniaczy. Olejek z imbiru stosować można wewnętrznie lub miejscowo, zewnętrznie.
Imbir świetnie nada się jako składnik syropu na kaszel lub gorącej, relaksującej kąpieli (również dla stóp).
- Spożywanie
Wyraźny smak imbiru sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jego cienkie plasterki z powodzeniem użyć możemy w sokach i koktajlach. Tarty sprawdzi się w zupach, sałatkach i deserach, zwiększając przy okazji ich prozdrowotne właściwości. Do deserów i wypieków, a także sosów, gulaszów czy marynat świetnie nada się również w wersji zmielonej.
- Napary
Kiedy cierpi nasz żołądek, np. z powodu stresującego dnia, napój imbirowy jest tym, czego potrzebujemy.
Ok. 5 cm imbiru myjemy dokładnie i kroimy w bardzo cienkie plasterki (lub paski). Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 10-30 minut, w zależności od preferencji. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy. Jeśli potrzebujemy, dodajemy miodu lub soku z cytryny/limonki/pomarańczy. Taki napój możemy pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrelaksuje on nasze ciało i uspokoi żołądek, łagodząc przy okazji nudności. By skorzystać maksymalnie ze zdrowotnych właściwości, pijmy 1-3 filiżanki dziennie.
- Sok
Sok imbirowy uzyskamy z pomocą sokowirówki lub starcia korzenia, a następnie wyciśnięcia soku przez gazę. Nadaje się do picia w samodzielnej wersji, a także jako dodatek do innych soków (np. z pomarańczy). Sok z imbiru jest też ważnym składnikiem wielu potraw kuchni azjatyckiej.
- Przechowywanie
Imbir najlepiej przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Odpowiednio schłodzony i zabezpieczony (np. w bawełnianej ściereczce) może przetrwać wiele tygodni. Mrożenie jest szczególnie korzystne, jeśli planujemy imbir zetrzeć. Kolejność tę można również odwrócić – najpierw zetrzeć, potem zamrozić.
Właściwości odżywcze
Szacuje się, że 100 gramów surowego imbiru zawiera około:
- 80 kalorii,
- 17,8 g węglowodanów,
- 1,8 g białka,
- 0,7 g tłuszczu,
- 2 g błonnika,
- 415 mg potasu (12% zalecanego dziennego spożycia),
- 0,2 mg miedzi (11% zds),
- 43 mg magnezu (11% zds),
- 5 mg witaminy C (8% zds),
- 0,2 mg witaminy B6 (8% zds),
- 0,7 mg niacyny/witaminy B3 (4% zds),
- 34 mg fosforu (3% zds),
- 0,6 mg żelaza (3% zds).
Poza tym imbir zawiera również pewną ilość wapnia, cynku, kwasu pantotenowego (witaminy B5), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy (witaminy B1).
Efekty uboczne i środki ostrożności
Umiarkowane spożycie imbiru jest ogólnie bezpieczne. U większości ludzi nie wywołuje skutków ubocznych. W niektórych przypadkach może pojawić się zgaga, biegunka i dyskomfort w żołądku.
Niektóre osoby mogą mieć również alergię na imbir – zdarza się to jednak bardzo rzadko. W przypadku wystąpienia takich objawów jak: pokrzywka, obrzęk lub trudności w oddychaniu, należy natychmiast przerwać przyjmowanie oraz skonsultować się z lekarzem.
Naniesiony na skórę olejek imbirowy może powodować podrażnienie. Warto zastosować go więc najpierw na niewielkim kawałku skóry, by ocenić wrażliwość.
Jeśli decydujemy się stosować kapsułki, warto zacząć od niskiej dawki i stopniowo ją zwiększać. W przypadku wystąpienia dyskomfortu, wracamy do poprzedniej.
Źródło:
https://draxe.com/10-medicinal-ginger-health-benefits/
Opracowała Ewa Wysocka