24 czerwca, 2020

O prozdrowotnej kwercetynie

Kwercetyna to – według badań – najczęściej badany i omawiany flawonoid. Jak wykazują badania, ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Związek ten oceniany jest jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów.

Czym jest kwercetyna?

Kwercetyna to przeciwutleniacz flawonoidowy, występujący w roślinach, w tym: pomidorach, brokułach, jagodach i warzywach zielonolistnych. Uznawana jest za roślinny pigment, ponieważ odpowiedzialna jest za barwę owoców i warzyw – znajdziemy ją przede wszystkim w tych o głębokim kolorze.

Jak wykazały badania przeprowadzone przez  Department of Pathology and Diagnostics, na włoskim University of Verona, flawonoidy (jak kaempferol oraz myricetyna), a także kwercetyny oraz glikozydy, mają wyraźne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne.

Kwercetyna jest przeciwutleniaczem, który w naszym jadłospisie występuje najczęściej. I choć dieta może być jej wystarczającym źródłem, sięgnięcie po suplementy może być w wielu sytuacjach bardzo korzystne. Ma silny wpływ na naszą odporność, redukując również znaczenie stan zapalny. Badania wykazują, że może okazać się przydatna przy takich stanach, jak: choroby serca, alergie, chroniczne zmęczenie, choroby autoimmunologiczne itd. Jako silny przeciwutleniacz, pomaga spowolnić proces starzenia, zmniejszając stres oksydacyjny. To ważne, bowiem jego poziom rośnie kiedy niedosypiamy, źle się odżywiamy, stresujemy lub jesteśmy narażeni na kontakt z toksynami. Odgrywa również rolę w regulacji odpowiedzi układu odpornościowego na zewnętrzne stresory.

Gdzie możemy ją znaleźć?

Kwercetynę znajdziemy w niemal wszystkich zielonych, czerwonych i fioletowych roślinach. Uważa się, że jest to najczęściej występujący w naszej diecie przeciwutleniacz.

Do najlepszym naturalnych źródeł kwercetyny, należą:

Właściwości kwercetyny

Dlaczego kwercetyna jest dobra dla naszego zdrowia?

  • Łagodzi stan zapalny

Flawonoidy (a więc i kwercetyna) mają przeciwutleniające działanie. Hamują więc szkodliwe działanie wolnych rodników, jak uszkadzanie błon komórkowych i zmianę DNA, które zwiększają mutacje komórek. Kwercetyna może też zmniejszać ekspresję genów zapalnych, np. interleukiny.

Jak pokazują badania, stan zapalny leży u podstaw wielu chorób przewlekłych i stanów chorobowych, w tym: chorób serca, nowotworów, pogorszenia funkcji poznawczych, chorób autoimmunologicznych oraz niektórych zaburzeń psychicznych.

Suplementy kwercetyny stosowane są często wspomagająco, w przypadku:

  • miażdzycy,
  • wysokiego cholesterolu,
  • chorób serca,
  • problemów z krążeniem,
  • cukrzycy,
  • insulinooporności,
  • alergii,
  • astmy,
  • zaburzenia wzroku (np. zaćmy),
  • wrzodów żołądka,
  • upośledzenia funkcji poznawczych,
  • dny moczanowej,
  • infekcji wirusowej,
  • zapalenia pęcherza, jajników i gruczołu krokowego (prostaty),
  • przewlekłego zapalenia prostaty,
  • zespołu chronicznego zmęczenia,
  • problemów skórnych, np. pokrzywki i zapalenia,
  • nowotworów.

Jest oczywiście wiele innych stanów, w przypadku których kwercetyna może przynieść wiele korzyści.

  • Pomaga zwalczać ból

Jak pokazują badania, kwercetyna może pomagać zwalczać ból, na przykład ten związany ze stanem zapalnym. Kilka małych badań wykazało, że objawy zapalenia pęcherza (pieczenie, parcie na pęcherz, obrzęk) stają się mniej dokuczliwe, przy przyjmowaniu kwercetyny.

Suplementy te mogą okazać się również pomocne w przypadku chorób autoimmunologicznych oraz infekcji.

Wszystkie flawonoidy mają też łagodzący wpływ na ból w przebiegu zapalenia prostaty oraz reumatoidalnego zapalenia stawów. Niektóre dowody wskazują również na to, że dieta bogata w produkty zawierające dużo antyoksydantów, prowadzi do mniejszego bólu oraz nawrotów objawów, u pacjentów w RZS.

  • Pomaga łagodzić objawy alergii

Kiedy cierpimy na alergię, układ odpornościowy prowadzi do uwalniania histaminy w odpowiedzi na kontakt z alergenem. Te wyrzuty są powodem pojawiania się nieprzyjemnych objawów, czyli reakcji alergicznej.

Kwercetyna może pomóc ustabilizować uwalnianie histaminy z komórek odpornościowych. Dzięki temu zmniejszają się takie objawy alergii, jak: katar, łzawienie, kaszel, pokrzywka, obrzęk, niestrawność itd. Tak więc kwercetyna może zmniejszać objawy alergii sezonowych oraz pokarmowych, a także problemów skórnych.

Jak wykazują niektóre badania na myszach, kwercetyna może wspomagać walkę z alergią z podobną mocą, jak niektóre leki na receptę, dając przy tym mniej efektów ubocznych.

  • Pomaga zachować energię i wytrzymałość

Kwercetyna bywa składnikiem suplementów dla sportowców, ponieważ ma zwiększać wydolność sportową i poprawiać wytrzymałość. Miałoby to wynikać ze sposobu, w jaki wpływa na przepływ krwi.

Naukowcy ze School of Applied Physiology z amerykańskiego Georgia Institute of Technology stwierdzili, że kwercetyna zapewnia statystycznie znaczącą korzyść, w zakresie zdolności wysiłkowej i wydolność w czasie ćwiczeń wytrzymałościowych. W ten sposób działać mogą wszystkie przeciwutleniacze, ponieważ wpływają korzystnie na stan naczyń krwionośnych, przenoszących tlen i składniki odżywcze do mięśni oraz tkanek w stawach.

Badania wykazują również, że kwercetyna wzmacnia odporność, dzięki czemu chroni nas przed infekcją, kiedy jesteśmy osłabieni intensywnym treningiem. Przyjmowanie 500 mg kwercetyny 2 razy dziennie, pomagało uniknąć infekcji dróg oddechowych u rowerzystów, po serii ciężkich treningów.

  • Pomaga zachować piękną skórę

Jak pokazują badania, kwercetyna pomaga chronić skórę przed konsekwencjami nadwrażliwości na światło słoneczne czy zapalenia skóry. Blokuje uwalnianie wielu cytokin prozapalnych, nawet u tych osób, które nie reagują na konwencjonalne metody terapeutyczne.

Wynika to również z właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Niektórzy pacjenci borykający się z egzemą przyjmują kwercetynę, ponieważ pomaga hamować produkcję histaminy oraz markerów prozapalnych.

  • Dba o kondycję serca

Dzięki właściwościom łagodzenia stanu zapalnego oraz stresu oksydacyjnego, kwercetyna jest składnikiem odpowiednim dla osób ze słabymi naczyniami krwionośnymi oraz chorobami serca. Jak wykazano, spożywanie owoców i warzyw o głębokim kolorze (za który często odpowiedzialna jest kwercetyna), wiąże się z niższym zagrożeniem chorobami sercowo-naczyniowymi – a nawet śmierci – u osób starszych. Taka dieta wpływa podobnie na ryzyko cukrzycy typu 2 oraz otyłości.

Jak pokazują badania na zwierzętach i określonych populacjach, różne rodzaje flawonoidów (w tym kwercetyna, katechiny czy reweratrol) mogą zwiększyć ochronę przed miażdżycą. Zablokowanie przepływu krwi w tętnicach, to jeden z najgroźniejszych czynników ryzyka dla zawału serca lub udaru mózgu.

Antyoksydanty pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i regulować ciśnienie krwi. Osoby które spożywają dietę bogatą w przeciwutleniacze, mają zwykle niższy poziom cholesterolu i rzadziej cierpią na nadciśnienie. Badania ujawniają, że kwercetyna zapobiega uszkodzeniom cząsteczek LDL.

  • Pomaga wątrobie dobrze pracować

Antyoksydanty podawane szczurom z ostrym uszkodzeniem wątroby, okazywały się działać ochronnie. Badacze zaobserwowali, że kwercetyna zwiększa aktywność enzymów metabolizujących etanol, poprawia aktywność układu przeciwutleniającego przeciwko stresowi oksydacyjnemu oraz obniża ekspresję cytokin prozapalnych.

Badanie na myszach z 2017 roku wykazało, że kwercetyna łagodzi stany zapalne wątroby oraz jej zwłóknienie, poprzez hamowanie infiltracji makrofagów. Może to oznaczać, że kwercetyna ma potencjał, by stać się środkiem wspomagającym leczenie zwłóknienia wątroby (wynikającego z jej uszkodzenia oraz stanu zapalnego).

  • Chroni przed zaburzeniami neurologicznymi

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że kwercetyna wykazuje właściwości neuroprotekcyjne. Wynika to z jej zdolności do obrony mózgu przed stresem oksydacyjnym oraz stanem zapalnym. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, demencji i innych chorób poznawczych.

Jedno z badań wykazało, że podawanie kwercetyny we wczesnych i nieco dalszych etapach choroby Alzheimera, poprawia funkcje poznawcze i pomaga chronić neurony.

  • Wspomaga walkę z nowotworami

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez Boston University School of Medicine, istnieje związek pomiędzy dietą bogatą w kwercetynę (oraz inne antyoksydanty), a zmniejszonym ryzykiem nowotworów.

Wykazano, że kwercetyna może pomóc zatrzymać procesy związane z podziałem i mutacją komórek, wzrostem nowotworów oraz objawami związanymi z tradycyjnymi terapiami onkologicznymi (radioterapia, chemioterapia itd.).

Potrzebnych jest jednak więcej badań na wpływem kwercetyny na ludzkie komórki rakowe, ponieważ dotychczasowe odbywały się na zwierzętach.

Dawkowanie suplementów

Zazwyczaj z jedzenia przyjmujemy 5-40 mg kwercetyny dziennie. W przypadku diety bogatej w produkty które ją zawierają, może to być nawet 500 mg/dobę.

Nie istnieje wystandaryzowana dawka suplementów kwercetyny, więc zależą one od takich czynników, jak na przykład stan zdrowia. Dostępne są zwykle w postaci kapsułek i tabletek, w których kwercetyna łączona jest z innymi składnikami przeciwzapalnymi. Na przykład by poradzić sobie z objawami alergii, zwykle łączy się ją z bromelainą. Najczęściej dzielone są one na 500 mg dawki, które należy przyjmować 2 razy dziennie.

Należy wybierać produkty sprawdzonych marek, a także uważnie czytać etykiety ze składem.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Przyjmowanie 500 mg, 2 razy dziennie, przez 12 tygodni, nie powinno skutkować żadnymi niepożądanymi działaniami. Jeśli jednak mamy zamiar przyjmować suplementy dłużej, warto skonsultować to z lekarzem.

Bardzo duże dawki kwercetyny mogą powodować bóle głowy, a także mrowienie rąk i nóg.

Choć zdarza się to bardzo rzadko, istnieją doniesienia, na temat uszkodzenia nerek powiązanych z dożylnym podawaniem bardzo dużych dawek kwercetyny.

Suplementy kwercetyny mogą wchodzić w interakcję z antybiotykami, chemioterapią i lekami rozrzedzającymi krew.

Nie ma zapisów dotyczących negatywnego wpływu kwercetyny na kobiety w ciąży i karmiące piersią, jednak dla bezpieczeństwa w tych wypadkach, należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła:

https://draxe.com/nutrition/quercetin/

https://careexperts.pl/alzheimer-objawy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.