Większość z nas czeka na wiosnę z utęsknieniem. Jednak to, co niektórzy z nas widzą jako piękno budzącej się natury, dla innych jest źródłem prawdziwego utrapienia. Wszystko z powodu sezonowej alergii. Naturalne sposoby radzenia sobie z jej objawami, mogą być równie – a w niektórych przypadkach bardziej – skuteczne, niż farmakologia.
Świeżo skoszona trawa, kwitnące drzewa i kwiaty, trawy i chwasty uwalniają pyłki które wywołują sezonowe alergie. W Polsce z powodu alergii cierpi ok. 15 mln osób. Alergiczny nieżyt nosa to medyczny termin na katar sienny i alergie sezonowe, występujące nie tylko wiosną ale też latem i jesienią.
Problemy z katarem siennym często zaczynają się w młodym wieku. Mogą dotknąć każdego i w każdym momencie życia. Czasami objawy alergii zanikają i pojawiają się ponownie po latach. Zdarza się, że ustępują po zmianie miejsca zamieszkania. Występujący w nowym miejscu inny typ roślinności, może nie wywoływać alergicznych objawów.
Wszystkie drzewa, kwiaty i trawy uwalniają pyłki, jednak nie wszystkie wywołują reakcje alergiczne u osób uczulonych. Ważne jest, by zwracać uwagę na to, jak reaguje nasz organizm i zlokalizować źródło problemu. Dla jednych problemem będą kwitnące topole, dla innych szczaw.
Badania pokazują, że bardzo wielu wśród alergików jest uczulonych na ambrozję (roślinę z rodziny astrowatych). W przeciwieństwie do traw, drzew i kwiatów produkujących pyłki na wiosnę, ambrozja pyli zwykle najbardziej jesienią.
Prawie 1/3 uczulonych na ambrozję, cierpi również z powodu alergii pokarmowych. Zwykle dotyczy to: ogórków, melonów, cukinii, nasion słonecznika, bananów i herbatki rumiankowej. W przypadku alergii na te roślinę należy unikać powyższych pokarmów, a także tych które znajdują się na liście w dalszej części artykułu.
Nieleczona alergia daje objawy utrudniające codzienne funkcjonowanie i może powodować ataki astmy. Ok. 80% astmatyków cierpi na alergie sezonowe. Leczenie objawów kataru siennego może zmniejszyć ilość koniecznych interwencji medycznych, związanych z astmą.
Te same pyłki i alergeny które wywołują objawy alergii sezonowej, mogą wywoływać ataki astmy. Objawiają się one: świszczącym oddechem, dusznościami, uciskiem w klatce piersiowej i trudnościami w oddychaniu. Stan ten nazywany jest astmą alergiczną lub atopową.
Osoby z uszkodzonym układem odpornościowym, przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) i innymi chorobami układu oddechowego, muszą odpowiednio reagować na objawy alergii, by nie dopuścić do dalszych powikłań. To co może pomóc, to zmiana diety, naturalne suplementy, olejki eteryczne i zmiana stylu życia.
Najczęstsze objawy alergii
Symptomy wskazujące na alergię sprawiają, że czujemy się fatalnie. Zatkany nos, spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła, swędzenie oczu, kichanie. Choć nasilenie objawów różni się w zależności od sezonu, jeśli cierpimy na alergie sezonową, jej objawy mogą nam skutecznie uprzykrzyć codzienne życie.
Naukowcy mają różne teorie na temat tego, dlaczego objawy alergii pogorszyły się na przestrzeni ostatnich 30 lat. Zgadzają się jednak co do tego, że liczba uczulonych na pyłki, pleśnie i pewną część żywności, rośnie gwałtownie. Według raportu diagnostycznego Quest Diagnostics Health Trends Allergy, całkowity odsetek alergików wzrósł w ciągu 4 lat, o niemal 6%. Uczulonych na ambrozję zaś, o 15%.
Wiele objawów kataru siennego jest podobna do objawów przeziębienia lub zapalenia zatok. Jednak te stany pojawiają się i znikają dużo szybciej, niż alergia. Jej objawy utrzymują się, dopóki natura (i pylenie) nie przejdzie w stan uśpienia.
Niektórzy alergicy mierzą się z tym samym wyzwaniem każdego sezonu. Kiedy alergenem jest pyłek, pleśń lub inna substancja przenoszona drogą powietrzną, zazwyczaj objawy atakują płuca, noc i oczy. Alergie pokarmowe zaś zwykle manifestują się w ustach, żołądku lub poprzez wysypki na skórze.
Typowymi objawami alergii są:
- zatkany nos,
- spływanie wydzieliny po tylnej stronie gardła,
- nadmierna produkcja śluzu,
- kichanie,
- katar,
- swędzenie i łzawienie oczu,
- drapanie w gardle,
- łaskotanie/podrażnienie w uszach,
- zaburzona koncentracja i skupienie,
- utrudnione podejmowanie decyzji,
- zmęczenie i zaburzenia snu,
- wahania nastrojów,
- drażliwość,
- niskie ciśnienie krwi,
- astma,
- pokrzywka,
- wypryski,
- infekcja ucha środkowego.
Ograniczenie czasu spędzanego na zewnątrz może pomóc złagodzić objawy kataru siennego. Oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne, bo nikt chyba nie chce spędzać wiosny, lata i jesieni w domu.
Według CDC (Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom w USA), nie można zapobiec alergiom, ale reakcjom alergicznym już tak. Celem leczenia jest uniknięcie kontaktu z alergenem – jednakże jest to niezwykle trudne, w przypadku osób z alergiami sezonowymi.
Leczenie objawów takich alergii wymaga działań na wielu płaszczyznach, zarówno w obszarze diety, stylu życia jak i naturalnych sposobów leczenia.
Przyczyny występowania objawów alergii
Ryzyko wystąpienia objawów alergii zwiększa się, jeżeli cierpimy z powodu konkretnych problemów natury medycznej. Astma, przewlekły stres, krzywa przegroda nosowa, polipy nosa, niedawno przebyta choroba lub uraz, ciąża, a nawet alergie pokarmowe – to wszystko zwiększa podatność na uczulenia.
Taki stan może mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Kiedy nasz organizm – w odpowiedzi na kontakt z alergenem – wydziela histaminę, wtedy my musimy borykać się z symptomami alergii. Silny system odpornościowy, jest więc kluczem do jej zwalczenia.
Według John Hopkins Medicine, alergie są zaburzeniami układu odpornościowego. Organizm reaguje przesadnie na nieszkodliwe substancje, wytwarzając przeciwciała które mają je atakować. To powoduje objawy alergii.
Nasz układ odpornościowy jest słabszy zwłaszcza po fizycznym urazie, operacji, w przypadku chorób przewlekłych, czy emocjonalnego i fizycznego stresu. Nawet brak snu może wpłynąć na podatność alergiczną – niewysypianie się również go osłabia.
Napięcie emocjonalne również ma duży wpływ na układ odpornościowy, a nieumiejętne zarządzanie stresem może narażać nas na spotkanie z alergią. Według British Institute for Allergy & Environmental Therapy, stres pogłębia alergię. Kiedy chory nauczy się odpowiednio sobie z nim radzić, objawy kataru siennego stają się lżejsze.
Kobiety w ciąży – nawet te które wcześniej nie były na nic uczulone – są bardziej skłonne do złapania sezonowej alergii. 1 na 100 ciężarnych cierpi z powodu astmy w czasie ciąży, wiele więcej zaś z powodu alergii sezonowych.
Bezpieczne leczenie w czasie ciąży może być wyzwaniem. Większość lekarstw bez recepty i specjalistycznych leków na receptę, uważane jest za niebezpieczne dla przyszłych mam (podobnie jak dla mam karmiących). Na szczęście istnieje wiele skutecznych, naturalnych środków zaradczych – bezpiecznych dla dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży.
Leczenie naturalnymi metodami
Leki przeciwhistaminowe, kortykosteroidy i środki udrażniające drogi oddechowe – a także inne leki bez recepty – hamują działanie histaminy, którą wytwarza nasz organizm. Jednak dają pewne efekty uboczne. Do tych najczęściej spotykanych należą:
- senność,
- spadek wydajności,
- suchość oczu, nosa i w ustach,
- niepokój,
- bóle brzucha,
- nietypowe krwawienia i siniaki,
- przyśpieszone bicie serca,
- bezsenność.
U dzieci działania niepożądane obejmują:
- nocne koszmary,
- nadpobudliwość,
- zaburzenia żołądka,
- zaburzenia funkcji poznawczych.
Farmakologiczne środki antyalergiczne nie są dla każdego. Warto pamiętać, że nie leczą one samej alergii, a jedynie jej objawy. Stosowanie wielu z nich jest niezalecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią, osobom z wysokim ciśnieniem, chorobami serca, nerek lub wątroby, jaskrą czy problemami z tarczycą.
Produkty spożywcze których należy unikać podczas sezonu alergicznego:
- alkohol,
- kofeina,
- tradycyjny nabiał,
- czekolada,
- orzeszki ziemne,
- cukier,
- sztuczne substancje słodzące,
- przetworzona żywność,
- melony,
- banany,
- ogórki,
- nasiona słonecznika,
- skorupiaki,
- soki z cytrusów w butelkach,
- jeżówka (roślina),
- rumianek,
- pszenica,
- soja.
Tych produktów należy unikać w sezonie na alergię. Należy wykluczyć z diety żywność, na którą jesteśmy uczuleni lub na którą jesteśmy szczególnie wrażliwi. Jeśli nie mamy pewności jakie to produkty, najlepszym rozwiązaniem będzie dieta eliminacyjna. To pomoże ustalić jakiego typu jedzenie pogarsza nasze uczulenie.
Żywność która zwykle nasila objawy kataru siennego, to: alkohol, kofeina, nabiał, czekolada, orzeszki ziemne, cukier, pszenica i cytrusy. Ponadto wiele środków konserwujących żywność, w tym: wodosiarczyn sodu, disiarczyn potasu, siarczyn sodu i sztuczne substancje słodzące.
Należy unikać suszonych owoców, butelkowanych soków z cytrusów, krewetek i wysoko przetworzonej żywności. Wielu osobom pomaga odstawienie produktów wzmagających produkcję śluzu – i mowa tu nie tylko o nabiale. Tradycyjny nabiał, gluten, cukier, napoje zawierające kofeinę – mogą nasilać objawy alergii, tak jak żywność, na którą jesteśmy uczuleni.
Jeżeli cierpimy z powodu alegrii na ambrozję, unikajmy: melonów, bananów, ogórków, nasion słonecznika, a także jeżówki i rumianku. Mogą one wywołać uczulenie. Głównym celem ograniczenia jedzenie na które jesteśmy uwrażliwieni, jest odciążenie układu odpornościowego i umożliwieniu mu normalnego funkcjonowania.
Produkty spożywcze wskazane podczas sezonu alergicznego:
- surowy miód z lokalnych źródeł,
- gorące i pikantne potrawy,
- buliony,
- żywność bogata w probiotyki,
- ananasy,
- ocet jabłkowy,
- świeże warzywa (najlepiej organiczne).
Może wydawać się, że lista produktów których należy unikać nie ma końca. To może wydawać się przytłaczające. Na szczęście jest wiele produktów, które nie tylko łagodzą objawy alergii i wzmacniają układ odpornościowy, ale też świetnie smakują.
Surowy miód z lokalnych źródeł, jest bardzo ważnym składnikiem diety nie bez powodu. Wyniki randomizowanego, kontrolowanego badania, przeprowadzonego przez International Archives of Allergy and Immunology wykazały, że pacjenci którzy spożywali miód znacznie skuteczniej kontrolowali symptomy alergii niż ci, którzy stosowali tradycyjne lekarstwa na alergię. Lokalny miód wycisza objawy, ponieważ zawiera lokalny pyłek, który wywołuje uczulenie. Kilka łyżek miodu dziennie pomoże złagodzić swędzenie, łzawienie oczu, zatkany nos i ogólne objawy kataru siennego.
Jeżeli naszym problemem jest nadmiar śluzu, dobrym wyborem są gorące, pikantne potrawy. Pomagają one rozrzedzić śluz i ułatwiają jego pozbywanie się. Do jedzenia warto dodawać: czosnek, cebulę, imbir, cynamon oraz pieprz cayenne.
Buliony – z kurczaka, wołowiny czy jagnięciny – pomagają złagodzić problemy z układem oddechowym oraz wydalać nadmiar śluzu z nosa. Wspierają też walkę ze stanami zapalnymi w organizmie i zwiększają odporność.
Żywność bogata w probiotyki wspomaga układ odpornościowy, poprawia trawienie, zwiększa poziom energii i wiele, wiele innych. Dobrym wyborem w czasie alergii będą więc: kefiry, kapusta kiszona, kombucza (napój ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji) i jogurty. Jeżeli mamy problemy z nadmierna produkcją śluzu, pomóc może nam surowy, organiczny nabiał. Proces pasteryzacji bowiem niszczy enzymy, które są potrzebne naszemu organizmowi.
Bromelaina (bromelina) to enzym znajdujący się w ananasie. Oprócz wysokiego poziomu witaminy B i C oraz innych niezbędnych składników odżywczych, ananas pomaga złagodzić reakcje alergiczne. Środek (rdzeń) świeżego i dojrzałego ananasa zawiera najwięcej niezbędnych składników odżywczych, niezbędnych nam podczas sezonu alergicznego.
Ocet jabłkowy stymuluje układ odpornościowy i pomaga w walce ze śluzem. Działa również wspomagająco przy zabiegach drenażu limfatycznego. Mieszamy jedną łyżeczkę octu z łyżeczką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i połową łyżeczki lokalnego miodu. Taką miksturę pijemy 3 razy dziennie.
Świeże (organiczne) warzywa – takie jak botwinka (bogata w kwercetynę), kapusta, buraki, marchew i bataty – mogą wspomóc walkę z sezonowymi alergiami. Wybierajmy warzywa które są ciemnozielone, żółte lub pomarańczowe. Mają one największe stężenie składników potrzebnych nam podczas alergii.
Imbir, czosnek, chrzan, cebula – to kolejne produkty warte uwagi, gdy walczymy z katarem siennym. Imbir może być szczególnie pomocny, ponieważ pomaga rozgrzać organizm i rozkłada krążące w nim toksyny.
Najlepsze suplementy dla alergika
Poza wyłączeniem z diety konkretnych produktów i włączeniem tych z listy we wcześniejszej części artykułu, wysokiej jakości suplementy mogą również przynieść alergikom wiele korzyści. Najlepiej zacząć przyjmować suplementy na 30-60 dni przed spodziewanym pojawieniem się objawów alergii. To pozwoli uzyskać najlepsze efekty.
Każdy alergik powinien uwzględnić w swojej diecie:
- spirulinę,
- kwercetynę,
- lepiężnik,
- probiotyki,
- witaminę A,
- cynk,
- bromelainę,
- pokrzywę.
Najnowsze badania pokazały, że spirulina, lepiężnik i fototerapia dają obiecujące rezultaty w leczeniu objawów sezonowych alergii.
Spirulina jest jednym z najbardziej przebadanych suplementów. Wyniki tych badań napawają optymizmem. Według University of Maryland Medical Center (USA), zatrzymuje ona produkcję histaminy, wywołującej objawy uczulenia. Już jedna łyżeczka spiruliny dziennie, wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie.
Przyjmowanie tej algi okazało się znacząco wpływać na łagodzenie dolegliwości związanych z uczuleniem, takich jak: wydzielina z nosa, kichanie, zatkany nos i swędzenie.
Badania wykazały, że kwercetyna – flawanoid który nadaje warzywom i owocom bogate kolory – zatrzymuje produkcję i uwalnianie histaminy. Należy pamiętać, że kwercetyna zakłóca działanie niektórych leków (np. cyklosporyny), w tym antybiotyków.
Lepiężnik tradycyjnie stosowany był w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy czy w walce z nadmiarem śluzu. Jednak w przeprowadzonym niedawno badaniu z udziałem pacjentów cierpiących na katar sienny okazało się, że lepiężnik jest równie skuteczny w walce z alergią, jak Zyrtec. Jednak małe dzieci, kobiety ciężarne i karmiące piersią nie powinny suplementować tej rośliny.
Probiotyki modyfikują florę jelitową i wspomagają układ odpornościowy. Wykazują też obiecujące rezultaty w leczeniu alergii. Choć badania nad stosowaniem probiotyków są wciąż we wczesnej fazie, kolejne obserwacje przeprowadzone przez European Annals of Allergy and Clinical Immunology potwierdzają odkrycia, że probiotyki mogą być skuteczne w leczeniu uczuleń.
Witamina A wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga walkę ze stanem zapalnym i ma właściwości antyhistaminowe.
Bromelaina (enzym znajdując się w ananasie) pomaga zmniejszyć obrzęk w nosie i zatokach, łagodząc objawy kataru.
Cynk wspomaga leczenie nadnerczy, uszkodzonych z powodu chronicznego stresu. Stres pogarsza objawy alergii sezonowej i wpływa na to, w jaki sposób organizm przechowuje histaminę.
Pokrzywa zawiera antyhistaminę i właściwości przeciwzapalne, pomagające zredukować reakcje które powodują produkcję histaminy. Jeśli pacjent stosuje lit, leki uspokajające, warfarynę, leki stosowane przy cukrzycy lub na wysokie ciśnienie krwi, należy pamiętać że pokrzywa może wchodzić w niekorzystne interakcje z tymi lekami.
Uzupełniające naturalne sposoby leczenia
By wygrać z alergią, trzeba z nią walczyć na wielu frontach. Terapia uzupełniająca pomoże złagodzić objawy i sprawi, że poczujemy się lepiej. W połączeniu ze zdrową dietą i suplementami, przynosi naprawdę dobre efekty.
Neti Pot – korzystanie z Neti Pot podczas sezonu alergicznego lub po ekspozycji na alergeny jest skutecznym sposobem na odblokowanie zatkanego nosa i na wypłukiwanie śluzu. Raz lub dwa razy dziennie używamy ciepłej, filtrowanej wody lub wody destylowanej z odrobiną soli.
Olejki eteryczne – wdychanie olejków eterycznych: mentolowego, eukaliptusowego, lawendowego i olejku z mięty pieprzowej pomaga otworzyć przewody nosowe i płuca, poprawia krążenie i łagodzi stres.
Akupunktura – małe badanie, którego wyniki opublikowano w American Journal of Chinese Medicine pokazało, że akupunktura zmniejszyła objawy związane z sezonową alergią u 26 pacjentów. Odbyło się to bez skutków ubocznych. Przed sezonem alergicznym warto spotkać się z akupunkturzystą, by określić najlepszy sposób działania.
Zmiany stylu życia w sezonie alergicznym
O czym powinien pamiętać każdy alergik? Kilka ważnych aspektów.
- Odpowiednie nawodnienie. Wypijanie 8-10 szklanek świeżej wody dziennie jest bardzo ważne. Jeżeli jesteśmy odwodnieni, o wiele trudniej pozbyć się zalegającego śluzu.
- Umiarkowana ekspozycja. W dni mocnego pylenia, gdy na zewnątrz jest dużo kurzu lub w czasie wietrznych dni, lepiej ograniczyć przebywanie na powietrzu. Warto przynajmniej pomyśleć o środkach zabezpieczających jak np. maska.
- Prysznic przed snem. Pyłki i kurz pozostawione na skórze i włosach na noc, mogą powodować pogorszenie objawów.
- Regularne pranie odzieży i pościeli. Świeże ubrania i pościel pomagają zredukować ryzyko przypadkowego kontaktu z alergenami.
- Dbanie o czystość pupili. Zwierzęta spędzające czas na świeżym powietrzu, wracają do domu pokryte pyłkami. By ograniczyć ekspozycję na pyłki i kurz, wycierajmy zwierzaka wilgotną ściereczką, kiedy tylko wróci do domu.
- Dywany są niebezpieczne. Zdecydowanie lepiej jest zrezygnować z dywanów, na rzecz „gołej”, twardej podłogi. Dywany przyciągają i utrzymują kurz oraz pyłki, które są bardzo trudne do usunięcia nawet za pomocą odkurzacza. Jeżeli borykamy się z objawami uczulenia, warto rozważyć wymianę dywanów na inne, łatwiejsze do czyszczenia, powierzchnie.
- Utrzymywanie porządku. Bałagan to świetne środowisko dla kurzu i alergenów, które pogarszają objawy uczulenia. Należy utrzymywać porządek, szczególnie w sypialni.
- Okna i drzwi trzymają pyłki na zewnątrz. Kiedy stężenie pyłków i kurzu jest wysokie, okna i drzwi powinny być zamknięte.
Uczulenia, w tym te sezonowe, a także alergie pokarmowe dotykają coraz większej liczby osób. W Polsce z tego powodu cierpi niemal 5,5% dorosłych i prawie 9% dzieci. 70% tych w wieku przedszkolnym i szkolnym boryka się z alergiami. Na przestrzeni ostatnich kilku lat, w samej Europie zapadalność na alergie pokarmowe zwiększyła się dwukrotnie.
Środki farmakologiczne łagodzą jedynie objawy alergii. Nierzadko robią to gorzej, niż te naturalne. Leczenie objawów alergii wymaga cierpliwości i łączenia różnych technik radzenia sobie z problemem. Warto zacząć już teraz – od eliminacji produktów spożywczych na które jesteśmy wrażliwi, a dodając do codziennego menu te, które wzmacniają układ odpornościowy. Dodajmy do tego wysokiej jakości suplementy i terapię uzupełniającą i… oddychajmy pełną piersią!
Źródło:
https://draxe.com/seasonal-allergy-symptoms/
Opracowała Ewa Wysocka
Ale super artykuł! Chętnie zastosuję się też do tych wskazówek. Czego się nie zrobi, żeby wreszcie spokojnie odetchnąć na wiosnę 😉
Super artykuł, zastosuje te sposoby radzenia sobie na moim dziecku które ma alergie pokarmowe i na pyłki, i brakowało mi już pomysłów, wierzę że pomoże, zapewne lata stosowania ale warto spróbować.
Dziękujemy za miły komentarz i trzymamy kciuki, żeby jak najszybciej pojawiły się pozytywne rezultaty! 🙂