7 kwietnia, 2020

Papryka – prozdrowotne kolory na talerzu

Papryka naładowana jest witaminami, minerałami i antyoksydantami. Pomaga chronić przed wieloma chorobami i jest naprawdę smaczna. A to tylko początek korzyści jakie nam daje.

O papryce słów kilka

Papryka roczna należy do rodziny warzyw psiankowatych, choć pod względem botanicznym jest owocem. W odróżnieniu od niektórych odmian gatunku (jak chilli), z uwagi na recesywną formę genu nie zawiera kapsaicyny, dlatego w niektórych regionach nazywana jest „słodką papryką”.

Pierwsza wzmianka o papryce datowana jest na 6100 lat temu i pochodzi z Ekwadoru.

Papryka występuje w wielu kolorach, w tym oczywiście czerwonym, zielonym i żółtym, ale też: brązowym, białym, pomarańczowym, a nawet lawendowym.

Polskie badanie z 2012 roku wykazało, że organiczna papryka (nie narażona na działanie pestycydów), zawiera znaczenie więcej witaminy C, karotenoidów (…), całkowitej ilości kwasów fenolowych i flawonoidów, w porównaniu do odmian nieorganicznych.

Właściwości prozdrowotne papryki

Co potrafi słodka papryka?

  • Wzmacnia odporność

W papryce znajdziemy potężną dawkę witaminy A. Wiele badań wykazało, że jest ona niezbędnym składnikiem naszej odporności. Wskazują również na niebezpieczną zależność, pomiędzy ubóstwem i niedoborami tej witaminy u dzieci. Jedno z badań wykazało, że dzięki suplementowaniu witaminy A, śmiertelność wśród dzieci zmalała o 24%.

Ponadto, warzywo to zawiera bardzo dużo witaminy C. Ten bardzo ważny antyoksydant, jest niezwykle istotny dla naszej odporności, która spada na przykład w wyniku stresu.

  • Dba o dobry wzrok

Papryka kryje też w sobie wysoki poziom luteiny i zeaksantyny, które są kluczowymi przeciwutleniaczami dla zdrowia naszych oczu. W zielonej papryce, znajdziemy ich ponad 0,5 mg, co czyni z niej jedno z najlepszych źródeł tych składników.

Luteinę stosuje się między innymi w  przypadku zwyrodnienia plamki żółtej spowodowanego wiekiem. Pomaga ona bowiem unieszkodliwiać krótkie fale UV, które mogą uszkodzić siatkówkę. Jak odkryli naukowcy z Harvardu, suplementowanie już 6 mg luteiny dziennie, może zmniejszyć rozwój choroby nawet o 43%.

U osób które cierpią na zaćmę, luteina może przynieść poprawę wzroku. Zmniejsza również zmęczenie oczu, wrażliwość na światło i ostrość widzenia.

  • Dba o piękną skórę

Duże stężenie witaminy C, to również świetna wiadomość dla naszej skóry. Jeśli dodamy do tego również karotenoidy, to papryka staje się jednym z najlepszych dla skóry produktów spożywczych. Stymuluje produkcję kolagenu, pomaga zachować skórze sprężystość i blask. Pomaga również zachować jej odpowiednie nawilżenie. Osoby dbające o odpowiedni poziom witaminy C, mają mniej pomarszczoną skórę i rzadziej chorują na raka tego narządu.

  • Pomaga pozbyć się niechcianych kilogramów

Papryka to doskonały składnik każdej zdrowej i zbilansowanej diety. Pomoże również tym, którzy ograniczają codzienną podaż kalorii, jako jeden z elementów walki z nadprogramowymi kilogramami.

Jedna porcja to zaledwie 37 kalorii i ogromna ilość składników odżywczych. Wprowadza również przyjemnie chrupiący element do naszych posiłków.

  • Zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób

Papryka to skarbnica związków przeciwzapalnych. Prym wiedzie tu czerwona papryka, która zawiera bardzo dużo: beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny i zeaksantyny.

Badania wykazały, że karotenoidy (szczególnie beta-karoten) pomagają zredukować zagrożenie zachorowania na nowotwory, dzięki tłumieniu aktywności wolnych rodników.

Badanie z 2008 roku wykazało, że gotowanie papryki na parze (podobnie jak innych produktów zawierających dużo antyoksydantów), wzmacnia jej zdolność wiązania kwasu żółciowego. Ten mechanizm pozwala na efektywniejsze wykorzystanie cholesterolu i zmniejszenie wchłaniania tłuszczu przez organizm, co redukuje ryzyko chorób serca. Ponadto, słaba zdolność do wiązania kwasu żółciowego powiązana została ze zwiększonym ryzykiem nowotworów.

  • Wspiera zdrową ciążę

Papryka może dostarczyć nawet 14% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego. Uznaje się, że u kobiet ciężarnych zapotrzebowanie na ten związek wzrasta o 50%. Pomaga on zapobiegać wadom wrodzonym, wspiera rozwój cewy nerwowej i serca, a także wzrost płodowy.

  • Dba o kondycję mózgu

Wysokie stężenie witaminy B6 w papryce sprawia, że jest ona jednym z najlepszych pokarmów również dla mózgu. Witamina ta zwiększa poziom serotoniny i noradrenaliny, których odpowiednie stężenie ważne jest dla utrzymania dobrego nastroju, energii i koncentracji. Ponadto, odpowiedni poziom witaminy B6 może pomóc zapobiegać obniżeniu funkcji poznawczych w związku z wiekiem, a nawet zmniejszać zagrożenie rozwoju choroby Alzheimera i/lub otępienia.

Co jeszcze znajdziemy w papryce?

Zawartość składników odżywczych w papryce różni się, w zależności od jej koloru. Za przykład niech posłuży stężenie witaminy A – w czerwonej papryce jest jej ponad 8 razy więcej, niż w zielonej.

Jedna papryka dostarcza nam 200% zalecanej dziennej dawki witaminy C oraz 75% witaminy A. Źródła witamin z diety są najlepszą opcją, dzięki której organizm wchłania ich tyle, ile obecnie potrzebuje. To ważne choćby w przypadku witaminy A, której przedawkowanie w formie suplementu może poważne skutki uboczne. Oczywiście bywają przypadki, w których przyjmowanie suplementów jest konieczne.

Szacuje się, że 1 średniej wielkości papryka (ok. 119 g) zawiera:

  • 37 kalorii,
  • 7 g węglowodanów,
  • 5 mg sodu,
  • 5 g cukru,
  • 1 g białka,
  • 152 mg witaminy C,
  • 3726 IU witaminy A (75% zalecanej dziennej dawki),
  • 0,3 mg witaminy B6 (17% zds),
  • 54,7 µg kwasu foliowego (14% zds),
  • 2 g błonnika (8% zds),
  • 5,8 µg witaminy K (7% zds),
  • 1,2 mg witaminy B3 (6% zds),
  • 0,1 mg witaminy B1 (4% zds).

Efekty uboczne i środki ostrożności

Możliwe jest rozwinięcie nietolerancji lub uczulenia na paprykę. Jeśli natychmiast po zjedzeniu pojawiają się takie objawy, jak: wyprysk, swędzenie, problemy trawienne czy przekrwienie błony śluzowej, należy skonsultować się z lekarzem. Do tego czasu nie należy jej również jeść.

Nietolerancja może objawiać się również: wzdęciami, skurczami, biegunką lub wymiotami, zaraz po zjedzeniu warzywa. I w tym wypadku należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/bell-pepper-nutrition/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.