7 kwietnia, 2020

Papryka – prozdrowotne kolory na talerzu

Papryka naładowana jest witaminami, minerałami i antyoksydantami. Pomaga chronić przed wieloma chorobami i jest naprawdę smaczna. A to tylko początek korzyści jakie nam daje.

O papryce słów kilka

Papryka roczna należy do rodziny warzyw psiankowatych, choć pod względem botanicznym jest owocem. W odróżnieniu od niektórych odmian gatunku (jak chilli), z uwagi na recesywną formę genu nie zawiera kapsaicyny, dlatego w niektórych regionach nazywana jest „słodką papryką”.

Pierwsza wzmianka o papryce datowana jest na 6100 lat temu i pochodzi z Ekwadoru.

Papryka występuje w wielu kolorach, w tym oczywiście czerwonym, zielonym i żółtym, ale też: brązowym, białym, pomarańczowym, a nawet lawendowym.

Polskie badanie z 2012 roku wykazało, że organiczna papryka (nie narażona na działanie pestycydów), zawiera znaczenie więcej witaminy C, karotenoidów (…), całkowitej ilości kwasów fenolowych i flawonoidów, w porównaniu do odmian nieorganicznych.

Właściwości prozdrowotne papryki

Co potrafi słodka papryka?

  • Wzmacnia odporność

W papryce znajdziemy potężną dawkę witaminy A. Wiele badań wykazało, że jest ona niezbędnym składnikiem naszej odporności. Wskazują również na niebezpieczną zależność, pomiędzy ubóstwem i niedoborami tej witaminy u dzieci. Jedno z badań wykazało, że dzięki suplementowaniu witaminy A, śmiertelność wśród dzieci zmalała o 24%.

Ponadto, warzywo to zawiera bardzo dużo witaminy C. Ten bardzo ważny antyoksydant, jest niezwykle istotny dla naszej odporności, która spada na przykład w wyniku stresu.

  • Dba o dobry wzrok

Papryka kryje też w sobie wysoki poziom luteiny i zeaksantyny, które są kluczowymi przeciwutleniaczami dla zdrowia naszych oczu. W zielonej papryce, znajdziemy ich ponad 0,5 mg, co czyni z niej jedno z najlepszych źródeł tych składników.

Luteinę stosuje się między innymi w  przypadku zwyrodnienia plamki żółtej spowodowanego wiekiem. Pomaga ona bowiem unieszkodliwiać krótkie fale UV, które mogą uszkodzić siatkówkę. Jak odkryli naukowcy z Harvardu, suplementowanie już 6 mg luteiny dziennie, może zmniejszyć rozwój choroby nawet o 43%.

U osób które cierpią na zaćmę, luteina może przynieść poprawę wzroku. Zmniejsza również zmęczenie oczu, wrażliwość na światło i ostrość widzenia.

  • Dba o piękną skórę

Duże stężenie witaminy C, to również świetna wiadomość dla naszej skóry. Jeśli dodamy do tego również karotenoidy, to papryka staje się jednym z najlepszych dla skóry produktów spożywczych. Stymuluje produkcję kolagenu, pomaga zachować skórze sprężystość i blask. Pomaga również zachować jej odpowiednie nawilżenie. Osoby dbające o odpowiedni poziom witaminy C, mają mniej pomarszczoną skórę i rzadziej chorują na raka tego narządu.

  • Pomaga pozbyć się niechcianych kilogramów

Papryka to doskonały składnik każdej zdrowej i zbilansowanej diety. Pomoże również tym, którzy ograniczają codzienną podaż kalorii, jako jeden z elementów walki z nadprogramowymi kilogramami.

Jedna porcja to zaledwie 37 kalorii i ogromna ilość składników odżywczych. Wprowadza również przyjemnie chrupiący element do naszych posiłków.

  • Zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób

Papryka to skarbnica związków przeciwzapalnych. Prym wiedzie tu czerwona papryka, która zawiera bardzo dużo: beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny i zeaksantyny.

Badania wykazały, że karotenoidy (szczególnie beta-karoten) pomagają zredukować zagrożenie zachorowania na nowotwory, dzięki tłumieniu aktywności wolnych rodników.

Badanie z 2008 roku wykazało, że gotowanie papryki na parze (podobnie jak innych produktów zawierających dużo antyoksydantów), wzmacnia jej zdolność wiązania kwasu żółciowego. Ten mechanizm pozwala na efektywniejsze wykorzystanie cholesterolu i zmniejszenie wchłaniania tłuszczu przez organizm, co redukuje ryzyko chorób serca. Ponadto, słaba zdolność do wiązania kwasu żółciowego powiązana została ze zwiększonym ryzykiem nowotworów.

  • Wspiera zdrową ciążę

Papryka może dostarczyć nawet 14% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego. Uznaje się, że u kobiet ciężarnych zapotrzebowanie na ten związek wzrasta o 50%. Pomaga on zapobiegać wadom wrodzonym, wspiera rozwój cewy nerwowej i serca, a także wzrost płodowy.

  • Dba o kondycję mózgu

Wysokie stężenie witaminy B6 w papryce sprawia, że jest ona jednym z najlepszych pokarmów również dla mózgu. Witamina ta zwiększa poziom serotoniny i noradrenaliny, których odpowiednie stężenie ważne jest dla utrzymania dobrego nastroju, energii i koncentracji. Ponadto, odpowiedni poziom witaminy B6 może pomóc zapobiegać obniżeniu funkcji poznawczych w związku z wiekiem, a nawet zmniejszać zagrożenie rozwoju choroby Alzheimera i/lub otępienia.

Co jeszcze znajdziemy w papryce?

Zawartość składników odżywczych w papryce różni się, w zależności od jej koloru. Za przykład niech posłuży stężenie witaminy A – w czerwonej papryce jest jej ponad 8 razy więcej, niż w zielonej.

Jedna papryka dostarcza nam 200% zalecanej dziennej dawki witaminy C oraz 75% witaminy A. Źródła witamin z diety są najlepszą opcją, dzięki której organizm wchłania ich tyle, ile obecnie potrzebuje. To ważne choćby w przypadku witaminy A, której przedawkowanie w formie suplementu może poważne skutki uboczne. Oczywiście bywają przypadki, w których przyjmowanie suplementów jest konieczne.

Szacuje się, że 1 średniej wielkości papryka (ok. 119 g) zawiera:

  • 37 kalorii,
  • 7 g węglowodanów,
  • 5 mg sodu,
  • 5 g cukru,
  • 1 g białka,
  • 152 mg witaminy C,
  • 3726 IU witaminy A (75% zalecanej dziennej dawki),
  • 0,3 mg witaminy B6 (17% zds),
  • 54,7 µg kwasu foliowego (14% zds),
  • 2 g błonnika (8% zds),
  • 5,8 µg witaminy K (7% zds),
  • 1,2 mg witaminy B3 (6% zds),
  • 0,1 mg witaminy B1 (4% zds).

Efekty uboczne i środki ostrożności

Możliwe jest rozwinięcie nietolerancji lub uczulenia na paprykę. Jeśli natychmiast po zjedzeniu pojawiają się takie objawy, jak: wyprysk, swędzenie, problemy trawienne czy przekrwienie błony śluzowej, należy skonsultować się z lekarzem. Do tego czasu nie należy jej również jeść.

Nietolerancja może objawiać się również: wzdęciami, skurczami, biegunką lub wymiotami, zaraz po zjedzeniu warzywa. I w tym wypadku należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/bell-pepper-nutrition/

Zapisz się do Programu Długowieczności

Zapisz się do Programu Długowieczności Doktora Pokrywki

Wyślij komentarz