13 grudnia, 2019

Żurawinowy pakiet prozdrowotny

Żurawina to jedno z najbogatszych owocowych źródeł przeciwutleniaczy. Pomaga zmniejszyć stan zapalny, stymuluje odporność, dba o nasze drogi moczowe i wiele innych.

Skąd mamy żurawinę?

Żurawina pochodzi oryginalnie z Ameryki Północnej, gdzie stosowana była przez jej rdzennych mieszkańców do jedzenia, barwienia tkanin oraz jako lekarstwo. Sięgano po nią w przypadkach problemów z układem trawiennym i infekcji układu moczowego. Wykorzystywana była również podczas wielu ceremonii duchowych. Uznaje się, że europejscy koloniści poznali żurawinę w 1620 roku, podczas święta Dziękczynienia.

W medycynie ajurwedyjskiej żurawina pełni funkcję remedium na stany zapalne, biegunki oraz sposób na wzmocnienie wątroby. Wspomaga również wypłukiwanie toksyn z organizmu i przynosi ulgę we wzdęciach.

Najpopularniejsze gatunki to żurawina błotna oraz żurawina wielkoowocowa, choć ta druga wciąż pozostaje numerem jeden – rośnie skuteczniej i ma większe jagody (20 mm średnicy, w porównaniu do 8 mm żurawiny błotnej). Owoce pokrywają krzaki lub winorośl, które osiągają wysokość 210-240 cm i charakteryzują się smukłymi, zwartymi łodygami o małych, zielonych liściach.

Ponad 95% światowej produkcji żurawiny wielkoowocowej leży po stronie Kanady oraz Stanów Zjednoczonych. W Europie największe plantacje znajdują na Białorusi i Litwie.

Na początku XXI wieku żurawina uznana została za superfood, ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i silne działanie przeciwutleniające.

Prozdrowotne właściwości żurawiny

Jakie supermoce kryje w sobie żurawina?

  • Walczy z infekcjami dróg moczowych

Żurawina znana jest najprawdopodobniej najbardziej ze swoich zdolności do zwalczania infekcji dróg moczowych, które – choć mogą dotknąć każdej części układu moczowego – zwykle wpływają na pęcherz moczowy.

W żurawinie występują związki (m.in. D-mannoza), które zapobiegają przyleganiu bakterii do wewnętrznej powierzchni dróg moczowych lub pęcherza. Zaleca się więc codzienne picie 1-2 szklanek niesłodzonego (lub lekko słodzonego) soku żurawinowego, by zapobiec pojawieniu się infekcji. Jak pokazują badania, może być to również skuteczny sposób na łagodzenie dolegliwości związanych z tym stanem. Przeprowadzono porównanie stosowania żurawiny i preparatów żurawinowych (tabletek i kapsułek) z tabletkami placebo lub wodą, w celu zapobiegania zakażeniom układu moczowego (ZUM) w różnych populacjach. Jak się okazało, przyjmowanie produktów żurawinowych zmniejszyło ogólną częstość występowania ZUM na przestrzeni 12 miesięcy, o 35%. U kobiet, które cierpiały z powodu nawracających infekcji wskaźnik nowych zmalał o 39%.

Żurawina działa antyseptycznie, oczyszczająco, detoksykująco i przeciwbiegunkowo. Wspiera organizm w pozbywaniu się toksyn, łagodząc zatrzymywanie się wody oraz wzdęcia. Jak pokazują najnowsze badania, pomaga też zaprowadzić równowagę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, tworząc przyjazną florę.

Redukowanie aktywności szkodliwych bakterii i praca na rzecz tych dobrych łagodzi biegunki i zaparcia, wzmacnia odporność i poprawia wchłanianie składników odżywczych.

  • Wspiera odporność

Jak pokazują niektóre badania, stosowanie ekstraktu z żurawiny może obniżyć częstość przeziębień i zachorowań na grypę. To dzięki obecności proantocyjanidyn, czyli silnych polifenoli dbających o błonę śluzową jelit – ośrodka odporności. Sok żurawinowy zapobiega inwazji szkodliwych bakterii na błonę jelit, dzięki czemu ułatwia wzrost bakterii wzmacniających siłę immunologiczną.

W żurawinie znajdziemy też dużo witaminy C. Szacuję się, że szklanka jagód dostarcza ok. 24% dziennego zapotrzebowania na ten potrzebny antyoksydant. Jak wykazały badania, witamina C znacznie skraca czas i objawy przeziębienia, ale też zapalenia płuc, biegunki czy malarii.

  • Łagodzi stany zapalne

Wiele chorób przewlekłych powstaje na fundamentach stanu zapalnego. Do jego rozwoju może dojść na przykład wtedy, gdy ciało walczy z toksynami, próbując pozbyć się ich z systemu. Wtedy właśnie bardzo potrzebujemy przeciwutleniaczy, które zneutralizują działanie wolnych rodników, zanim zdążą zrobić w naszym organizmie poważne szkody. Odpowiednia dieta może skutecznie zapobiegać jego rozwojowi lub wspomóc walkę z zapaleniem, które już się rozwinęło.

Badania pokazują, że produkty o ciemnoczerwonym i ciemnoniebieskim lub fioletowym kolorze, zawierają dużo przeciwutleniaczy. Dlatego właśnie owoce jagodowe – w tym żurawina – są doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą trzymać stan zapalny w ryzach.

  • Redukuje ryzyko chorób serca

Żurawina pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegać zakrzepom i zmniejszać stan zapalny. Dzięki temu wspiera zdrowie układu naczyniowo-sercowego. Jedno z badań wykazało, że niskokaloryczny sok żurawinowy może wpłynąć korzystnie na niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym: stan zapalny, ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów oraz insulinooporność. W innym badaniu wykazano zaś, że żurawina i jej sok mogą obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, zwiększyć „dobrego” HDL oraz zapobiec sztywnieniu tętnic u osób z chorobami serca.

  • Może pomóc w prewencji nowotworów

Badania na ludziach i zwierzętach wykazały, że żurawina może zahamować wzrost komórek rakowych i rozwój nowotworu. Dodatkowo, dzięki przeciwutleniającym i przeciwzapalnym właściwościom ma szansę zmniejszyć ryzyko niektórych typów nowotworów, np.: piersi, jelita grubego, płuc oraz prostaty.

Co jeszcze znajdziemy w żurawinie?

Żurawina to skarbnica składników odżywczych, o silnych prozdrowotnych właściwościach.

Szacuje się, że ok. 110 g posiekanej, surowej żurawiny zawiera:

  • 50,6 kalorii,
  • 13,4 g węglowodanów,
  • 0,4 g białka,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 5,1 g błonnika,
  • 14,6 mg witaminy C,
  • 0,4 mg manganu (20% zalecanego dziennego spożycia),
  • 1,3 mg witaminy E (7% zds),
  • 5,6 µg witaminy K (7% zds),
  • 0,1 mg witaminy B6 (3% zds),
  • 0,3 mg kwasu pantotenowego (3% zds),
  • 93,5 mg potasu (3% zds),
  • 0,1 mg miedzi (3% zds).

Poza tym w żurawinie znajdziemy:

  • Antocyjany. Przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć cholesterol, wspierają walkę z nadwagą oraz rakiem piersi.
  • Kwercetyna. Prawdopodobnie najsilniejszy fitoskładnik  znajdujący się w żurawinie. Badania pokazują, że skutecznie łagodzi objawy alergii, ból stawów oraz zapalenie ścian tętnic.
  • Kwas benzoesowy. Wykazuje silne właściwości antyseptyczne, zmniejsza ryzyko infekcji i eliminuje szkodliwe bakterie. Dzięki temu pomaga walczyć z infekcjami dróg moczowych, pęcherza oraz trądzikiem.
  • Epikatechiny. Klasa składników odżywczych występujących również w zielonej herbacie i czerwonym winie. Jak wykazano, niosą pomoc w przypadku choroby Alzheimera, chorób serca i nowotworów.

Stosowanie

Żurawinę spotkamy najczęściej w suszonej postaci. Zbiory odbywają się zwykle we wrześniu i październiku, dlatego świeżą żurawinę najłatwiej zdobyć jesienią i wczesną zimą. Wybierajmy świeże, pulchne jagody, o głębokim kolorze który wynika z wysokiego stężenia antocyjanów. Jeśli są twarde, to dobrze, wskazuje to bowiem zwykle na dobrą jakość.

Żurawinę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Jeśli chcemy użyć jej później, lepszym pomysłem będzie zamrożenie owoców. W zamrażarce mogą być trzymane nawet kilka lat.

Spożywać możemy ją w wersji surowej, ugotowanej lub suszonej. Choć najwięcej korzyści zdaje się dawać surowa żurawina, każdy sposób przyniesie naszemu zdrowiu wiele dobrego. Ważne jednak by upewnić się, że nie jest mocno przetworzona i nie dodano do niej dużo cukru – co bywa problemem w przypadku suszonej żurawiny, soków, dżemów i sosów.

W walce z infekcją dróg moczowych często stosowane są również tabletki i kapsułki żurawinowe, które pomagają szybko przynieść ulgę. Choć nie są to standaryzowane dawki, w oparciu o badania zaleca się przyjmowanie 500-1500 mg dziennie. Najskuteczniejsze będą preparaty o wysokim stężeniu proantocyjanidyn, a więc nie mniejszym niż 25% (czyli ok. 36 mg na porcję).

Jak zawsze, bardzo ważne jest czytanie etykiet i unikanie produktów z wypełniaczami i niepotrzebnymi składnikami dodatkowymi. W przypadku doświadczania jakichkolwiek skutków ubocznych przyjmowanych suplementów, należy skonsultować się z lekarzem.

Żurawina i inne owoce jagodowe

Najczęściej spotykanymi odmianami jagód są jagody, maliny i żurawina. Wszystkie są źródłem wielu ważnych składników odżywczych, choć istnieją między nimi pewne różnice.

Jagody i żurawina to ten sam rodzaj roślin, choć różnią się łodygami, kwiatami i liśćmi. Różne są też produkowane przez nie owoce. Maliny należą do rodziny różowatych i powiązane są np. z jeżynami. Żurawina jest lekko kwaśna w smaku, jagody są wyraźniej słodsze. Choć maliny również uważane są za słodkie owoce, mają wyraźną i bardzo charakterystyczną cierpkość. Ponadto, podobnie jak jagody, występują najczęściej w świeżej formie, podczas gdy żurawina jest bardzo często suszona.

Wszystkie te owoce zawierają dużo witaminy C i błonnika, tak więc włączenie ich do diety z pewnością przysłuży się naszemu zdrowiu.

Środki ostrożności

W przypadku stosowania leków rozrzedzających krew, włączenie żurawiny do diety należy skonsultować z lekarzem. Niektóre badania wskazują bowiem, że może ona nasilać działanie leku. Istnieją doniesienia o kilku przypadkach, w których zaistniało podejrzenie nasilenia krwawienia z powodu stosowania żurawiny w czasie przyjmowania warfaryny.

Spożywanie zbyt dużych ilości produktów żurawinowych może skutkować tworzeniem się kamieni nerkowych, co wynika ze wzrostu wydalania szczawianu. W żurawinie znajduje się niewiele szczawianów, jest to jednak jeden z niewielu produktów w których jest ich mierzalna ilość.

Źródła:

https://draxe.com/nutrition/cranberries/

http://zurawina.net/index.php/historia-uprawy-zurawiny/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.