11 września, 2020

Borówki to nie tylko skarbnica przeciwutleniaczy

Borówki to prawdziwe super-owoce. Są naładowane antyoksydantami, mają mało kalorii i są naprawdę pyszne!

Historia borówki

Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej. Pod koniec XIX wieku córka plantatora żurawiny, zaczęła wzbogacać lokalne uprawy o borówki. Ponad dekadę później, połączywszy siły ze znanym botanikiem, podjęła się eksperymentów krzyżujących różne gatunków dzikich borówek, co w rezultacie doprowadziło do powstania odmiany którą znamy dziś wszyscy. Pierwsza komercyjna uprawa borówki amerykańskiej, została sprzedana przez nich w 1916 roku.

Wcześniej borówki stosowane były przez rdzennych mieszkańców Ameryki, jako pożywienie w czasach braku żywności, a także do konserwowania mięs czy jako napar o prozdrowotnych właściwościach.

Na terenie Europy borówka pojawiła się w latach 20. XX wieku, początkowo w Holandii. W Polsce pojawiły się w latach 70., głównie dzięki wysiłkom dr Kazimierza Pliszki.

Wielka moc borówek

Jakie właściwości prozdrowotne posiadają borówki?

  • Moc antyoksydantów

Borówki to jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Jedno z chińskich badań wykazało, że borówki nie tylko zawierają najwięcej antyoksydantów ze wszystkich przebadanych owoców jagodowych (truskawek, jeżyn i borówek), ale też są najbardziej różnorodne pod kątem ich rodzajów. W borówkach znajdziemy zarówno antocyjany, jak i flawonoidy oraz fenole.

Szczególnie bogate w przeciwutleniacze są dzikie borówki. Jak wykazało badanie opublikowane w British Journal of Nutrition, suplementowanie proszku z dzikich borówek, zwiększyło już po godzinie poziom antyoksydantów w surowicy o 8,5%.

Obecność przeciwutleniaczy w diecie jest niezwykle istotna dla naszego zdrowia. Pomagają chronić organizm przed skutkami szkodliwego działania wolnych rodników, tym samym zmniejszając ryzyko takich chorób, jak: cukrzyca, choroby serca czy nowotwór.

  • Łagodzą stan zapalny

Jak wykazało badanie z 2014 roku, polifenole zawarte w borówkach pomagają zmniejszyć aktywność niektórych markerów stanu zapalnego. Z kolei badanie opublikowane na łamach Journal of Pharmacy and Pharmacology ujawniło, że ekstrakt z borówek skutecznie zmniejszał obrzęk łap u szczurów.

Choć stan zapalny jest naturalną odpowiedzią organizmu, pomagającą chronić nas przed skutkami chorób i urazów, w przewlekłym stanie może prowadzić do poważnych zdrowotnych konsekwencji. Może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, w tym: chorób autoimmunologicznych, chorób serca, depresji i nowotworów.

Stosowanie diety bogatej w przeciwzapalną żywność, może pomóc zapanować na stanem zapalnym.

  • Wspierają zdrowie serca…

Jak pokazują wyniki badań, spożywanie borówek może zmniejszyć niektóre czynniki ryzyka dla chorób serca.

Jedno z nich wykazało, że porcja tych owoców spożywana codziennie, przez 8 tygodni, obniżyła ciśnienie krwi i sztywność tętnic u 48 uczestniczek badania. Inne, przytoczone na łamach Journal of Nutrition sugeruje, że suplementowanie produktów borówkowych prowadzi do spadku ciśnienia krwi oraz „złego” cholesterolu LDL, w porównaniu z grupą kontrolną nie stosującą suplementów.

  • … oraz mózgu

Badanie z 2016 roku, opublikowane w European Journal of Nutrition wykazało, że picie soku z borówek poprawiło zdolności poznawcze u 21 dzieci. W badaniu dla dorosłych, uczestnicy pili sok z dzikich borówek przez 12 tygodni, z efekcie czego polepszeniu uległa ich pamięć.

Wysoka zawartość antyoksydantów wpływa korzystnie na pracę mózgu, spowalniając jego starzenie.

Do innych produktów korzystny dla mózgu, należą: buraki, orzechy włoskie, warzywa zielonolistne czy awokado.

  • Wspierają trawienie i pozbywanie się nadprogramowych kilogramów

Dzięki obecności błonnika (ok. 4 g w niecałej szklance owoców, a więc ok. 14% dziennego zapotrzebowania), borówki wspomagają prawidłowe trawienie i regularność wypróżnień, zapobiegając zaparciom oraz biegunkom.

Przemieszczający się powoli w przewodzie pokarmowym, błonnik wzmaga uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej sięgamy po (często niezdrowe) przekąski.

Badanie na zwierzętach opublikowane w PLoS One wykazało, że sok z borówek zapobiega otyłości u myszy na diecie wysokotłuszczowej. Z kolej badanie przeprowadzone przez amerykańskie Cardiovascular Center, a także Michigan Integrative Medicine Program wskazało na powiązanie spożywania borówek, ze zmniejszeniem brzusznej tkanki tłuszczowej u szczurów.

Borówki mają również niewiele kalorii, co czyni jest doskonałym składnikiem diety osób, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów.

  • Pomagają walczyć z nowotworami

Badanie probówkowe z 2010 wykazało, że ekstrakt z borówek hamował rozprzestrzenianie się komórek raka piersi. Inne badanie na zwierzętach przeprowadzone w amerykańskim Brown Cancer Center na University of Louisville wykazało, że u szczurów z rakiem piersi, którym podawano proszek z borówek, objętość guza zmniejszyła się o 40%. Podobne badanie probówkowe ujawniło, że sok borówkowy może zredukować wzrost komórek taka: jelit, piersi, prostaty i żołądka.

Przytoczone badania to zaledwie kilka spośród wielu, poświęconych potencjałowi przeciwnowotworowemu borówek. Należy przy tym pamiętać, że owoce te stanowić mogą one jedynie część zbilansowanej diety – szczególnie w obliczu walki z chorobą.

Wartości odżywcze borówek

Jakie witaminy i minerały znajdziemy w borówkach?

Jedna szklanka surowych owoców zawiera około:

Poza tym w borówkach znajdziemy też: witaminę A i B3, kwas foliowy, pantotenowy, cynk, fosfor, magnez i żelazo. Oprócz tego między innymi resweratrol, czyli polifenol który ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Niektóre osoby mogą doświadczać nadwrażliwości lub być uczulone na borówki. W przypadku pojawienia się takich objawów, jak: swędzenie, obrzęk czy trudności w oddychaniu po zjedzeniu tych owoców, nie należy ich spożywać i sięgnąć po natychmiastową pomoc medyczną.

Z uwagi na wysoką zawartość witaminy K, borówki mogą wchodzić w interakcję z lekami rozrzedzającymi krew.

Należy pamiętać, że w większości wypadków suszone owoce, w tym borówki, różnią się od świeżych ilością składników odżywczych. Mają również więcej cukru.

Źródła:

https://draxe.com/nutrition/health-benefits-blueberries/

https://borowkawysoka.pl/index.php/blog/2-historia-uprawy-borowki

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.