29 listopada, 2019

Czy D-mannoza może pomóc zapobiegać nawracającym infekcjom dróg moczowych?

Zakażenie dróg moczowych to przykra dolegliwości, która dotyka przede wszystkim – choć nie tylko – kobiet. Jednym z najczęściej polecanych i stosowanych środków zaradczych (oraz wspierających leczenie) jest żurawina i jej preparaty.

Okazuje się, że skuteczność żurawiny wynika z obecności w niej D-mannozy, czyli cukru prostego o przeciwinfekcyjnym działaniu. Pomaga zapobiegać przywieraniu bakterii do komórek oraz wspiera wypłukiwanie ich z organizmu.

Czym jest D-mannoza?

D-mannoza to monosacharyd wytwarzany z glukozy lub przekształcany w nią, kiedy spożywamy go w owocach lub warzywach. Pod nazwą D-mannoza, karubinoza czy seminoza znamy go zwykle w postaci suplementu.

Mannoza to 2-epimerem glukozy, występujący w roślinach, zwierzętach i drobnoustrojach. Uważana za prebiotyk, ponieważ przyśpiesza kolonizację dobrych bakterii w jelitach. Choć swoją budową przypomina glukozę, wolniej się wchłania i ma niższy indeks glikemiczny. Po spożyciu musi ulec przekształceniu we fruktozę, a następnie glukozę. Dzięki temu wyrzut insulinowy i poziom cukru we krwi są mniejsze.

Glukoza ponadto przechowywana jest w wątrobie, mannoza zaś filtrowana jest przez nerki. Opuszcza więc nasz organizm powoli, nie zasilając go w sposób, jaki czyni to glukoza. Może więc działać korzystnie na drogi moczowe, pęcherz i jelita, bez wpływania na resztę organizmu.

Właściwości D-mannozy

Dlaczego warto sięgać po D-mannozę?

  • Pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych

Uważa się, że D-mannoza zapobiega przywieraniu niektórych bakterii do ścian dróg moczowych. Jej receptory są częścią warstwy ochronnej, która znajduje się w komórkach wyściełających drogi moczowe. Receptory te są zdolne do wiązania się z E.coli i wypłukiwania bakterii podczas oddawania moczu. Zapobiega to adhezji oraz inwazji komórek urotelialnych.

W badaniu z 2014 opublikowanym na łamach World Journal of Urology, obserwacją objęto 308 kobiet, cierpiących na nawracające zakażenie dróg moczowych. Wszystkie poddane były już wstępnej antybiotykoterapii. Pacjentki podzielono na trzy grupy. W pierwszej otrzymywały 2 g D-mannozy rozpuszczonej w 200 ml wody dziennie, przez 6 miesięcy. W drugiej 50 mg antybiotyku dziennie, w trzeciej zaś pacjentki nie otrzymywały dodatkowych środków. Ostatecznie 98 pacjentek borykało się z nawracającym zakażeniem – 15 z grupy przyjmującej D-mannozę, 21 antybiotyk i 62 z grupy nie otrzymującej leczenia. Obie metody terapeutyczne były dobrze tolerowane przez uczestniczki, niemal 18% zgłosiło łagodne skutki uboczne. Jednak w grupie pierwszej ryzyko dotyczące tych działań było niższe.

W randomizowanym badaniu krzyżowym opublikowanym na łamach Journal of Clinical Urology, opisano pacjentki z ostrymi objawowymi zakażeniami dróg moczowych, które doświadczyły również co najmniej 3 nawracających infekcji w ciągu minionych 12 miesięcy. Panie przydzielono losowo do grupy przyjmującej antybiotyki lub 1 g doustnej mannozy 3 razy dziennie, przez 2 tygodnie, a następnie 1 g, 2 razy dziennie, przez 22 tygodnie. Pod koniec próby, średni czas nawrotu infekcji wynosił 52,7 dni w grupie przyjmującej antybiotyki i 200 dni w tej stosującej D-mannozę. Poprawiły się również niektóre parametry związane z tym stanem, np. potrzeba pilnego oddawania moczu czy ból pęcherza. Badacze doszli więc do wniosku, że mannoza wydaje się być bezpiecznym i skutecznym środkiem terapeutycznym przy infekcjach pęcherza.

Skuteczność mannozy w porównaniu do antybiotyków, upatrywana jest również w problemie rosnącej oporności drobnoustrojów na antybiotyki.

  • Może pomóc powstrzymać cukrzycę typu 1

Naukowcy odkryli, że D-mannoza może być w stanie hamować rozwój cukrzycy typu 1. Tak wykazały badania na gryzoniach – myszom z cukrzycą (ale bez otyłości) podawano doustnie D-mannozę, która była w stanie zablokować rozwój choroby. Badanie opublikowane w Cell & Bioscience zakończono sugestią, że suplement ten powinien być uznany za dobry monosacharyd mogący służyć promowaniu tolerancji immunologicznej i zapobieganiu chorobom związanym z autoimmunizacją.

  • Wykazuje działanie prebiotyczne

Mannoza stymuluje wzrost dobrych bakterii w jelitach, dzięki ich „karmieniu” i wzmacnianiu prozdrowotnych właściwości. Jak pokazują badania, mannoza wyraża zapalne i przeciwzapalne cytokiny, wykazując właściwości immunostymulujące. Przyjmowana wraz z preparatami probiotycznymi, przywracała prawidłową florę jelitową u myszy.

  • Może pomóc w terapii zespołu glikoproteinowego z deficytem węglowodanów typu Ib

Jak sugerują badania, D-mannoza może być skutecznym narzędziem w terapii dziedzicznego zaburzenia, powodującego utratę białka przez jelita. Uznaje się, że jej suplementowanie może przynieść poprawę w obrębie objawów, m.in.: utraty białka, niskiego ciśnienia krwi, zaburzenia funkcjonowania wątroby oraz problemów z prawidłowym krzepnięciem krwi.

Naturalne źródła i dawki suplementów

D-mannozę znaleźć możemy w wielu produktach spożywczych, szczególnie w owocach.

Do jej najlepszych źródeł należą:

  • jabłka,
  • pomarańcze,
  • brzoskwinie,
  • mango,
  • agrest,
  • żurawina,
  • jagody,
  • czarne porzeczki,
  • czerwone porzeczki,
  • pomidory,
  • aloes,
  • glony,
  • fasolka szparagowa,
  • bakłażan,
  • brokuły,
  • fasola,
  • kapusta,
  • rzepa,
  • pieprz cayenne,
  • kozieradka.

Suplementy D-mannozy dostępne są w wielu sklepach z suplementami i zdrową żywnością. Zwykle występują w postaci kapsułek lub proszku. W przypadku zakażenia dróg moczowych, zaleca się przyjmowanie 2-4 kapsułek (po 500 mg) dziennie. Jeśli chodzi o proszek, należy kierować się zaleceniami znajdującymi się na etykiecie/ulotce.

Nie ma wystandaryzowanej dawki, jaką należy przyjmować. Niektóre dowody wskazują, że 2 g sproszkowanej D-mannozy, w 200 ml wody, przez 6 miesięcy, skutecznie i w bezpieczny sposób zapobiega nawracającym infekcjom dróg moczowych.

W przypadku aktywnego zakażenia rekomendowaną zwykle dawką jest 1,5 g, przyjmowane 2 razy dziennie, przez 3 dni, a następnie 1 raz dziennie, przez 10 dni.

Konieczne jest więcej badań, które pomogą ustalić optymalne dawki.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Mannoza występuje w wielu produktach, uważana jest więc za bezpieczną w odpowiednich ilościach.

W przypadku przyjmowania suplementów, należy stosować się do zaleceń. Spożywanie dawek większych niż naturalnie występujące, może skutkować wzdęciami, biegunkami i luźnymi stolcami.

Uważa się, że przyjmowanie bardzo dużych dawek D-mannozy może powodować uszkodzenie nerek. Jak uważają badacze z amerykańskiego Stanford-Burnham Medical Research Institute w Kalifornii, mannoza może mieć działanie terapeutyczne, jednak jej bezkrytyczne stosowanie może mieć negatywne skutki.

Pacjenci chorujący na cukrzycę typu 2 powinni zachować ostrożność przy stosowaniu produktów z D-mannozą, może ona bowiem wpływać na poziom glukozy we krwi. Po suplementy te należy sięgać jedynie po konsultacji lekarskiej.

Ze względu na brak odpowiedniej ilości dowodów na bezpieczeństwo stosowania suplementów D-mannozy przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, powinny one unikać tych produktów.

Zamiar stosowania D-mannozy należy skonsultować ze specjalistami, szczególnie w przypadku chorób i/lub stosowania leków.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/d-mannose-uti/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.