Właściwości białego pieprzu
  • Opublikowano:

    15 lipca 2020

  • Komentarze:

    0

Pieprz to jedna z podstawowych przypraw w kuchni większości z nas. Wachlarz kolorów tej przyprawy jest znacznie szerszy, niż najczęściej goszczący w naszych przyprawach czarny . Dziś na tapecie – pieprz biały.

Delikatniejszy smak

Pieprz pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Istnieją zapiski wskazujące na to, że stosowany był w kuchni indyjskiej co najmniej od 2000 roku p.n.e.

W starożytności ziarna pieprzu stanowiły uważny surowiec i walutę, nazywane były więc „czarny złotem”. Uważa się, że starożytni Egipcjanie stosowali je w procesie mumifikacji. Odkryto je nawet w nozdrzach Ramzesa II, który został pochowany w 1213 roku p.n.e. W starożytnej Grecji i Cesarstwie Rzymskim, pieprz był jedną z najważniejszych przypraw.

Na przestrzeni wieków, pieprz stosowany był również jako naturalny środek na ból, wspomagający walkę z bezsennością czy zaparciami. Maść z białego pieprzu była jednym ze środków, używanych przy chorobach oczu.

W Tradycyjnej Chińskiej Medycynie, biały pieprz używany jest do usuwania flegmy i nadmiaru wilgoci, dzięki czemu ma zmniejszać uczucie zmęczenia oraz ciężkości. Z uwagi na właściwości rozgrzewające, stosuje się go by zmniejszać ból stawów oraz ich sztywność. Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje go w przypadku kaszlu, problemów z trawieniem oraz bólu, a także by wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej.

 Jaka jest różnica pomiędzy czarnym, a białym pieprzem?

Biały pieprz powstaje z dojrzałych, otartych ze skórki ziaren czarnego pieprzu, czarny zaś z niedojrzałych, gotowanych i wysuszonych ziaren. Oba są bogate w mangan, błonnik i żelazo, a także piperynę, czyli alkaloid mający wiele właściwości prozdrowotnych. Biały pieprz ma nieco łagodniejszy smak i jest mniej trwały (może więc szybciej zwietrzeć).

Właściwości prozdrowotne pieprzu

Co kryje w sobie pieprz i dlaczego warto korzystać z jego dobrodziejstw?

  • Ma dużo antyoksydantów

Jak pokazują badania, Piper nigrum (roślina z której powstaje biały pieprz), działa jak przeciwutleniacz, dzięki obecności flawonoidów oraz polifenoli. Dzięki temu pomaga przeciwdziałać szkodliwemu działaniu wolnych rodników oraz obniżać stres oksydacyjny. Wspiera tym samym prewencję przeciw chorobom autoimmunologicznym, reumatoidalnemu zapaleniu stawów czy chorobie Alzheimera.

  • Obniża ciśnienie krwi

Jak wykazują badania probówkowe i na zwierzętach, biały pieprz może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Jedno z nich, skupiło się na wpływie piperyny na ciśnienie krwi. Wykazano w nim, że składnik ten zapobiega wzrostowi ciśnienia krwi u szczurów. Pakistańskie badanie in vitro wykazało również, że piperyna pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, co pomaga regulować ciśnienie krwi.

Pieprz jest ponadto przyprawą, która nie zawiera sodu. Zbyt duża ilość sodu w diecie, powoduje zatrzymanie wody w organizmie, wzrost ciśnienia krwi oraz obciążenie mięśnia sercowego.

  • Łagodzi stan zapalny

Utrzymujący się długo stan zapalny, może prowadzić do rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym: chorób serca, cukrzycy czy nowotworów.

Biały pieprz to skarbnica przeciwutleniaczy, które pomagając walczyć z przewlekłym stanem zapalnym. Jak wykazało badanie na zwierzętach, przeprowadzone w East-West Bone & Joint Research Institute, na koreańskim Kyung Hee University’s East-West Neo Medical Center, podawana szczurom chorującym na zapalenia stawów piperyna, była w stanie obniżyć kilka markerów zapalnych.

  • Poprawia wchłanianie kurkuminy

Kurkumina to najbardziej aktywny składnik kurkumy, wykazujący ogromne właściwości prozdrowotne. Zmniejsza stan zapalny, pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz zmniejsza ból stawów.

Badanie opublikowane na łamach Planta Medica wykazało, że piperyna może zwiększyć wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%. Dlatego właśnie suplementy kurkuminy zawierają często piperynę. Rozsądnym wydaje się również, by doprawiając potrawy łączyć kurkumę z pieprzem.

Liposomalna kurkumina

Pomaga pokonać stan zapalny, chroni mózg i serce, może też wesprzeć zdrowienie z depresji i raka.

Czytaj dalej…

  • Wspomaga trawienie

I tutaj bohaterką jest piperyna, która stymuluje uwalnianie enzymów trzustkowych i trawiennych, zwiększając produkcję śliny i usprawniając rozkładanie pokarmów.

Jedno z badań przeprowadzone w indyjskim Central Food Technological Research Institute’s Department of Biochemistry and Nutrition wykazało, że podawanie szczurom suplementów z piperyną, pomogło stymulować wydzielanie takich enzymów trawiennych, jak: lipaza trzustkowa, amylaza, trypsyny czy chymotrypsyny. Z kolei badanie opublikowane na łamach Nutrition Research ujawniło, że podawanie gryzoniom piperyny przez 6 tygodni, pomogło znacznie skrócić czas przemieszczania się pokarmu, przez przewodów pokarmowy.

Biały pieprz pomaga również zapobiegać wzdęciom i gazom.

  • Pomaga zatrzymać biegunkę

Niektóre badania pokazują, że biały pieprz w diecie pomaga zahamować biegunkę.

Na przykładanie to z 2013 roku, opublikowane w American Journal of Chinese Medicine ujawniło, że biały pieprz zmniejszał częstość (szczególnie ostrej i uporczywej) biegunki u dzieci i niemowląt. Inne badanie na zwierzętach wykazało, że piperyna wykazuje działanie wspierające regularność wypróżnień.

  • Przydaje się w pielęgnacji skóry

Biały pieprz może stanowić składnik peelingów, które pomagają złuszczyć martwy naskórek, oczyścić pory i poprawić krążenie. Skóra staje się dzięki temu miękka i gładka, łatwiej wchłania składniki odżywcze z kosmetyków, poprawia się również jej koloryt.

Wartości odżywcze

Biały pieprz – jak każdy z nich – zawiera sporo ważnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów.

Szacuje się, że w 7 g (mniej więcej 1 łyżce) białego pieprzu, znajduje się:

  • 21 kalorii,
  • 4,8 g węglowodanów,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 0,7 g białka,
  • 1,8 g błonnika,
  • 0,3 mg manganu (15% zalecanego dziennego spożycia),
  • 1 mg żelaza (6% zds),
  • 0,1 mg miedzi (3% zds),
  • 1,5 mg witaminy C (2% zds),
  • 18,6 mg wapnia (2% zds),
  • 6,3 mg magnezu (2% zds).

Poza tym niewielką ilość witaminy B2, cynku oraz fosforu.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Piperyna może stymulować zakończenia nerwowe błon śluzowych, powodując podrażnienie i kichanie.

Dostanie się pieprzu do oczu, może spowodować ich podrażnienie, pieczenie oraz zaczerwienienie. Należy więc zachować ostrożność i w razie wystąpienia takiej sytuacji, dobrze wypłukać go letnią wodą.

Niektóre osoby mogą doświadczać objawów alergii, po spożyciu białego pieprzu. W przypadku pojawienia się: obrzęku, pokrzywki, mrowienia, bólu brzucha i innych, należy przerwać jego stosowanie i skontaktować się z lekarzem.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/white-pepper/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz