25 września, 2020

Dlaczego warto zadbać o purpurę na talerzu?

Dlaczego warto sięgać po warzywa i owoce o ciemnym, intensywnym kolorze? Ponieważ są bogate w antocyjany. Te naturalne pigmenty występują w niebieskich, czerwonych i purpurowych produktach. Mają silne właściwości przeciwutleniające, a badania wykazują, że mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie produktów bogatych w antocyjany może pomagać też kontrolować ciśnienie krwi.

Gdzie możemy więc znaleźć te prozdrowotne składniki?

Purpurowe zdrowie

Po jakie produkty warto sięgać, by w naszej diecie znalazły się antocyjany? Poniżej kilka przykładów.

  • Jeżyny

Intensywny kolor jeżyn zdradza, że są one pełne antocyjanowej mocy antyoksydantów. Dzięki temu, owoce te pomagają zapobiegać takim chorobom, jak: cukrzyca, choroby serca czy nowotwory.

Jeżyny naładowane są również innymi silnymi antyoksydantami polifenolowymi, błonnikiem, witaminą C, kwasem foliowym, magnezem, potasem i manganem. Samo zdrowie!

  • Jagody Acai

Te małe, ciemnofioletowe owoce są naładowane antyoksydantami, w tym antocyjanami. Dzięki ich obecności pomagają obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi, łagodzić stan zapalny oraz regulować ciśnienie krwi.

  • Marakuja

Ten tropikalny owoc zawiera polifenol zwany piceatannolem, wykazujący korzystne dla zdrowia właściwości.

Jedno z badań probówkowych wykazało, że wyizolowany z marakui piceatannol, chronił komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez promienie UV. Inne badanie, w którym udział wzięły 32 kobiety borykające się z suchą skórą, ujawniło, że stosowanie 5 mg piceatannolu przez 8 tygodni, zwiększa nawilżenie skóry.

  • Pitaja (smoczy owoc)

To tropikalny owoc, o lekko słodkim smaku, przypominający nieco konsystencją kiwi. Mają dużo błonnika, witaminy C i magnezu, są też niskokaloryczne.

Czerwona pitaja zawiera dodatkowo dużo ochronnych przeciwutleniaczy. Badania probówkowe sugerują, że ekstrakt z tego owocu może hamować wzrost niektórych typów ludzkich komórek rakowych (m.in. piersi) oraz wywoływać ich śmierć.

  • Owoce czarnego bzu

Czarny bez to prawdziwe wsparcie dla odporności. Jak wykazały badania, przyjmowanie czarnego bzu w różnych postaciach (kapsułki, syrop, ekstrakt itd.) i dużych dawkach, może złagodzić objawy, a także skrócić czas przeziębienia oraz grypy.

Owoce czarnego bzu są również bogate w witaminę C i błonnik.

  • Bakłażan

Bakłażanowa skórka zawiera szczególnie dużo nasuniny, która ma przeciwzapalne właściwości. Badania probówkowe i na zwierzętach wykazały również, że antocyjaniny te chronią serce.

W bakłażanach znajdziemy również mangan, który jest niezbędny dla zdrowia i metabolizmu kości.

  • Fioletowy kalafior

Ta odmiana kalafiora – w odróżnieniu od białej – otrzymała antocyjany w wyniku mutacji genetycznej.

Kalafior to skarbnica prozdrowotnych właściwości, zawiera między innymi: potas, magnez, folan, mangan, kwas pantotenowy, a także witaminy: B1, B2, B6, C i K. Obecność antocyjanów znacznie zwiększa jego zdolności łagodzenia stanu zapalnego.

  • Czarny ryż

Ta odmiana ryżu po ugotowania nabiera fioletowego odcienia. Wszystko dlatego, że inaczej niż pozostałe odmiany, ryż ten zawiera antocyjany.

Jak wykazano w baniach probówkowych i na zwierzętach, dzięki ich obecności czarny ryż wspomaga hamowanie wzrostu komórek rakowych oraz aktywuje ich zaprogramowaną śmierć.

  • Fioletowe bataty…

Bataty to bardzo zdrowa alternatywa dla ziemniaków – zawierają sporo witaminy A, C i tych z grupy B, poza tym ważne dla naszego zdrowia minerały. W słodkich, fioletowych batatach znajdują się dodatkowo antocyjany.

Badania probówkowe i na zwierzętach wykazały, że fioletowe bataty mogą pomóc złagodzić stan zapalny, a nawet chronić przed otyłością i niektórymi rodzajami nowotworów (w tym okrężnicy).

  • … i marchewki…

W purpurowych marchewkach znajdziemy wiele przeciwutleniaczy polifenolowych, w tym: antocyjany, kwas cynamonowy i kwas chlorogenowy.

Jak wykazują badania, osoby spożywające dietę bogatą w polifenole, mają niższy wskaźnik chorób serca, otyłości i cukrzycy, niż te które nie dbają o odpowiednią ilość tych przeciwutleniaczy.

  • … oraz szparagi

Najczęściej zajadamy się szparagami w zielonym kolorze, jednak na ryku dostępne są również te o fioletowej barwie.

Poza witaminami i minerałami, fioletowe szparagi bogate są w antocyjany i inne ważne dla zdrowia fitoskładniki. Zawierają między innymi rutynę, która ma silne właściwości protekcyjne wobec chorób serca i nowotworów.

  • Jarmuż czerwony

Jarmuż to kolejne super-warzywo, które posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Ten o czerwonym zabarwieniu posiada ich nawet więcej.

Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z czerwonego jarmużu zawiera 47 silnych związków roślinnych, w tym: kemferol, kwercetynę i kwas p-kumarowy.

  • Czerwona kapusta

Ta odmiana kapusty zawiera wszystkie prozdrowotne właściwości kapusty, plus antocyjany. Ponadto znajdziemy w niej prowitaminę A, witaminę C oraz błonnik. Fioletowe liście kapusty zawierają dużo silnych związków przeciwzapalnych, dzięki czemu czerwona kapusta może pomagać zapobiegać takim chorobom jak cukrzyca czy nowotwory.

Smacznego!

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/purple-foods

Zapisz się do Programu Długowieczności

Zapisz się do Programu Długowieczności Doktora Pokrywki

Wyślij komentarz