25 września, 2020

Dlaczego warto zadbać o purpurę na talerzu?

Dlaczego warto sięgać po warzywa i owoce o ciemnym, intensywnym kolorze? Ponieważ są bogate w antocyjany. Te naturalne pigmenty występują w niebieskich, czerwonych i purpurowych produktach. Mają silne właściwości przeciwutleniające, a badania wykazują, że mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie produktów bogatych w antocyjany może pomagać też kontrolować ciśnienie krwi.

Gdzie możemy więc znaleźć te prozdrowotne składniki?

Purpurowe zdrowie

Po jakie produkty warto sięgać, by w naszej diecie znalazły się antocyjany? Poniżej kilka przykładów.

  • Jeżyny

Intensywny kolor jeżyn zdradza, że są one pełne antocyjanowej mocy antyoksydantów. Dzięki temu, owoce te pomagają zapobiegać takim chorobom, jak: cukrzyca, choroby serca czy nowotwory.

Jeżyny naładowane są również innymi silnymi antyoksydantami polifenolowymi, błonnikiem, witaminą C, kwasem foliowym, magnezem, potasem i manganem. Samo zdrowie!

  • Jagody Acai

Te małe, ciemnofioletowe owoce są naładowane antyoksydantami, w tym antocyjanami. Dzięki ich obecności pomagają obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi, łagodzić stan zapalny oraz regulować ciśnienie krwi.

  • Marakuja

Ten tropikalny owoc zawiera polifenol zwany piceatannolem, wykazujący korzystne dla zdrowia właściwości.

Jedno z badań probówkowych wykazało, że wyizolowany z marakui piceatannol, chronił komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez promienie UV. Inne badanie, w którym udział wzięły 32 kobiety borykające się z suchą skórą, ujawniło, że stosowanie 5 mg piceatannolu przez 8 tygodni, zwiększa nawilżenie skóry.

  • Pitaja (smoczy owoc)

To tropikalny owoc, o lekko słodkim smaku, przypominający nieco konsystencją kiwi. Mają dużo błonnika, witaminy C i magnezu, są też niskokaloryczne.

Czerwona pitaja zawiera dodatkowo dużo ochronnych przeciwutleniaczy. Badania probówkowe sugerują, że ekstrakt z tego owocu może hamować wzrost niektórych typów ludzkich komórek rakowych (m.in. piersi) oraz wywoływać ich śmierć.

  • Owoce czarnego bzu

Czarny bez to prawdziwe wsparcie dla odporności. Jak wykazały badania, przyjmowanie czarnego bzu w różnych postaciach (kapsułki, syrop, ekstrakt itd.) i dużych dawkach, może złagodzić objawy, a także skrócić czas przeziębienia oraz grypy.

Owoce czarnego bzu są również bogate w witaminę C i błonnik.

  • Bakłażan

Bakłażanowa skórka zawiera szczególnie dużo nasuniny, która ma przeciwzapalne właściwości. Badania probówkowe i na zwierzętach wykazały również, że antocyjaniny te chronią serce.

W bakłażanach znajdziemy również mangan, który jest niezbędny dla zdrowia i metabolizmu kości.

  • Fioletowy kalafior

Ta odmiana kalafiora – w odróżnieniu od białej – otrzymała antocyjany w wyniku mutacji genetycznej.

Kalafior to skarbnica prozdrowotnych właściwości, zawiera między innymi: potas, magnez, folan, mangan, kwas pantotenowy, a także witaminy: B1, B2, B6, C i K. Obecność antocyjanów znacznie zwiększa jego zdolności łagodzenia stanu zapalnego.

  • Czarny ryż

Ta odmiana ryżu po ugotowania nabiera fioletowego odcienia. Wszystko dlatego, że inaczej niż pozostałe odmiany, ryż ten zawiera antocyjany.

Jak wykazano w baniach probówkowych i na zwierzętach, dzięki ich obecności czarny ryż wspomaga hamowanie wzrostu komórek rakowych oraz aktywuje ich zaprogramowaną śmierć.

  • Fioletowe bataty…

Bataty to bardzo zdrowa alternatywa dla ziemniaków – zawierają sporo witaminy A, C i tych z grupy B, poza tym ważne dla naszego zdrowia minerały. W słodkich, fioletowych batatach znajdują się dodatkowo antocyjany.

Badania probówkowe i na zwierzętach wykazały, że fioletowe bataty mogą pomóc złagodzić stan zapalny, a nawet chronić przed otyłością i niektórymi rodzajami nowotworów (w tym okrężnicy).

  • … i marchewki…

W purpurowych marchewkach znajdziemy wiele przeciwutleniaczy polifenolowych, w tym: antocyjany, kwas cynamonowy i kwas chlorogenowy.

Jak wykazują badania, osoby spożywające dietę bogatą w polifenole, mają niższy wskaźnik chorób serca, otyłości i cukrzycy, niż te które nie dbają o odpowiednią ilość tych przeciwutleniaczy.

  • … oraz szparagi

Najczęściej zajadamy się szparagami w zielonym kolorze, jednak na ryku dostępne są również te o fioletowej barwie.

Poza witaminami i minerałami, fioletowe szparagi bogate są w antocyjany i inne ważne dla zdrowia fitoskładniki. Zawierają między innymi rutynę, która ma silne właściwości protekcyjne wobec chorób serca i nowotworów.

  • Jarmuż czerwony

Jarmuż to kolejne super-warzywo, które posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Ten o czerwonym zabarwieniu posiada ich nawet więcej.

Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z czerwonego jarmużu zawiera 47 silnych związków roślinnych, w tym: kemferol, kwercetynę i kwas p-kumarowy.

  • Czerwona kapusta

Ta odmiana kapusty zawiera wszystkie prozdrowotne właściwości kapusty, plus antocyjany. Ponadto znajdziemy w niej prowitaminę A, witaminę C oraz błonnik. Fioletowe liście kapusty zawierają dużo silnych związków przeciwzapalnych, dzięki czemu czerwona kapusta może pomagać zapobiegać takim chorobom jak cukrzyca czy nowotwory.

Smacznego!

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/purple-foods

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.