10 czerwca, 2018

Czy sekret długowieczności kryje się w mikroflorze jelit?

Mamy coraz większą wiedzę na temat tego, jak bardzo ważna dla naszego zdrowia jest mikroflora jelit. Świat nauki donosi, że żyjące w naszym przewodzie pokarmowym bakterie, mają również wpływ na to jak dobrze się starzejemy.

Przyjrzyjmy się muszkom owocówkom

Naukowcy z McGill University, karmili muszki owocówki mieszanką probiotyków i ziołowego suplementu Triphala. Okazało się, że koktajl ten był w stanie przedłużyć żywotność muszek o 60%, a także ochronić je przed przewlekłymi chorobami związanymi z procesem starzenia. Badanie opublikowane na łamach Scientific Reports poszerza bazę dowodów na to, że bakterie jelitowe mają wpływ na zdrowie.

Do diety muszek dodane zostały probiotyki wzbogacone o polifenole. Te z nich, które karmione były tym synbiotykiem żyły do 66 dni. To 26 dni dłużej, niż owady które nie otrzymywały dodatku. Pierwsza grupa wykazywała również zwiększenie odporności na insulinę, stany zapalne i stres oksydacyjny.

Probiotyki radykalnie zmieniają architekturę mikroflory jelitowej. Nie tylko w obrębie składu, ale też w odniesieniu do sposobu, w jaki spożywane przez nas produkty są metabolizowane. ­– mówi Satya Prakash, profesor inżynierii biomedycznej na McGill’s Faculty of Medicine, oraz główny autor badania. Pozwala to już jednej dawce probiotyku działać na kilku biochemicznych szlakach sygnałowych, by wywołać wiele korzystnych efektów fizjologicznych. To wyjaśnia też, dlaczego pojedyncza formuła, którą tutaj prezentujemy, ma tak ogromny wpływ na tak wiele różnych markerów.

Muszki owocówki podobne są do ssaków w około 70%, pod względem biochemicznych ścieżek. To sprawia, że efekty jakie dały badania z ich udziałem, dają całkiem niezły obraz tego, jak mogłoby to wyglądać u ludzi.

Efekty u ludzi nie byłyby prawdopodobnie aż tak mocne, ale nasze wyniki zdecydowanie sugerują, że dieta zawierająca Triphala wraz z tymi probiotykami, wspiera długie i zdrowe życie. – dodaje Prakash.

Autorzy badania twierdzą również, że odkrycia te można wyjaśnić poprzez zrozumienie działania osi jelita-mózg. W ciągu ostatnich kilku lat badania wykazały, że oś ta zaangażowana jest w zmiany neuropatologiczne i stany takie jak: zespół jelita drażliwego, neurodegeneracja, a nawet depresja. W kilku badaniach udało się zaprojektować środki, które mogą modulować mikroflorę jelitową. Ich działanie jest wyraźne i szerokie, podobnie jak przedstawionego w przytoczonym badaniu preparatu.

Sięganie do podstaw

Ziołowy suplement Triphala zastosowany w badaniu, to połączenie Amalaki (Phyllanthus emblica), Bibhitaki (Terminalia bellrica) oraz Hiritaki (Terminalia chebula). Wszystkie stosowane są jako lecznicze rośliny w tradycyjnej medycynie indyjskiej (Ajurwedzie).

Susan Westfall, była doktorantka na McGill i główna autorka badania twierdzi, że pomysł połączenia Triphali i probiotyków wziął się z jej długoletniego zainteresowania (i badania) naturalnych produktów, pochodzących tradycyjnie z medycyny indyjskiej. A także ich wpływu na choroby neurodegeneracyjne.

Na początku badania mieliśmy nadzieję, że połączenie Triphali z probiotykami będzie co najmniej odrobinę bardziej korzystne, niż podawanie poszczególnych składników osobno. Nie wyobrażaliśmy sobie jednak, jak skutecznym okaże się to połączenie. – mówi Westfall.

Badania te mają szansę wpłynąć na postrzeganie mikrobioty, probiotyków i ludzkiego zdrowia. Biorąc pod uwagę szerokie fizjologiczne skutki stosowania preparatu u muszek owocówek, Prakash ma nadzieję że formuła ta okaże się również przydatna dla ludzi, przy schorzeniach takich jak: cukrzyca, otyłość, neurodegeneracja, przewlekły stan zapalny, depresja, zespół jelita drażliwego, a nawet rak.

Źródło:

https://www.mcgill.ca/newsroom/channels/news/secret-longevity-microbiome-and-gut-287429

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.