7 października, 2019

Aronia to nie tylko wsparcie dla odporności

Aronia uważana jest za jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Jest więc nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Owoce aronii

Aronia/aronia czarna to krzew należący do rodziny różowatych. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej, jednak dziś uprawiana jest w wielu miejscach na całym świecie, w tym w Polsce.

Tradycyjnie stosowana była jako narzędzie do walki z przeziębieniem. Dziś wytwarza się z niej przede wszystkim soki, dżemy i konfitury, a także syropy i herbatki owocowe. Jej owoce mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Prozdrowotne właściwości aronii

Dlaczego warto sięgać po owoce aronii?

  • Są bogate w antyoksydanty

W jagodach aronii znajdują się polifenole, w tym: kwasy fenolowe, antocyjany i flawanole. Te antyoksydanty chronią nas przed działaniem wolnych rodników, których działanie może prowadzić do rozwoju chorób przewlekłych, np. chorób serca czy nowotworów.

Badania wykazały, że właśnie te owoce mają większy potencjał przeciwutleniający niż inne owoce jagodowe. Badanie przeprowadzone na 30 zdrowych osobach wykazało zaś, że wyciąg z aronii w ciągu 24 godzin znacznie obniżył stres oksydacyjny, wywołany przez przeciwpsychotyczne środki farmaceutyczne. Ponadto badania probówkowe ujawniły, że przeciwutleniacze znajdujące się w aronii skutecznie łagodzą stan zapalny, zmniejszają wzrost bakterii oraz komórek nowotworowych.

  • Wspierają walkę z nowotworami

Badania probówkowe oraz na zwierzętach ujawniły, że antocyjany znajdujące się w owocach aronii mogą zahamować wzrost komórek raka jelita grubego. Jedno z badań probówkowych wykazało, że 50 mg ekstraktu z aronii zmniejszyło wzrost komórek raka okrężnicy o 60% (!), po 24 godzinach od przyjęcia. Właściwość tę przypisuje się właśnie wysokiej aktywności przeciwutleniającej antocyjanów.

Wyciąg z aronii może również zmniejszać stres oksydacyjny związany z rakiem piersi. W jednym z badań zauważono, że wpłynął on na zmniejszenie liczby szkodliwych wolnych rodników ponadtlenkowych, w próbkach krwi pobranych od pacjentek z nowotworem piersi.

Choć wyniki te są bardzo obiecujące, konieczne jest przeprowadzenie badań na szerszą skalę, by rzetelnie ocenić potencjał aronii w ochronie przed rakiem u ludzi.

  • Dbają o serce

Owoce aronii mogą być szczególnie przydatne dla osób cierpiących na zespół metaboliczny – w tym wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów – który zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy.

W badaniu trwającym 2 miesiące udział wzięło 38 osób z zespołem metabolicznym. Jak zaobserwowano, codziennie suplementowanie 300 mg ekstraktu z aronii wyraźnie obniżyło poziom trójglicerydów, „złego” cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego.

To samo wykazało inne badanie o tym samym czasie trwania, z udziałem 25 osób cierpiących na zespół metaboliczny. Codziennie przyjmowanie 300 mg wyciągu z aronii znacznie obniżyło te same markery oraz ciśnienie krwi.

I w tym wypadku jednak potrzebne jest więcej badań, by bez wątpienia określić wpływ aronii na zdrowie serca.

  • Wzmacniają odporność

Badanie probówkowe wykazało, że wyciąg z aronii wykazał silne działanie przeciwbakteryjne wobec pałeczki okrężnicy i laseczki woskowej – szkodliwych bakterii. Ekstrakt ten redukował naturalną barierę ochronną tych mikroorganizmów.

W trwającym 3 miesiące badaniu które objęło 6 domów opieki wykazano, że osoby pijące codziennie 89 ml lub 156 ml soku z aronii, doświadczały 38% i 55% spadku wskaźnika infekcji dróg moczowych.

Aronia hamuje uwalnianie substancji prozapalnych, łagodzi zapalenie i poprawia odporność. W jednym badaniu na myszach wykazano, że kwas elagowy i myricetyna zawarte w ekstrakcie z aronii mogą wspierać ochronę przed wirusem grypy.

Co jeszcze znajdziemy w aronii?

Owoce aronii są niskokaloryczne, ale bogate w witaminy i minerały.

Szacuje się, że 28 g jagód zawiera:

  • 13 kalorii,
  • 2 g białka,
  • 0 g tłuszczu,
  • 12 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika,
  • 10% zalecanego dziennego spożycia witaminy C,
  • 9% zds manganu,
  • 5% zds witaminy K.

Poza tym kwas foliowy, żelazo, a także witaminy A i E.

Słowo na koniec

Choć nie ma doniesień jakoby spożywanie owoców aronii miało negatywne skutki, należy pamiętać, że posiadają one mocne właściwości ściągające. By uniknąć dyskomfortu w jamie ustnej, zaleca się nie spożywania ich samodzielnie.

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/aronia-berries

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.