Owoce pestkowe goszczą w większości domów regularnie. Są pyszne, słodkie i mają wiele zastosowań. Czy wiemy jednak, jakie super moce posiadają?
Czym są owoce pestkowe?
Owoce pestkowe charakteryzują się dużą pestką, miękkim miąższem i cienką skórką. W przeciwieństwie to innych, przestają dojrzewać od razu po zerwaniu. Dlatego w większości są owocami sezonowymi i cieszymy się nimi tylko określony – często stosunkowo krótki – czas.
Do owoców pestkowych zaliczamy między innymi:
- śliwki,
- wiśnie,
- czereśnie,
- morele,
- brzoskwinie,
- nektarynki,
- mango,
- maliny,
- jeżyny,
- daktyle,
- morwy,
- oliwki,
- kokosy,
- liczi,
- awokado itd.
Owoce te zawierają wiele cennych składników odżywczych, a ich spożywanie wpływa pozytywnie na zdrowie ogólne.
Właściwości prozdrowotne owoców pestkowych
Co dobrego dla zdrowia, kryją w sobie owoce pestkowe?
- Wzmacniają odporność
Owoce pestkowe zawierają dużo witaminy C. Ten potężny przeciwutleniacz nie tylko hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników, ale też wzmacnia odporność.
Badania wykazały również, że odpowiednia ilość tej witaminy w diecie, może znacznie skrócić czas trwania takich infekcji, jak na przykład przeziębienie.
Ponadto spożywanie produktów zawierających witaminę C, może pomóc w przypadku biegunki, zapalenia płuc czy malarii.
- Mają dużo przeciwutleniaczy
Jak pokazały wyniki jednego z hiszpańskich badań, owoce pestkowe są doskonałym źródłem antyoksydantów, takich jak: witamina C, flawonoidy i antocyjany.
Przeciwutleniacze łagodzą stan zapalny, zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, chroniąc nas przed rozwojem wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy czy nowotworów.
- Pomagają zachować zdrowe kości
W znakomitej większości owoców pestkowych, znajdziemy też dużo witaminy K.
Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina, jest niezbędna dla zdrowych kości, pomagając zapobiegać utracie masy kostnej, osteoporozie i złamaniom. Jest również niezbędna dla należytego krzepnięcia krwi.
Jak wykazało badanie opublikowane na łamach American Journal of Clinical Nutrition, zbyt mała podaż witaminy K z diety, wiązała się ze zmniejszoną gęstością mineralną kości u kobiet. Inne badanie wykazało zaś, że suplementowanie witaminy K może pomóc chronić kobiety po menopauzie, przed złamaniami.
- Dbają o dobry wzrok
Jak pokazują badania, owoce pestkowe mogą pomóc zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej oka związanej z wiekiem. Stan ten dotyka niemal 9% globalnej populacji i uznawany jest za jedną z głównych przyczyn utarty wzroku, wśród osób starszych.
Jedno z badań przeprowadzone na Ewha Womans University w Seulu wykazało, że zwiększone spożycie owoców pestkowych może chronić przed tą chorobą, w związku z obecnością witaminy C (i innych przeciwutleniaczy) oraz beta-karotenu. Inne badanie ujawniło, że już 2 porcje owoców dziennie dają działanie ochronne.
- Ułatwiają trawienie i pozbycie się nadprogramowych kilogramów
Dzięki zawartości błonnika, owoce pestkowe wspierają też trawienie. Zwiększa objętość stolca, ułatwiając wypróżnianie.
Poza tym, błonnik w diecie pomaga: regulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegać hemoroidom, zaparciom, refluksowi, zapaleniu uchyłków itd.
Ponieważ błonnik wzmaga uczucie sytości, pomaga nam nie podjadać pomiędzy posiłkami. Badanie opublikowane w Journal of Nutrition wykazało, że spożywanie większej ilości błonnika, wiąże się ze zmniejszonym ryzkiem niekontrowanego przybierania na wadze (i przyrostu tkanki tłuszczowej) u kobiet.
Jeden z koreańskich przeglądów wykazał, że spożywanie owoców może pomóc kontrolować wagę, co wynikać ma między innymi z: poprawy kondycji jelit, wzmagania uczucia sytości i zmniejszania całkowitego spożycia kalorii.
Efekty uboczne i środki ostrożności
Na owoce pestkowe powinny oczywiście uważać te osoby, które są na nie uczulone. Ich spożycie grozi bowiem pojawieniem się swędzenia, obrzęku oraz wstrząsu anafilaktycznego. Spożycie ich należy skonsultować z lekarzem.
Niepożądane efekty po zjedzeniu mogą się pojawić również o tych, którzy uczelni są na brzozę, pyłki lub lateks. Wynika to z obecności podobnych białek, którą prowadzą do dysfunkcji układu odpornościowego, wywołując reakcję alergiczną.
W przypadku pojawienia się objawów alergicznych po zjedzeniu owoców pestkowych, należy zaniechać ich spożywania i skonsultować się z lekarzem.
Niektóre rodzaje owoców, mogą mieć stosunkowo dużo cukru i węglowodanów. Dotyczy to szczególnie suszonych owoców. Należy więc jeść je z umiarem, zwłaszcza w przypadku cukrzycy, insulinooporności itd.
Źródła:
https://draxe.com/nutrition/stone-fruit/
https://www.pfpz.pl/index/?id=b8ce47761ed7b3b6f48b583350b7f9e4