Nowy rok warto jest zacząć z dobrym smakiem. Najlepiej słonecznym smakiem mango, które jest nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.
Co daje nam mango?
Jakie korzyści zdrowotne przynosi ten pyszny owoc?
- Zapobiega nowotworom
Badania wykazały, że związki przeciwutelniające w owocach mango mogą chronić nas przed: rakiem okrężnicy, sutka, białaczką i rakiem prostaty. Wśród związków tych znajdują się: kwercetyna, izokwercetyna, astragali, fisetyna, kwas galusowy oraz cała garść enzymów.
- Obniża poziom cholesterolu
Wysoka zawartość błonnika, pektyny i witaminy C pomaga obniżyć poziom cholesterolu w surowicy, a szczególnie lipoprotein o niskiej gęstości.
- Oczyszcza skórę
Z korzyścią dla skóry może być stosowane zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Mango pomaga oczyszczać zatkane pory i wyeliminować pryszcze.
- Poprawia kondycję oczu
Jedna porcja (ok. 1 filiżanki) pokrojonego w plasterki mango dostarcza ok. 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która pomaga utrzymać dobry wzrok, zapobiega kurzej ślepocie oraz syndromowi suchego oka.
- Alkalizuje całe ciało
Kwas winowy, jabłkowy i ślady kwasu cytrynowego które znajdują się w owocu, pomagają utrzymać równowagę zasadową organizmu.
- Wspiera walkę z cukrzycą
Liście mango pomagają normalizować poziom insuliny we krwi. Liście gotujemy w wodzie, moczymy przez noc, a rano wypijamy powstały wywar. Owoce mango mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (41-60), tak więc spożywanie umiarkowanych ich ilości nie podniosą poziomu cukru.
- Wspiera zdrowie seksualne
Mango są doskonałym źródłem witaminy E. Choć związek pomiędzy popędem płciowym, a witaminą E został pierwotnie stworzony przez błędne uogólnienie badań na szczurach, dalsze wykazały że odpowiednia ilość witaminy pozyskiwana z pokarmów, faktycznie pomaga.
- Poprawia trawienie
Nie tylko papaje zawierają enzymy, które rozkładają białko. Takie właściwości posiadają również owoce mango. Błonnik w nich zawarty wspiera również trawienie i proces eliminacji odpadów.
- Przydaje się w razie udaru cieplnego
Wyciśnięty sok z zielonego mango wymieszany z wodą i substancją słodzącą, pomaga schłodzić organizm i zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przegrzaniem.
- Wzmacnia system odpornościowy
Wysoka zawartość witamin A i C w mango, a także 25 różnych rodzajów karotenoidów pomagają utrzymać nasz układ odpornościowy zdrowym i silnym.
Praktyczne zastosowanie mango
A jak praktycznie wykorzystać owoce mango?
- Dla skóry
Zewnętrznie: Blendujemy mango i nakładamy na twarz. Po prostu. Owoce zawierają beta-karoten, który w naszym ciele przekształcony zostanie w wiatminę A. Wraz z witaminą C są niezbędne dla procesu samo-naprawy skóry.
Wewnątrznie: Po zjedzeniu, mango może pomóc od środka w zmniejszeniu problemów skórnych, w tym pryszczy. Nasiona i duże pestki z zielonych mango nadają się do jedzenia surowe lub ugotowane.
- Do jedzenia
Z mango zrobić możemy: musy, puddingi (np. chia z mango), koktajle, dodawać je do ryżu, surówek, łączyć z zapiekankami, makaronami itd. Zastosowań jest naprawdę wiele!
Środki ostrożności
Zanim sięgniemy po mango, pamiętajmy o tym że:
- Jeśli jesteśmy uczuleni na lateks, mango również może wywołać u nas reakcję alergiczną. Jest to możliwe z powodu obecności kwasu anakardowego.
- Skórka i sok z mango zawierają urushiol. Jest to substancja chemiczna znajdują się m.in. w trującym bluszczu czy sumaku jadowitym, która może wywołać reakcję alergiczną u podatnych osób.
- Niektórzy handlarze używają węglika wapnia, do przyśpieszenia dojrzewania owoców mango. Może to powodować poważne problemy zdrowotne. Jeśli nie możemy kupić organicznych owoców, pamiętajmy by bardzo dokładnie umyć te przez nas nabyte (lub zostawić na noc w wodzie).
Mango w liczbach
225 g mango zawiera (wartości dotyczące zalecanej dziennej dawki):
- 105 kalorii,
- 76% witaminy C (która nie tylko wzmacnia odporność ale jest też przeciwutleniaczem),
- 25% witaminy A (mającej właściwości przeciwutelniające i wspierające wzrok),
- 11% witaminy B6 oraz innych witamin z grupy B (istotnych w profilaktyce chorób serca i gospodarki hormonalnej – szczególnie w obszarze mózgu),
- 9% zdrowego błonnika probiotycznego,
- 9% miedzi (która jest ko faktorem wielu ważnych enzymów, jest również istotna dla produkcji czerwonych krwinek),
- 7% potasu (pomaga zrównoważyć wysokie spożycie sodu),
- 4% magnezu.
Źródło:
http://www.care2.com/greenliving/10-health-benefits-of-mangos.html
Opracowała Ewa Wysocka