16 stycznia, 2022

Ostre rozdęcie okrężnicy – jak mu zapobiegać?

Prawidłowe wypróżnianie pozwala pozbyć się nie tylko resztek treści pokarmowych, ale też odpadków metabolizmu oraz toksyn. Jak zwracają uwagę niektórzy eksperci, okrężnica może stać się dosyć niebezpiecznym środowiskiem, w wyniku nieprawidłowych nawyków żywieniowych czy spożywania niektórych leków.

Ostre rozdęcie okrężnicy

Ostre rozdęcie okrężnicy to rzadki i bardzo poważny stan, będący powikłaniem infekcji lub choroby okolicy okrężnicy. Z uwagi na zagrożenie infekcji całego organizmu, odwodnienia oraz pogorszenia ogólnego stanu, może być śmiertelny. Wywołany jest zwykle przez inne choroby układu pokarmowego, w tym: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Croha czy drobnoustrojową infekcję okrężnicy. W niektórych sytuacjach, do jej rozwoju mogą przyczynić się: słabe krążenie, obniżona odporność, cukrzyca, niewydolność nerek, przewlekła obturacyjna choroba płuc, rak okrężnicy.

Do objawów ostrego rozdęcia okrężnicy należą:

  • obrzęk okolic brzucha,
  • ból brzucha,
  • gorączka,
  • przyśpieszone tętno,
  • biegunka, czasami zmiana koloru stolca,
  • ciężki stan zapalny okrężnicy,
  • ciężki stan ogólny.

Jak zadbać o dobrostan okrężnicy?

Dobra kondycja okrężnicy, prawidłowe i regularne wypróżnianie znacznie zmniejszają zagrożenie wystąpieniem ostrego rozdęcia okrężnicy. Kiedy dbamy o cały przewód pokarmowy, nie składamy za dużo obciążających zadań na jedną tylko jego część.

Jak zatem przysłużyć się okrężnicy?

  • Dbać o podaż błonnika

Przyjmowanie odpowiedniej ilości błonnika wspomaga regulowanie wypróżnień i utrzymywanie okrężnicy w dobrej kondycji.

Warto zadbać, by na talerzu znalazły się oczywiście świeże warzywa (w tym: brokuły, papryka, warzywa zielonolistne) i owoce (szczególnie: jabłka, gruszki, owoce jagodowe), a także:

  • strączki,
  • produkty pełnoziarniste,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • awokado,
  • bataty,
  • dynia,
  • siemię lniane,
  • nasiona chia,
  • suszone śliwki i figi,
  • komosa ryżowa,
  • otręby.

Przy komponowaniu diety należy mieć oczywiście na względzie własne predyspozycje i stany zdrowotne, np. zespół jelita drażliwego, insulinooporność, niewydolność nerek itd.

  • Pić dużo wody

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezbędne do utrzymania prawidłowego działania wszystkich funkcji, w tym wydalania. Sięgajmy więc w ciągu dnia po wodę, buliony, wodę kokosową, wodorową, naturalne niesłodzone soki czy herbatki ziołowe.

Warto pamiętać również, że picie rano, na czczo, ciepłego napoju (lub takiego o temperaturze pokojowej) stymuluje trawienie. Dobrym wyborem będzie ciepła woda z cytryną, odrobiną soli himalajskiej lub miodu.

Woda wodorowa – potęga antyoksydacji

Dowiedz się jak woda wodorowa pomaga zwalczać procesy starzenia.

Więcej >

  • Unikać środków przeczyszczających

Lekarstwa wspomagające wypróżnianie – szczególnie te silnie działające – nie pozostają bez wpływu na przewód pokarmowy. Problemy z wypróżnianiem lepiej więc rozwiązywać możliwie najbardziej naturalnie.

Być może najważniejszym aspektem w tej materii jest odpowiednio zbilansowana dieta. Ta bogata w przetworzoną żywność i uboga w błonnik oraz składniki odżywcze, niestety sprzyja powstawaniu zaparć. Poza odpowiednim bilansowaniu posiłków, w razie problemów warto sięgać po naturalne środki wspierające trawienie: babkę płesznik, suplementy magnezu, pektyny jabłkowe, siemię lniane, nasiona kopru włoskiego czy sok z aloesu.

Należy dbać o aktywność fizyczną, ponieważ zwiększa ona pracę mięśni okolicy jelit, ułatwiając wypróżnianie. Innym ważnym czynnikiem jest odpowiednie nawodnienie, szczególnie – choć nie tylko – kiedy przyjmujemy na stałe leki. Niektóre z nich również mogą przyczyniać się do powstawania zaparć. Aktywność fizyczna pomaga też łagodzić skutki stresu, kolejnego istotnego czynnika ryzyka dla zaparć. Stres sprawia, że mięśnie są bardziej napięte, a poziom kortyzolu rośnie. To wpływa na poziom glukozy we krwi, apetyt i mikrobiotę jelit.

Słowo na koniec

Środki przeczyszczające i „oczyszczające okrężnice” mogą nieść za sobą poważne skutki uboczne (np. odwodnienie, ograniczanie apetytu, niedrożność przełyku i jeilt). Należy bardzo uważać przy stosowaniu tego typu produktów.

Nie należy gwałtownie zwiększać ilości błonnika w diecie. By uniknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zmiany te wprowadza się stopniowo.

W przypadku pojawienia się i nie przemijania objawów bólowych lub innych budzących niepokój, należy skonsultować się z lekarzem.

Przewlekłe problemy z układem pokarmowym wymagają specjalistycznej porady.

Źródło:

https://draxe.com/health/toxic-poop/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/toxic-megacolon

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.