Prawidłowe wypróżnianie pozwala pozbyć się nie tylko resztek treści pokarmowych, ale też odpadków metabolizmu oraz toksyn. Jak zwracają uwagę niektórzy eksperci, okrężnica może stać się dosyć niebezpiecznym środowiskiem, w wyniku nieprawidłowych nawyków żywieniowych czy spożywania niektórych leków.
Ostre rozdęcie okrężnicy
Ostre rozdęcie okrężnicy to rzadki i bardzo poważny stan, będący powikłaniem infekcji lub choroby okolicy okrężnicy. Z uwagi na zagrożenie infekcji całego organizmu, odwodnienia oraz pogorszenia ogólnego stanu, może być śmiertelny. Wywołany jest zwykle przez inne choroby układu pokarmowego, w tym: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Croha czy drobnoustrojową infekcję okrężnicy. W niektórych sytuacjach, do jej rozwoju mogą przyczynić się: słabe krążenie, obniżona odporność, cukrzyca, niewydolność nerek, przewlekła obturacyjna choroba płuc, rak okrężnicy.
Do objawów ostrego rozdęcia okrężnicy należą:
- obrzęk okolic brzucha,
- ból brzucha,
- gorączka,
- przyśpieszone tętno,
- biegunka, czasami zmiana koloru stolca,
- ciężki stan zapalny okrężnicy,
- ciężki stan ogólny.
Jak zadbać o dobrostan okrężnicy?
Dobra kondycja okrężnicy, prawidłowe i regularne wypróżnianie znacznie zmniejszają zagrożenie wystąpieniem ostrego rozdęcia okrężnicy. Kiedy dbamy o cały przewód pokarmowy, nie składamy za dużo obciążających zadań na jedną tylko jego część.
Jak zatem przysłużyć się okrężnicy?
- Dbać o podaż błonnika
Przyjmowanie odpowiedniej ilości błonnika wspomaga regulowanie wypróżnień i utrzymywanie okrężnicy w dobrej kondycji.
Warto zadbać, by na talerzu znalazły się oczywiście świeże warzywa (w tym: brokuły, papryka, warzywa zielonolistne) i owoce (szczególnie: jabłka, gruszki, owoce jagodowe), a także:
- strączki,
- produkty pełnoziarniste,
- orzechy,
- nasiona,
- awokado,
- bataty,
- dynia,
- siemię lniane,
- nasiona chia,
- suszone śliwki i figi,
- komosa ryżowa,
- otręby.
Przy komponowaniu diety należy mieć oczywiście na względzie własne predyspozycje i stany zdrowotne, np. zespół jelita drażliwego, insulinooporność, niewydolność nerek itd.
- Pić dużo wody
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezbędne do utrzymania prawidłowego działania wszystkich funkcji, w tym wydalania. Sięgajmy więc w ciągu dnia po wodę, buliony, wodę kokosową, wodorową, naturalne niesłodzone soki czy herbatki ziołowe.
Warto pamiętać również, że picie rano, na czczo, ciepłego napoju (lub takiego o temperaturze pokojowej) stymuluje trawienie. Dobrym wyborem będzie ciepła woda z cytryną, odrobiną soli himalajskiej lub miodu.
Woda wodorowa – potęga antyoksydacji
Dowiedz się jak woda wodorowa pomaga zwalczać procesy starzenia.
- Unikać środków przeczyszczających
Lekarstwa wspomagające wypróżnianie – szczególnie te silnie działające – nie pozostają bez wpływu na przewód pokarmowy. Problemy z wypróżnianiem lepiej więc rozwiązywać możliwie najbardziej naturalnie.
Być może najważniejszym aspektem w tej materii jest odpowiednio zbilansowana dieta. Ta bogata w przetworzoną żywność i uboga w błonnik oraz składniki odżywcze, niestety sprzyja powstawaniu zaparć. Poza odpowiednim bilansowaniu posiłków, w razie problemów warto sięgać po naturalne środki wspierające trawienie: babkę płesznik, suplementy magnezu, pektyny jabłkowe, siemię lniane, nasiona kopru włoskiego czy sok z aloesu.
Należy dbać o aktywność fizyczną, ponieważ zwiększa ona pracę mięśni okolicy jelit, ułatwiając wypróżnianie. Innym ważnym czynnikiem jest odpowiednie nawodnienie, szczególnie – choć nie tylko – kiedy przyjmujemy na stałe leki. Niektóre z nich również mogą przyczyniać się do powstawania zaparć. Aktywność fizyczna pomaga też łagodzić skutki stresu, kolejnego istotnego czynnika ryzyka dla zaparć. Stres sprawia, że mięśnie są bardziej napięte, a poziom kortyzolu rośnie. To wpływa na poziom glukozy we krwi, apetyt i mikrobiotę jelit.
Słowo na koniec
Środki przeczyszczające i „oczyszczające okrężnice” mogą nieść za sobą poważne skutki uboczne (np. odwodnienie, ograniczanie apetytu, niedrożność przełyku i jeilt). Należy bardzo uważać przy stosowaniu tego typu produktów.
Nie należy gwałtownie zwiększać ilości błonnika w diecie. By uniknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zmiany te wprowadza się stopniowo.
W przypadku pojawienia się i nie przemijania objawów bólowych lub innych budzących niepokój, należy skonsultować się z lekarzem.
Przewlekłe problemy z układem pokarmowym wymagają specjalistycznej porady.
Źródło:
https://draxe.com/health/toxic-poop/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/toxic-megacolon