Prozdrowotne właściwości porzeczek
  • Opublikowano:

    11 lipca 2020

  • Komentarze:

    0

Mają charakterystyczny, nieco cierpki smak i masę ważnych składników odżywczych. Występują w trzech kolorach – czerwonym, czarnym oraz białym.

Historia porzeczki

Porzeczki pochodzą z tej samej rodziny, co agrest. Do Polski przybyły z Francji, na przestrzeni XV i XVI wieku. Dziś większość tych owoców na rynkach międzynarodowych, pochodzi właśnie z Polski.

Porzeczka rośnie przede wszystkim w chłodniejszych rejonach Europy, Azji oraz Ameryk. Dzika porzeczka występuje w ponad 150 gatunkach. Stosowane są w wielu systemach medycyny ludowej, na przykład w walce ze stanem zapalnym, biegunką, gorączką, a nawet migreną.

Porzeczki mają w sobie bardzo dużo witaminy C. W owocach tych znajduje się jej niewiele mniej, niż w dzikiej róży. W soku z czarnej porzeczki wypijemy 4 razy więcej witaminy, niż w soku pomarańczowym.

Czarne porzeczki zawierają też kwas synapinowy, który stosowany jest między innymi w leczeniu stwardnienia rozsianego. Jak pokazują badania, olej z nasion czarnej porzeczki przynosi korzyści, w przypadku takich stanów jak: problemy trawienne, zapalenie stawów, objawy menopauzy i PMS, wysoki cholesterol, infekcje itd.

Właściwości prozdrowotne porzeczek

Jakie są najważniejsze super moce porzeczek?

  • Mają dużo przeciwutleniaczy

W porzeczkach znajduje się dużo polifenoli, które wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Pomagają więc zapobiegać takim chorobom, jak: cukrzyca, otyłość, choroby serca, reumatoidalne zapalenie stawów, czy nowotwory.

Badania wykazują również, że porzeczki mogą mieć korzystny wpływ na ludzkie komórki nabłonka żołądka, tym samym stając się przydatnym składnikiem diety, osób z chorobami zapalnymi tego narządu.

W porzeczkach znajdziemy również: antocyjany (odpowiedzialne za barwę owoców), flawonole, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, polikatechiny (które zwiększają aktywność przeciwutleniającą) oraz związki, które usprawniają wchłanianie.

  • Mają dużo błonnika

Poza antyoksydantami, w porzeczkach znajdziemy też sporo błonnika (a są to dokładniej rzecz ujmując pektyny).

Badania wykazują, że dieta bogata w błonnik sprzyja zdrowiu, pomagając zapobiegać otyłości, chorobom serca, cukrzycy, a nawet niektórym typom nowotworów. Prawdopodobne jest również, że błonnik może pomóc chronić mózg, przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Dodanie porzeczek do przed- lub potreningowych posiłków, pomoże zasilić mięśnie oraz uzupełnić zapasy glikogenu.

Co ważne, w porzeczkach znajduje się również niewiele tłuszczu, cholesterolu oraz sodu.

  • Wspomagają zdrowie układu krążenia

Związki znajdujące się w porzeczkach: rozszerzają naczynia wieńcowe, wpływają na wydzielanie tlenku azotu w śródbłonku tętnic (regulując tym samym przepływ krwi) i ograniczają obumieranie komórek.

  • Łagodzą objawy problemów żołądkowych

Zawarte w porzeczkach garbniki, mają właściwości ściągające, a antocyjanozydy hamują rozwój bakterii.

Błonnik nie tylko wspomaga trawienie i oczyszczanie z toksyn, ale też wspiera prawidłową mikrobiotę jelit. Porzeczki rekomendowane bywają w przypadku niestrawności wynikającej z niewydolności wątroby, niedoboru soków trawiennych czy przy zgadze. Ponieważ pobudzają apetyt, mogą być pomoce w walce z brakiem apetytu u dzieci i osób starszych.

  • Dbają o zdrowie oczu

Obecność antocyjanów wspomaga regenerację barwnika znajdującego się w siatkówce oka, który pochłania fotony światła. Wpływa to na ostrość widzenia oraz zdolność dostosowania się oka do warunków, jakie panują wokół nas.

Porzeczki poprawiają również ukrwienie siatkówki, dzięki czemu osoby cierpiące na krótkowzroczność mogą doświadczać poprawy widzenia.

Wartości odżywcze

Co jeszcze znajdziemy w porzeczkach?

Szacuje się, że ok. ¼ szklanki suszonych porzeczek zawiera:

  • 0 tłuszczu,
  • 120 kalorii,
  • 1 g białka,
  • 2 g błonnika,
  • 28 g cukru,
  • 30 g węglowodanów,
  • 300 mg potasu (9% zalecanego dziennego spożycia),
  • 1 mg żelaza (6% zds),
  • 20 mg wapnia (2% zds).

Efekty uboczne i środki ostrożności

Świeże porzeczki trzymamy w lodówce, najlepiej owinięte np. ręcznikiem. Przy takim przechowywaniu powinny pozostać świeże do 8 dni.

Porzeczki myjemy bezpośrednio przed użyciem.

Należy zachować ostrożność w przypadku spożywania suszonych owoców, ponieważ zawierają one dużo cukru.

Porzeczki są szkodliwe dla większości zwierząt domowych (w tym psów), mogą bowiem prowadzić do uszkodzenia i niewydolności nerek.

Źródła:

https://draxe.com/nutrition/currants/

https://www.zywnosc.com.pl/wszystkie-kolory-porzeczki/

https://www.smakizpolski.com.pl/czerowna-porzeczka/

https://fitoterapeuta.wordpress.com/2014/03/17/kwas-synapinowy-w-leczeniu-stwardnienia-rozsianego-lac-sclerosis-multiplex-sm/comment-page-1/

Brak komentarzy
Napisz komentarz