23 lutego, 2021

Zielone listki tatsoi

Tatsoi to coś dla osób lubiących kuchnię azjatycką oraz poszukujących charakterystycznych, orzechowych smaków zielenizny. Jest bogata w składniki odżywcze i wszechstronna w kulinarnym zastosowaniu.

Czy jest tatsoi?

Tatsoi (tat choy) pochodzi z rodziny Brassica i spokrewniona jest z bok choy oraz kapustą sarepską. Charakteryzuje się podłużnymi liśćmi i nieco słodkim, przypominający orzechowy smakiem. Bywa porównywana do szpinaku i botwiny. Nadaje się do spożywania na surowo, a także do gotowania.

Jakie ma właściwości prozdrowotne?

Dlaczego warto wzbogacić jadłospis o tatsoi?

  • Jest naładowana witaminą A…

Zielone warzywa azjatyckie są bogate w witaminę A. Ta wspomaga zachowanie mocnych kości, pięknej skóry i silnego układu odpornościowego. Witamina A ma też kluczowe znaczenie dla zdrowia oczu, jako że zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

  • … i C

W tat choy znajdziemy więcej witaminy C, niż w pomarańczach czy szpinaku.

Jak pokazują badania, dieta bogata w produkty zawierające wysokie dawki witaminy C, wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym serca, a także udaru mózgu czy nowotworów. Produkty te dostarczają nam przeciwutleniaczy, redukując szkodliwe działanie wolnych rodników i wspierając długowieczność.

  • Zawiera kwas foliowy…

Tatsoi to również dobre źródło kwasu foliowego. Jest ważny dla utrzymania prawidłowości funkcji poznawczych, zdrowej ciąży oraz mocnych kości. Jak pokazują badania, spożywanie wysokich dawek kwasu foliowego wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera i może wpłynąć korzystnie na funkcje poznawcze u seniorów.

  • … oraz glukozynolany

Glukozynolany występują w warzywach kapustowatych i odpowiedzialne są za ich gorzki posmak.

Jak wykazują badania, mają działanie przeciwrakotwórcze (szczególnie wobec raka piersi, nerek i przełyku), a także ochronne przed chorobami serca.

  • Pomaga dbać o serce

Kapustowate warzywa azjatyckie mają wiele składników, które mają bardzo dobry wpływ na serce – między innymi przeciwutleniacze oraz wapń. Rozluźniają one tkanki mięśni gładkich w tętnicach, zapobiegając powstawaniu zakrzepów, wpływając jednocześnie na zdrowie i siłę szkieletu.

Wartości odżywcze

Choć zawartość składników odżywczych w tatsoi różni się, w zależności od pory zbioru i rodzaju sadzonek, szacuje się, że 100 g surowych liści zawiera:

  • 22 kalorie,
  • 3,9 g węglowodanów,
  • 2,2 g białka,
  • 0,3 g tłuszczu,
  • 2,8 g błonnika,
  • 130 mg witaminy C,
  • 990 IU witaminy A (ponad 100% zalecanego dziennego spożycia),
  • 159 µg kwasu foliowego (40% zds),
  • 210 mg wapnia (21% zds),
  • 449 mg potasu (13% zds),
  • 1,5 mg żelaza (8% zds),
  • 0,15 mg witaminy B6 (8% zds),
  • 0,09 mg witaminy B2 (5% zds),
  • 0,06 mg witaminy B3 (5% zds),
  • 11 mg magnezu (3% zds).

Efekty uboczne i środki ostrożności

Tatsoi zawiera goitrogeny, czyli związki zmniejszające przyswajalność jodu, a więc mogące wpływać na produkcję hormonów tarczycy. Osoby mające problemy z funkcjonowaniem tego narządu, powinny przed sięgnięciem po azjatyckie kapusty zasięgnąć opinii lekarza.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/tatsoi/

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do newslettera

Wyślij komentarz