Pietruszka – dodawana niektórym z nas nieco na siłę do zupy – to skarbnica prozdrowotnych składników. Wpływa korzystnie na nasz organizm na wiele sposobów, od lata stosowana jest w medycynie naturalnej jako naturalny środek moczopędny, oczyszczający, przeciwzapalny i antyseptyczny. Wiele jej prozdrowotnych właściwości potwierdzonych zostało badaniami.
Mi nie dawaj!, czyli dlaczego nie warto unikać pietruszki
Pietruszka pochodzi z rodziny warzywa selerowatych, do których należą również m.in.: marchew i seler, czy takie zioła jak: anyż, koperek i kminek. Oryginalnie pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, a jej pierwsze uprawy powstawały we Włoszech, Tunezji czy Algierii.
W medycynie naturalnej stosowana była przede wszystkim do leczenia kamieni żółciowych, niestrawności, kamieni nerkowych, wzdęć i zaparć, a podawana w formie naparu. Jej nasiona używane były przez mieszkańców krajów azjatyckich do regulowania cyklu miesiączkowego oraz łagodzenie bólu który towarzyszy okresowi.
Dziś pietruszka wykorzystywana jest w dalszym ciągu jako skuteczne remedium na biegunkę, wzdęcia, kolki czy wrzody. Według raportu z 2013 roku opublikowanego na łamach Journal of Traditional Chinese Medicine, wykazuje korzystne działanie w przypadku takich stanów, jak: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nadciśnienie, cukrzyca i układu moczowego. Niegdyś stosowano ją również przy wielu chorobach serca. W pietruszce znajdziemy: przeciwutleniające flawonoidy, olejki eteryczne oraz witaminy takie jak: A, C i K. Dzięki tym składnikom pomaga chronić zdrowie serca, mózgu, ma przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne działanie.
Potrzebne są dalsze badania by z całą mocą potwierdzić jej korzystne działanie na naszą kondycję. Wiadomo jednak, że zarówno natka, jak i olejek eteryczny wspomagają walkę z:
- anemią,
- stanem zapalnym,
- zakażeniem dróg moczowych,
- stresem oksydacyjnym,
- kamieniami nerkowymi,
- problemami z trawieniem, takimi jak np. zespół jelita drażliwego,
- artretyzmem,
- nieświeżym oddechem,
- gazami,
- wzdęciami,
- zaparciami,
- refluksem,
- problemami skórnymi,
- obniżoną odpornością.
Prozdrowotne właściwości pietruszki
Dlaczego więc warto sięgać po pietruszkę?
- Ma dużo przeciwutleniaczy
W pietruszce znajduje się wiele przeciwutleniaczy flawanoidowych, np. luteolina, apigenina, likopen, beta- i alfa-karoten. Dzięki nim, spowolniony może zostać proces starzenia powodowany przez wolne rodniki oraz złagodzony stan zapalny. Oba te czynniki mają istotny wpływ na ryzyko rozwoju chorób, które związane są z wiekiem, np.: serca, oczu czy neurodegeneracyjnych.
Jak wykazało badanie z 1999 roku, u dorosłych spożywających dużo pietruszki nastąpiło znaczne obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego. Jak zaobserwowano, kiedy w diecie nie było źródeł przeciwutleniaczy, markery stresu oksydacyjnego u osób badanych rosły.
- Posiada walczące z rakiem olejki
Olejek z pietruszki zawiera składniki, które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy. Pomagają hamować rozwój raka, w szczególności poprzez spowalnianie wzrostu zmian, neutralizowanie stresu oksydacyjnego i zwalczanie substancji rakotwórczych, zanim spowodują szkody w organizmie.
Poza tym pomaga ochronić DNA przed uszkodzeniem, zatrzymuje mutację komórkową i wspiera prawidłowy przebieg procesu zaprogramowanej śmierci komórkowej.
Jak pokazało badanie z 2013 roku przeprowadzone przez American Association of Cancer, apigenina (jeden ze związków występujących w pietruszce) hamuje zależną od progestyny syntezę ludzkich komórek raka piersi, znacznie opóźniając rozwój oraz zmniejszając zapadalność i mnogość guzów sutka.
- Przynosi ulgę przy wzdęciach i działa moczopędnie
Badanie z 2002 roku, przeprowadzone przez American University of Beirut wykazało, że pietruszka może być stosowana jako naturalny środek moczopędny, łagodzący retencję wody w organizmie i wzdęcia. W badaniu tym u szczurów którym podawano ekstrakt z pietruszki, znacznie wzrosła objętość moczu wytworzone w ciągu doby.
Pietruszka poprawia również działanie układu pokarmowego, stymulując produkcję moczu przez nerki i pomagając pozbyć się nadmiaru wody z jamy brzusznej.
- Pomaga zachować zdrowie układu moczowego
Według specjalistów z dziedziny zielarstwa, pietruszka z powodzeniem może być stosowana w stanach zapalnych nerek i pęcherza, a także kamieni nerkowych oraz zatrzymaniu moczu. W przypadku żółtaczki czy chorób wenerycznych, korzeń oraz liście pietruszki mogą mieć korzystny wpływ na wątrobę i śledzionę. Pietruszka może również pomóc zmniejszyć obrzęk, a także usunąć nadmiar śluzu. Sok działa zaś „uspokajająco” na naczynia krwionośne.
Jako narzędzie do walki z kamieniami nerkowymi, problemami z pęcherzem czy obrzękami, a także dla oczyszczenia organizmu, polecany jest szczególnie pietruszkowy napar. Uważa się, że powinno się w tych wpadkach wypijać ok. 2 litry naparu w ciągu dnia.
- Wspomaga trawienie
Zgodnie z medycyną ajurwedyjską pietruszka stosowana jest w celu poprawy trawienia, ponieważ jej olejek pomaga zwiększyć produkcję żółci i soków żołądkowych. Te potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania enzymów zaangażowanych we wchłanianie jedzenia i pochodzących z niego składników odżywczych. Olejek pietruszkowy możemy z powodzeniem dodać do kąpieli lub wcierać w okolice brzucha – najlepiej jeśli zostanie rozcieńczony olejem bazowym, np. kokosowym.
- Ma antybakteryjne i przeciwgrzybiczne właściwości
Pietruszka wykazuje korzystny wpływ na skórę oraz zęby, zwalczając infekcje i bakterie. Uważa się, że jej olejki skutecznie eliminują grzyby, usuwając powodowane bakteriami uszkodzenia skóry. Olejek z liści, korzeni i nasion działa przeciwdrobnoustrojowo i wykorzystywany jest w produkcji mydeł, perfum i detergentów oraz innych produktów higienicznych.
Należy jednak zachować ostrożność przy stosowaniu pietruszkowego olejku, ponieważ jest on bardzo silny. Najlepiej wymieszać go z olejem bazowym i delikatnie nałożyć na skórę – najlepiej sprawdzić najpierw jej reakcję na niewielkim obszarze.
- Pomaga odświeżyć oddech
Natka pietruszki potrafi świetnie poradzić sobie z nieświeżym oddechem, ponieważ zabija odpowiedzialne za niego bakterie.
- Ma dużo witaminy K…
W pietruszce znajdziemy dużo witaminy K, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego szkieletu. Współdziała ona z innymi budulcowymi składnikami, jakie znajdziemy w tym warzywie, np. wapniem, magnezem, fosforem czy witaminą D.
- … witaminy C…
W pietruszce znajdziemy również bardzo dużo witamin A i C. Witamina C jest niezwykle ważna dla naszej odporności, dbając między innymi o zdrowie jelit. Pomaga obniżyć stan zapalny i zapobiegać takim chorobom, jak np.: miażdżyca, nowotwór jelita grubego, cukrzyca, astma czy zapalenie stawów.
- … oraz witaminy A
Zawarte w witaminie A przeciwutleniacze (m.in. beta-karoten), wpływają korzystnie na zdrowie naszych oczu. Chronią one siatkówkę oraz rogówkę przed uszkodzeniem związanym z wiekiem, pomagając zapobiegać zaburzeniom wzroku, np. zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Witamina A zwalcza również oznaki starzenia się skóry, a także chroni oczy i skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Dzięki temu może pomóc zapobiegać rakowi skóry.
- Dba o zdrowe serce
Pietruszka zawiera też kwas foliowy, który jest kluczowym składnikiem dla dobrej kondycji serca. Jest on niezbędny do konwersji (aminokwasu) homocysteiny, dlatego też jego niedobór może być niebezpieczny. Pozostając bez kontroli, aminokwas ten może powodować uszkodzenia naczyń krwionośnych, potencjalnie prowadząc do zawału serca lub udaru mózgu.
- Wspiera równowagę hormonalną
Uważa się, że pietruszka pomaga zrównoważyć gospodarkę hormonalną, łagodząc objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Pietruszka polecana jest też kobietom w ciąży, ponieważ jej zdolność do regulacji hormonów ważna jest również dla rozwoju płodu.
Środki ostrożności
Pietruszka zawiera niewielką ilość szczawianów. Na wszelki wypadek powinny więc unikać jej w większych ilościach osoby z kamicą nerkową lub dną moczanową. Jeśli dolegliwości związane z upośledzeniem czynności nerek lub pęcherzyka żółciowego nasilają się po jej spożyciu, należy zrezygnować z jej obecności w jadłospisie.
Na zbyt dużą ilość pietruszki w diecie powinny uważać również kobiety w ciąży, ponieważ wpływa ona na profil hormonalny i cykl menstruacyjny. Stosowanie natki w standardowych ilościach jest uważane za bezpieczne, jednak nie ma odpowiedniej ilości badań dotyczących przyjmowania większych dawek olejku z pietruszki. Dla bezpieczeństwa więc, kobiety ciężarne powinny go unikać.
Źródło:
https://draxe.com/nutrition/herbs/parsley-benefits/
Opracowała Ewa Wysocka