Agrest jest jednym z najzdrowszych owoców. Dziko występuje na terenie Europy (przede wszystkim odmiana Ribes uva-crispai), Azji i Afryki,
w zielonym, żółtym (białym), różowym, czerwonym i ciemnofioletowym kolorze.
Agrestowa moc
Jest właściwości prozdrowotne kryją się za charakterystycznym smakiem agrestu?
- Mocy antyoksydantów
Agrest to doskonałe źródło takich przeciwutleniaczy jak np. witamina C. Zawiera również dużo flawonoli, antocyjanów oraz kwasów aromatycznych.
Flawonole działają przeciwwirusowo, mają też korzystny wpływ na zdrowie serca. W agreście znajdziemy przede wszystkim: kwercetynę, mirycetynę, kemferol oraz izoramnetynę.
Anotcyjany (pigmenty znajdujące się w owocach) pomagają chronić oczy, drogi moczowe i pamięć. Obniżają tez ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Kwasy organiczne jakie znajdziemy w agreście pomagają zmniejszyć ryzyko udaru mózgu oraz rozwoju choroby Alzheimera. Kwasy aromatyczne jakie znajdują się tych owocach, to przede wszystkim: kwas kawowy, chlorogenowy, kumarowy, hydroksybenzoesowy i elagowy.
- Solidna dawka błonnika
Agrest jest bardzo dobrym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Ten pierwszy pomaga spowolnić ruch treści pokarmowych w jelitach, dzięki czemu dłużej czujemy się nasyceni. Błonnik nierozpuszczalny pomaga zwiększyć objętość stolca, ułatwiając wypróżnianie. Już niecała szklanka (150 g) owoców zapewnia 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
- Wsparcie w kontroli poziomu glukozy
Pochodzący z owoców błonnik pokarmowy pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi, obniżyć ciśnienie krwi oraz cholesterol. Wpływa też na zmniejszenie zagrożenia chorobami przewlekłymi, w tym cukrzycą i otyłością.
Błonnik spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu, zapobiegając jego skokom. Kwas chlorogenowy spowalnia wchłanianie węglowodanów, pomagając obniżyć poziom cukru we krwi w posiłkach bogatych w skrobię.
Badania probówkowe pokazują ponadto, że ekstrakt z agrestu wiąże się ze specjalnym enzymem w jelicie cienkim, uniemożliwiając przenoszenie cukru z jelit, do krwiobiegu.
- Ochrona mózgu…
Agrest bogaty jest w kwasy organiczne, które dostarczają 11-14 mg kwasu cytrynowego w 100 mg owoców. Kwas ten blokuje gromadzenie żelaza w komórkach. Zbyt wysoki poziom żelaza pomoże pobudzić powstawanie wolnych rodników, uszkadzających komórki. W żelazo bogate są szczególnie komórki mózgowe, w związku z czym są szczególnie podatne na uszkodzenia. Jak wykazano, regularna podaż kwasu cytrynowego zmniejsza zagrożenie m.in. choroby Alzheimera oraz udarem mózgu.
Choć koniecznych jest więcej badań na ten temat, zaobserwowano, że składniki odżywcze oraz przeciwutleniacze zawarte w agreście łagodzącą skutki chorób mózgu związanych z wiekiem i zmniejszają ryzyko udaru.
- … i serca
Agres zawiera nie tylko antyoksydanty, ale też potas, wspierające zdrowie serca. Dzięki przeciwutleniaczom nie dochodzi do utleniania się „złego” cholesterolu LDL we krwi. Proces ten zwiększa zagrożenie chorobami serca.
Flawonole oraz antocyjany obniżają ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co również zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
Potas jest niezbędnym składnikiem zdrowia naczyń krwionośnych. Pomaga zachować regularny rytm serca oraz ciśnienie krwi,
- Może wspomagać prewencję nowotworową
W agreście znajdują się również kwas foliowy, związki fenolowe oraz witaminy C i E. Uważa się, że składniki te przeciwdziałają uszkodzeniom powodowanym przez stres oksydacyjny, redukują i naprawiają te już powstałe.
Badania probówkowe i na zwierzętach wykazały, że antocyjany hamują wzrost komórek rakowych i mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, w tym: piersi, trzustki oraz okrężnicy.
Potrzebne są jeszcze dalsze badania nad ustaleniem przeciwnowotworowego potencjału agrestu.
Wartości odżywcze
Co jeszcze znajdziemy w agreście? Niecała szklanka (150 g) owoców agrestu zawiera:
- 15 g węglowodanów,
- 7 g błonnika,
- 46% zalecanego dziennego spożycia witaminy C,
- 9% zds witaminy B5,
- 7% zds witaminy B6,
- 12% zds miedzi,
- 9% zds manganu,
- 6% zds potasu.
Witamina C to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wspiera siłę układu odpornościowego, pracę układu nerwowego i kondycję skóry.
Witamina B5 jest niezbędna do tworzenia kwasów tłuszczowych, witamina B6 z kolei potrzebna jest komórkom i enzymom, przekształcając pożywienie w energię.
Miedź jest niezwykle istotna dla zdrowia serca, naczyń krwionośnych, układu odpornościowego i mózgu.
Mangan wspomaga metabolizm, tworzenie kości, reprodukcję i odpowiedź immunologiczną.
Środki ostrożności i przeciwwskazania
Agrestu nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub powinno się to odbywać po konsultacji z lekarzem.
Owoce to mogą być problematyczne dla osób chorujących na wrzody żołądka, dwunastnicy, zapalenie okrężnicy oraz jelit.
Agrest może być alergenem.
Agrestu powinny unikać też osoby z chorobami nerek.
Nie należy spożywać naparów z liście agrestu na 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem lub operacją. W przypadku nagłych interwencji należy powiadomić lekarza o spożywanych naparach, mogą one bowiem zwiększyć krwawienie.
Źródła:
https://www.healthline.com/nutrition/gooseberries
https://pl.food-and-recipes.com/publication/23756/
https://www.ogarnijogrod.pl/owoce-agrestu-zdrowe-pozywne-odchudzajace/