30 grudnia, 2021

Siła przeciwzapalnych naparów

Dobra herbata potrafi zadziałać cuda. Poprawia nastrój, rozgrzewa (lub orzeźwia) i wpływa korzystnie na zdrowie – na przykład wzmacniając odporność.

Kubek pełen zdrowia

Oto lista najlepszych przeciwzapalnych naparów.

  • Zielona herbata

Jak wykazuje wiele badań, zielona herbata ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Hamuje ekspresję genów oraz cytokin zapalnych.

Badanie opublikowane na łamach magazynu Food and Nutrition Research wykazało, że zielona herbata wpływa korzystnie na markery stanu zapalnego i przeciwutleniaczy, a także ciśnienie krwi.

Zieloną herbatę przygotowuje się różnie, w zależności od rodzaju. Zawsze ważne jest jednak, by nie zalewać jej zbyt gorącą wodą – powinna mieć ok. 80 stopni Celsjusza. Liście parzymy 1-3 minuty. Matchę parzymy nieco inaczej. Do filiżanki wsypujemy 1 łyżeczkę proszku i ok. 60 ml wody. Ubijamy przez minutę, aż do uzyskania gęstej, pieniącej się mieszanki. Przed wypiciem dodajemy jeszcze 120 ml wody.

  • Herbatka miętowa

Mięta pieprzowa działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwdrobnoustrojowo. Pomaga złagodzić stany zapalne żołądka i ich objawy. Łagodzi dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego, zmniejsza przekrwienie i otwiera drogi oddechowe.

Herbatki miętowe znaleźć można niemal w każdym sklepie spożywczym i zielarskim. Do dowolnej herbaty (zielonej, czarnej lub białej) dodać można również 2 krople olejku eterycznego z mięty pieprzowej. Należy wybierać jedynie takie olejki, które nadają się do spożycia.

  • Herbatka rumiankowa

Rumianek ma bardzo długą historię stosowania, jako środek wspomagający ukojenie i długowieczność. Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, łagodzi ból, stosowany miejscowo zmniejsza też obrzęki i zaczerwienienia.

Rumianek jest jednym z najczęściej stosowanych naparów w przypadku infekcji bakteryjnych skóry, jamy ustnej i dróg oddechowych. Pomaga poradzić sobie również z problemami żołądkowo-jelitowymi oraz stanami zapalnymi oczu.

Należy dodać jednak, że stosowanie rumianku powinno odbywać się po uprzedniej konsultacji lekarskiej. U niektórych osób stosowanie go w obrębie oka, może prowadzić do podrażnień. Ponadto, osoby uczulone na ambrozję (roślinę z rodziny astrowatych) mogą doświadczać objawów alergii po stosowaniu rumianku.

By zmniejszyć stan zapalny, zaleca się wypijanie 1-4 filiżanek rumianku dziennie.

  • Herbata imbirowa

Według badania opublikowanego w Journal of Medicinal Food, zawarty w imbirze gingerol na silne działanie przeciwzapalne. Ma modulować szlaki biochemiczne, które aktywowane są w przebiegu przewlekłego stanu zapalnego.

Na łamach PharmaNutrition czytamy, że właściwości przeciwzapalne imbiru wynikają z połączenia działania metabolitów korzenia, gingeroli oraz olejków eterycznych. Imbir nie tylko działa przeciwzapalnie, ale pomaga też ukoić żołądek, a także regulować poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Herbatki imbirowe dostępne są w większości sklepów ze zdrową żywnością i zielarskich. By przygotować napar z korzenia, należy pokroić ok. 5 cm kawałek w cienkie plasterki i wrzucić je do gotującej się wody. Gotujemy 10-30 minut, odcedzamy. Do naparu można dodać cytrynę lub miód.

  • Yerba mate

Yerba mate nie jest technicznie herbatą. Napar powstaje z liści ostrokrzewu.

Napar ten jest bogaty w polifenole i saponiny, które wzmacniają układ odpornościowy. Poza tym zawiera wiele witamin i minerałów, antyoksydantów, garbników, aminokwasów oraz chlorofil. Badania pokazują również, że yerba mate chroni również DNA przed utlenianiem, z uwagi na silne właściwości przeciwutleniające.

Yerba mate należy przygotowywać według instrukcji, jakie zawarte są na opakowaniu.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Zioła mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego ich stosowanie warto jest skonsultować z lekarzem. W przypadku wystąpienia objawów alergii pokarmowej, swędzenia, obrzęku lub pokrzywki, należy natychmiast zaprzestać stosowania i zasięgnąć opinii lekarskiej.

Nadmierne spożywanie naparów przeciwzapalnych może skutkować u niektórych zgagą, biegunką lub innymi problemami żołądkowymi. W celach terapeutycznych należy wypijać nie więcej, niż 1-2 filiżankę danego naparu dziennie, chyba, że lekarz zaleci inaczej.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/anti-inflammatory-teas/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.