Dobra herbata potrafi zadziałać cuda. Poprawia nastrój, rozgrzewa (lub orzeźwia) i wpływa korzystnie na zdrowie – na przykład wzmacniając odporność.
Kubek pełen zdrowia
Oto lista najlepszych przeciwzapalnych naparów.
- Zielona herbata
Jak wykazuje wiele badań, zielona herbata ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Hamuje ekspresję genów oraz cytokin zapalnych.
Badanie opublikowane na łamach magazynu Food and Nutrition Research wykazało, że zielona herbata wpływa korzystnie na markery stanu zapalnego i przeciwutleniaczy, a także ciśnienie krwi.
Zieloną herbatę przygotowuje się różnie, w zależności od rodzaju. Zawsze ważne jest jednak, by nie zalewać jej zbyt gorącą wodą – powinna mieć ok. 80 stopni Celsjusza. Liście parzymy 1-3 minuty. Matchę parzymy nieco inaczej. Do filiżanki wsypujemy 1 łyżeczkę proszku i ok. 60 ml wody. Ubijamy przez minutę, aż do uzyskania gęstej, pieniącej się mieszanki. Przed wypiciem dodajemy jeszcze 120 ml wody.
- Herbatka miętowa
Mięta pieprzowa działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwdrobnoustrojowo. Pomaga złagodzić stany zapalne żołądka i ich objawy. Łagodzi dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego, zmniejsza przekrwienie i otwiera drogi oddechowe.
Herbatki miętowe znaleźć można niemal w każdym sklepie spożywczym i zielarskim. Do dowolnej herbaty (zielonej, czarnej lub białej) dodać można również 2 krople olejku eterycznego z mięty pieprzowej. Należy wybierać jedynie takie olejki, które nadają się do spożycia.
- Herbatka rumiankowa
Rumianek ma bardzo długą historię stosowania, jako środek wspomagający ukojenie i długowieczność. Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, łagodzi ból, stosowany miejscowo zmniejsza też obrzęki i zaczerwienienia.
Rumianek jest jednym z najczęściej stosowanych naparów w przypadku infekcji bakteryjnych skóry, jamy ustnej i dróg oddechowych. Pomaga poradzić sobie również z problemami żołądkowo-jelitowymi oraz stanami zapalnymi oczu.
Należy dodać jednak, że stosowanie rumianku powinno odbywać się po uprzedniej konsultacji lekarskiej. U niektórych osób stosowanie go w obrębie oka, może prowadzić do podrażnień. Ponadto, osoby uczulone na ambrozję (roślinę z rodziny astrowatych) mogą doświadczać objawów alergii po stosowaniu rumianku.
By zmniejszyć stan zapalny, zaleca się wypijanie 1-4 filiżanek rumianku dziennie.
- Herbata imbirowa
Według badania opublikowanego w Journal of Medicinal Food, zawarty w imbirze gingerol na silne działanie przeciwzapalne. Ma modulować szlaki biochemiczne, które aktywowane są w przebiegu przewlekłego stanu zapalnego.
Na łamach PharmaNutrition czytamy, że właściwości przeciwzapalne imbiru wynikają z połączenia działania metabolitów korzenia, gingeroli oraz olejków eterycznych. Imbir nie tylko działa przeciwzapalnie, ale pomaga też ukoić żołądek, a także regulować poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.
Herbatki imbirowe dostępne są w większości sklepów ze zdrową żywnością i zielarskich. By przygotować napar z korzenia, należy pokroić ok. 5 cm kawałek w cienkie plasterki i wrzucić je do gotującej się wody. Gotujemy 10-30 minut, odcedzamy. Do naparu można dodać cytrynę lub miód.
- Yerba mate
Yerba mate nie jest technicznie herbatą. Napar powstaje z liści ostrokrzewu.
Napar ten jest bogaty w polifenole i saponiny, które wzmacniają układ odpornościowy. Poza tym zawiera wiele witamin i minerałów, antyoksydantów, garbników, aminokwasów oraz chlorofil. Badania pokazują również, że yerba mate chroni również DNA przed utlenianiem, z uwagi na silne właściwości przeciwutleniające.
Yerba mate należy przygotowywać według instrukcji, jakie zawarte są na opakowaniu.
Efekty uboczne i środki ostrożności
Zioła mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego ich stosowanie warto jest skonsultować z lekarzem. W przypadku wystąpienia objawów alergii pokarmowej, swędzenia, obrzęku lub pokrzywki, należy natychmiast zaprzestać stosowania i zasięgnąć opinii lekarskiej.
Nadmierne spożywanie naparów przeciwzapalnych może skutkować u niektórych zgagą, biegunką lub innymi problemami żołądkowymi. W celach terapeutycznych należy wypijać nie więcej, niż 1-2 filiżankę danego naparu dziennie, chyba, że lekarz zaleci inaczej.
Źródło: