12 lipca, 2021

Cytryna chroni zdrowie serca i nerek

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców, który spotkać można niemal w każdej kuchni. Oto krótkie przypomnienie co kryje w sobie i dlaczego nie warto jej unikać?

O cytrynie

Cytryna pochodzi z północno-wschodnich Indii i jest częścią roślinnej rodziny Rutaceae. Jej charakterystyczna smak sprawia, że świetnie nadaje się do napojów i deserów. Choć może dawać inne wrażenie, cytryna jak każdy owoc zawiera cukier. Miąższ, sok oraz skórka cytrynowa mogą być z powodzeniem wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale też kosmetyce i w domowych środkach czystości.

Właściwości prozdrowotne cytryny

Cytryna to skarbnica korzyści dla zdrowia. Oto kilka z nich.

  • Zdrowie serca

Cytryny zawierają ok. 31 g witaminy C, a więc niemal dwukrotność zalecanego dziennego spożycia. Witamina C jest jednym z najpotężniejszych antyoksydantów, a także składników budujących naszą odporność. Dbanie o regularną podaż tego związku może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru oraz chorób serca.

W cytrynie znajduje się również sporo błonnika pokarmowego, który wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, chroniąc nas tym samym przed miażdżycą.

  • Sprawne trawienie

Zawarty w cytrynie błonnik rozpuszczalny pomaga zapobiegać zaparciom, wzdęciom i nudnościom, reguluje trawienie, a także wpływa na poprawę pracy jelit.

Ponadto, cytryna pomaga organizmowi przyswoić odpowiednia ilość żelaza z roślinnych źródeł. Odpowiednia ilość żelaza jest bardzo ważna dla zachowania należytej liczny czerwonych krwinek. Po cytrynę powinny więc sięgać osoby miesiączkujące, zagrożone anemią i te, które doświadczyły utraty krwi.

  • Ochrona nerek

Kwaśny smak owoce ta zawdzięczają obecności kwasu cytrynowego. Jak pokazują niektóre badania, związek tez może pomóc zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych.

Więcej na temat kamieni nerkowych pisaliśmy między innymi tutaj.

  • Wsparcie zdrowej wagi

Błonnik pektynowy który znajduje się w cytrynach wzmaga uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej podjadamy pomiędzy posiłkami. W jednym z badań na myszach, naukowcy podawali gryzoniom wodę z cytryną, by sprawdzić jakie będzie miało to wpływ na ich nawyki żywieniowe. Okazało się, że myszy rzadziej szukały pożywienia pomiędzy podawanymi posiłkami. Warto wspomnieć o tym, że samo picie wody może zmniejszyć apetyt. Często również mylimy pragnienie, z uczuciem głodu.

Wartości odżywcze

Co jeszcze kryją w sobie cytryny?

Szacuje się, że mniej więcej połowa szklanki cytryn zawiera:

  • 31 kalorii,
  • 1 g białka,
  • 3 g błonnika,
  • 3 g cukru,
  • 10 g węglowodanów.

Poza tym witaminę C, żelazo czy kwas cytrynowy.

Słowo na koniec

Choć cytryna ma wyraźne kwaśny smak, należy pamiętać że zawiera naturalne cukry. Nie należy więc spożywać więcej, niż pół szklanki cytryny dziennie.

Sok z cytryny ma właściwości rozjaśniające, sprawdza się więc jako dodatek do kosmetyków (rozjaśnia przebarwienia i poszarzałą cerę), a także środków do sprzątania.

Przed zastosowanie skórki z cytryny do gotowania lub naparów, owoc ten należy dokładnie umyć (na przykład w wodzie z sodą).

Źródło:

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lemon#1

Liposomalna witamina C

Poznaj nowoczesną formułę o najwyższej wchłanialności.

Więcej >

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do newslettera

Wyślij komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.