15 marca, 2018

Orzeźwiający łyk białej herbaty.

Biała herbata powstaje z pąków i młodych listków herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Zbierane są wczesną wiosną, jeszcze zanim w pełni się otworzą. Na tym etapie pokryte są jeszcze drobnym, białymi włoskami. To im właśnie napar zawdzięcza swoją nazwę.

Biała, zielona i czarna herbata wytwarzane są z tego samego gatunku roślin. Poddaje się je jednak różnym procesom, które odpowiedzialne są za powstałe smaki i aromaty. Ta pierwsza jest najmniej przetwarzana, dlatego zachowuje dużą ilość przeciwutleniaczy. Uważa się, że to jeden z powodów dla których posiada właściwości obniżania ryzyka chorób serca, spowalniania procesu starzenia skóry czy pomoc w redukcji wagi.

Prozdrowotne właściwości białej herbaty

Poniżej przedstawiamy potwierdzone naukowo właściwości białej herbaty.

  • Jest bogata w antyoksydanty

Biała herbata zawiera bardzo dużo katechin, czyli polifenoli. Polifenole to cząsteczki roślinne, które działają jak przeciwutleniacze w naszym organizmie. Pomagają więc chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zbyt duża ich ilość może mieć szkodliwy wpływ na organizm. Przyśpieszają starzenie, powodują przewlekły stan zapalny, osłabiają układ odpornościowy, wywołują (lub przyczyniają się do wywołania) wielu chorób.

Biała herbata jest jednym z najlepszych rodzajów napojów do walki z wolnymi rodnikami. Badania sugerują, że ma podobne właściwości przeciwutelniające do zielonej herbaty, która jest powszechnie znana ze swoich prozdrowotnych korzyści.  Badanie probówkowe wykazało, że wyciąg z białej herbaty może chronić komórki nerwowe zwierząt, przed uszkodzeniem przez nadtlenek wodoru (będący wolnym rodnikiem). W innym badaniu probówkowym odkryto, że biała herbata w proszku skutecznie zmniejszała zapalenie wywołane przez wolne rodniki, w ludzkich komórkach skóry.

Choć wyniki tych badań są obiecujące, potrzebne są te z udziałem ludzi.

  • Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca

Choroby serca związane są z przewlekłym stanem zapalnym, uwarunkowanym wieloma czynnikami. Najczęściej mówi się o diecie, aktywności fizycznej oraz nawykach dotyczących stylu życia (jak np. palenie).

Polifenole występujące w białej herbacie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Kilka badań wykazało, że polifenole mogą rozluźnić naczynia krwionośne i zwiększyć odporność. Inne badania wykazały, że potrafią zapobiegać utlenianiu „złego” cholesterolu LDL, który jest kolejnym czynnikiem ryzyka chorób serca. W analizie pięciu badań naukowcy odkryli, że u osób które wypijały 3 (lub więcej) szklanki białej herbaty dziennie, ryzyko chorób serca było niższe o 21%.

Choć wyniki te są naprawdę optymistyczne, dla zdrowego serca ważny jest również zdrowy styl życia. Pamiętajmy więc o jedzeniu owoców i warzyw, regularnym ćwiczeniu i odpowiednim odpoczynku.

  • Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Zazwyczaj to zielona herbata łączona jest ze spalaniem tłuszczu, jednak biała herbata może być równie skuteczna.

Obie mają podobny poziom kofeiny i katechin – jak galusan epigalokatechiny (EGCG), związek znajdujący się w zielonej herbacie, łączony z procesem spalania tkanki tłuszczowej. Wspólnie zdają się dawać najlepsze efekty.

Badanie probówkowe wykazało, że wyciąg z białej herbaty stymulował rozkład tłuszczu i zapobiegał powstawaniu nowych komórek tłuszczowych. Było to w dużej mierze zasługą obecności EGCG.

Przegląd badań sugeruje również, że biała herbata może przyśpieszyć metabolizm o 4-5%. To ok. 70-100 kalorii dziennie.

Być może dlatego, że biała herbata wciąż nie jest zbyt popularna, nie ma żadnych badań dotyczących długotrwałej zależności picia naparu i utraty wagi. Konieczne są więc dalsze działania w tym kierunku.

  • Pomaga chronić zęby przed bakteriami

Biała herbata jest doskonałym źródłem fluorku, katechin i garbników. Ta kombinacja może pomóc wzmocnić zęby, zwalczając bakterie i cukier.

Fluorek pomaga w zapobieganiu powstawaniu ubytków zębowych, czyniąc powierzchnię zębów bardziej odporną na ataki kwasów, wytworzonych przez bakterie w wyniku metabolizmu cukru.

Katechiny są przeciwutleniaczami roślinnymi, których możemy znaleźć w białej herbacie naprawdę dużo. Wykazano, że hamują one rozwój bakterii płytki nazębnej.

Garbniki są innym rodzajem polifenoli, które występują w tym napoju. Badania pokazują, że połączenie garbników i fluorków może również hamować wzrost bakterii, odpowiedzialnych za powstawanie płytki nazębnej.

  • Posiada związki pomagające walczyć z rakiem

W kilku badaniach probówkowych wykazano, że biała herbata może mieć działanie przeciwnowotworowe. Dwa kolejne dotyczyły jej wpływu na komórki raka okrężnicy. W badaniach odkryto, że ekstrakt z białej herbaty hamuje wzrost komórek raka okrężnicy i powstrzymuje przed ich rozprzestrzenianiem się. Przeciwutleniacze zawarte w ekstrakcie, chroniły również zdrowe komórki przed uszkodzeniem przez szkodliwe cząsteczki.

Warto jednak zauważyć, że w tych probówkowych badaniach zastosowano duże ilości białej herbaty. Potrzebne są dalsze badania na ludziach, by poznać jej wpływ na raka.

  • Zmniejsza ryzyko insulinooporności

Insulina to niezwykle istotny hormon. Pomaga w przekazywaniu składników odżywczych z krwioobiegu do komórek, by mogły zostać wykorzystane lub zachowane na później. Jednak w wyniku wielu czynników – w tym dużego spożycia cukru – niektórzy ludzie przestają reagować na insulinę. To właśnie nazywamy insulinoopornością. Niestety jest ona bardzo powszechna i wiąże się z wieloma przewlekłymi schorzeniami, m.in.: cukrzycą typu 2, chorobami serca i zespołem metabolicznym.

Badania wykazały, że polifenole (takie jak te znajdujące się w białej herbacie), mogą obniżyć ryzyko wystąpienia insulinooporności. Testy na zwierzętach ujawniły, że EGCG i inne polifenole znajdujące się w białej herbacie, mogą wzmacniać działanie insuliny i zapobiegać wysokiemu poziomowi cukru we krwi.

W analizie 17 badań z udziałem ponad 1100 osób naukowcy odkryli, że cząsteczki znajdujące się w herbatach (jak polifenole), znacznie obniżają poziom cukru oraz insuliny.

Choć badania te wydają się być obiecujące, konieczne jest więcej testów z udziałem ludzi, które pomogą ustalić czy i w jaki sposób biała herbata zmniejsza ryzyko insulinooporności.

  • Posiada związki mogące chronić przed osteoporozą

Badania wykazały, że wolne rodniki i przewlekłe stany zapalne przyspieszają osteoporozę. Te dwa czynniki mogą tłumić komórki, które wspomagają wzrost kości, wspierają jednak te, które rozkładają kości.

Okazuje się jednak, że katechiny znajdujące się w białej herbacie zwalczają te czynniki ryzyka. Tłumią komórki rozkładające kości.

Biała herbata zawiera więcej katechin niż inne rodzaje herbat.

  • Wspiera walkę ze starzeniem się skóry

Z wiekiem nasza skóra traci gęstość i staje się luźniejsza. Starzenie dzieli się na dwa obszary – wewnętrzny i zewnętrzny.

Zewnętrzne ma miejsce wtedy, gdy czynniki środowiskowe uszkadzają skórę i przyspieszają starzenie. W taki sposób działają np. promienie UV.

Starzenie wewnętrzne określa się mianem starzenia naturalnego. Jest wywołane uszkodzeniem wewnątrz organizmu, np. przez wolne rodniki i niektóre enzymy. Np. enzymy elastaza i kolagenoza mogą uszkadzać sieć włókien skóry, która pomaga zwykle pozostać jej jędrną.

Związki zawarte w białej herbacie mogą pomóc chronić skórę przed skutkami starzenia się wewnętrznego i zewnętrznego.

W jednym z badań naukowcy odkryli, że stosowanie ekstraktu z białej herbaty na skórze, pomaga chronić ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Wiele badań wykazało, że znajdujące się w naparze polifenole, mogą tłumić niektóre ze składników komórkowych, które uszkadzają sieć włókien.

  • Pomaga chronić przed chorobami Alzheimera i Parkinsona

Badania probówkowe i na zwierzętach wykazały, że EGCG może tłumić wolne rodniki, zmniejszać stan zapalny i inne czynniki ryzyka dla obu chorób. Niektóre z nich wykazały, że EGCG może zapobiegać niewłaściwemu składaniu i zwijaniu się białek. To czynnik ryzyka zarówno dla choroby Parkinsona, jak i Alzheimera. Rozproszone i zlepione białka mogą prowadzić do stanu zapalnego i uszkadzać nerwy w mózgu.

Istnieje również kilka badań na ludziach, które łączą picie białej herbaty z niższym ryzykiem obu chorób. Na przykład przegląd ośmiu badań z udziałem ponad 5600 osób wykazał, że u osób które piły herbatę, ryzyko zagrożenia wystąpienia choroby Parkinsona było o 15% niższe, niż u osób które nie piły herbaty.

Inna analiza 26 badań, z łącznym udziałem ponad 52 500 osób wykazała, że codzienne picie herbaty wiąże się z 35% niższym ryzykiem zaburzeń mózgu, takich jak choroba Alzheimera.

  • Jest łatwa w przygotowaniu

Biała herbata jest nie tylko zdrowa, ale i łatwa do zrobienia. Wystarczy zalać liście herbaty gorącą wodą. Jej temperatura nie powinna przekraczać 75-85 stopni Celsjusza. Wrzątek niszczy delikatny smak białej herbaty. Parzenie powinno trwać 5-8 minut.

Biała herbata ma subtelny, orzeźwiający smak. Można ją pić zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Jeśli preferujemy mocniejszą herbatę, możemy dodać więcej liści.

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/white-tea-benefits

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.