24 stycznia, 2020

Prozdrowotne właściwości anyżu

Choć anyż kojarzy się nam ze świątecznymi potrawami i wypiekami, to przyprawa która przynosi wiele zdrowotnych korzyści przez cały rok. Pomaga trzymać w ryzach poziom glukozy, łagodzi objawy menopauzy, zawiera mangan, wapń i żelazo. Do tego wszystkiego, ma naprawdę niezwykły smak.

Czym jest anyż?

Anyż/biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum) pochodzi oryginalnie z regionu Morza Śródziemnego oraz Azji Południowo-Zachodniej. Początkowo uprawiany był na Bliskim Wschodzie i Egipcie, skąd został sprowadzony do Europy. Dziś uprawiany jest niemal na całym świecie.

Anyż stosowany jest od tysięcy lat, wykorzystywany był między innymi w przypadku wzdęć czy dolegliwości menstruacyjnych. Był również walutą – podobnie jak np. mięta czy kminek – którą płacono dziesięcinę.

Zaskakiwać może fakt, że pochodzi z rodziny selerowatych, jest więc spokrewniony jest z marchewką, pietruszką czy selerem. Roślina ta osiąga wysokość do 1 m i produkuje białe kwiatki oraz podłużne owoce – nasiona anyżu.

Smak anyżu jest wyrazisty i porównywany często do lukrecji lub kopru włoskiego. Nasiona, olej czy ekstrakt stosowane są jako dodatek do deserów, napojów i wypieków.

Dziś stosowany jest wspomagająco choćby w przypadku drgawek, łagodzenia  objawów menopauzy, wrzodów żołądka, kaszlu, wzdęć czy walce z owadami.

Prozdrowotne właściwości anyżu

Jakie super moce posiada anyż?

  • Pomaga regulować poziom glukozy we krwi

Istnieją badania wykazujące, że nasiona anyżu mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Wynika to z obecności anetolu, związku odpowiadającego za anyżowy smak i aromat. Jak wykazało jedno z badań przeprowadzone w Indiach, podawanie anetolu szczurom-diabetykom, pomagała hamować nadmierny wzrost poziomu cukru we krwi. Odpowiedzialna była za to zmiana aktywności niektórych kluczowych enzymów, zaangażowanych w metabolizm węglowodanów. Choć potrzebnych jest więcej badań nad wpływem anyżu na poziom glukozy, otrzymane wyniki są obiecujące.

Zbyt wysoki poziom cukru może objawiać się m.in.: zwiększonym pragnieniem, bólami głowy, zmęczeniem czy niezamierzoną utratą wagi. Nieleczony może skutkować uszkodzeniami nerwów, niewydolnością nerek, a nawet utratą wzroku. Warto więc dbać o ruch, ograniczyć spożywanie węglowodanów i przetworzonych produktów, a także dbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie.

  • Pomaga zapobiegać wrzodom żołądka

Wrzody żołądka to bolesne ubytki w błonie śluzowej żołądka, powodujące m.in.: niestrawność, zgagę, nudności, gazy i ból brzucha.

Badanie na zwierzętach opublikowane na łamach World Journal of Gastroenterology wykazało, że podawanie anyżu szczurom skutkowało ochroną przed uszkodzeniami i działaniem przeciwwrzodowym. I tutaj koniecznych jest więcej badań poświęconych zagadnieniu.

W przypadku wrzodów żołądka pomóc może stosowanie diety przeciwzapalnej oraz ograniczenie produktów drażniących, jak alkohol, kofeina czy duża ilość środków przeciwbólowych i niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

  • Pomaga zahamować rozwój bakterii i grzybów

Badania wykazują, że anyż posiada silne właściwości przeciwgrzybiczne. Na przykład to przeprowadzone na chorwackim University of Zagreb’s Department of Microbiology Faculty of Pharmacy and Biochemistry ujawniło, że płynny ekstrakt i olejek eteryczny z anyżu skutecznie hamowały rozwój niektórych rodzajów grzybów. Skuteczność ta dotyczyła szczególnie drożdżaków i dermatofitów.

Z kolei badanie opublikowane w Journal of Veterinary Medical Science wykazało, że anetol eliminuje szczepy bakterii, które odpowiedzialne są np. za cholerę.

  • Łagodzi objawy menopauzy

Jak czytamy w Iran Journal of Pharmaceutical Resarch, badanie nad skutecznością anyżu w łagodzeniu objawów menopauzy, dało pozytywne wyniki. Objęto nim 72 kobiety, które otrzymywały 3 razy dziennie, przez 4 tygodnie, 333 mg anyżu lub placebo. U kobiet przyjmujących anyż, stwierdzono zmniejszenie częstotliwości i nasilenia uderzeń gorąca. Obok żeń-szenia i korzenia maca, anyż wydaje się być najskuteczniejszym naturalnym środkiem pomagającym poradzić sobie z zaburzeniami snu i niepokojem.

  • Wspiera leczenie depresji

W badaniu z 2017 roku zdecydowano się sprawdzić, jaki wpływ ma anyż na objawy depresyjne, u 120 pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Jak wykazano – w porównaniu do placebo – olejek anyżowy złagodził objawy, po 4 tygodniach przyjmowania.

Okazuje się również, że olej ten może pomóc również w przypadku depresji poporodowej, która jest poważnym stanem mogącym nieść zagrożenie. Badanie opublikowane w Journal of Research in Medical Sciences wykazało, że 47 pacjentek z funkcjonalną dyspepsją (charakteryzującą się bólem lub dyskomfortem górnego odcinka przewodu pokarmowego) odczuło ulgę w objawach zaburzenia.

Co jeszcze znajdziemy w anyżu?

Jakie wartości odżywcze kryje w sobie anyż? Szacuje się, że 1 łyżka anyżowych nasion zawiera około:

  • 22 kalorie,
  • 3,3 węglowodanów,
  • 1,1 g białka,
  • 1 g tłuszczu,
  • 0,9 g błonnika,
  • 2,4 mg żelaza (13% zalecanego dziennego spożycia),
  • 0,1 mg manganu (7% zds),
  • 42 mg wapnia (4% zds),
  • 11,1 mg magnezu (3% zds),
  • 28,6 mg fosforu (3% zds),
  • 93,7 mg potasu (3% zds),
  • 0,1 mg miedzi (3% zds).

Poza tym nieco witaminy B6, witaminy C oraz cynku.

Jak stosować?

Anyż jest przyprawą łatwo dostępną, zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i online.

Nasiona stosujemy w całości lub zmielone, dodając do wypieków, słodyczy i napojów. Wsypane do zaparzacza pozwolą przygotować prozdrowotny napar.

Olej anyżowy można stosować zarówno do pieczenia, jak i miejscowo na skórę.

Wyciąg z anyżu działa podobnie jak olej, jest jednak mniej skondensowany, ze względu na rozcieńczenie wodą i alkoholem. Można jednak stosować je zamiennie pamiętając o tym, że 1 łyżeczka olejku z anyżu, to mniej więcej 4 łyżeczki ekstraktu.

Anyż a koper włoski

Anyż i koper (fenkuł) włoski często stosowne są zamiennie, choćby ze względu na podobny smak. Są to jednak inne rośliny.

Koper włoski jest warzywem o bulwiastej łodydze, którego liście przypominają koperek. Każda część tej rośliny (nasiona, liście, bulwa) nadaje się do gotowania. Nasiona kopru mają również łagodniejszy i słodszy smak.

W przypadku anyżu wykorzystywane są jedynie nasiona. Ich smak jest też mocniejszy i bardziej cierpki.

Warto pamiętać również o tym, że biedrzeniec anyż nie jest tym samym, co anyż gwiaździsty. Oba zawierają anetol, dlatego są tak podobne pod względem smaku i zapachu. Pochodzą jednak z różnych części świata i wyglądają inaczej. W niektórych przepisach można jednak stosować je zamiennie.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Anyż jest bezpieczny dla większości ludzi, należy jednak spożywać go z umiarem.

U niektórych osób może powodować reakcje alergiczne, szczególnie jeśli są uczulone np. na seler czy koper włoski. Należy zrezygnować z jego spożywania i skonsultować się z lekarzem, w przypadku pojawienia się takich objawów, jak obrzęk lub pokrzywka czy swędzenie.

Anyż wykazuje działanie estrogenopodobne, działa więc w organizmie jak estrogen. W przypadku historii chorób powiązanych z hormonami (np. endometrioza lub nowotwór piersi) należy zachować szczególną ostrożność. Stosowanie anyżu najlepiej skonsultować z lekarzem.

Źródła:

https://draxe.com/nutrition/anise-seed/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.