24 marca, 2021

Banany to nie tylko doskonałe źródło potasu

Banany mają  rzesze wiernych fanów na całym świecie. Nic dziwnego – są smaczne, słodkie i żółte, a ich spożywanie niesie za sobą wiele korzyści.

Prozdrowotne właściwości bananów

Co mają w sobie banany?

  • Moc potasu

Banany są naładowane potasem, stanowiąc jedno z jego najlepszych źródeł pokarmowych.

Potas reguluje przepływ składników odżywczych oraz produktów materii, z komórek i do komórek. Pomaga również utrzymać prawidłowy poziom płynów w organizmie. Bierze udział w skurczach mięśni i reakcjach komórek nerwowych. Utrzymuje regularny rytm serca, może redukować też wpływ sodu na ciśnienie krwi.

Co ważne, minerał ten może również zmniejszać ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych, które zwiększa się wraz z wiekiem. Dobra kondycja nerek ma również wpływ na poziom potasu w organizmie.

  • Dobry nastrój

W bananach znajduje się tryptofan, a więc aminokwas, który poprawia zdolność uczenia się i pamięć, a także pomaga regulować nastrój.

  • Zdrowe serce…

Potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi i odciążać układ sercowo-naczyniowy (średniej wielkości banan zapewnia niemal 9% dziennego zapotrzebowania na potas). Jednak poza nim, w bananach znajdziemy również: błonnik, kwas foliowy oraz antyoksydanty.

Jak wykazał przegląd Trusted Source z 2017 roku, osoby stosujące dietę bogatą w błonnik są mniej zagrożone chorobami układu krążenia. Ponadto, mają również zwykle niższy poziom „złego” cholesterolu LDL. Jeden średniej wielkości banan dostarcza około 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik.

  • … i układ pokarmowy

Obecność błonnika w bananach, wpływa również korzystnie na układ pokarmowy. Choć składnik ten może powodować wzdęcia i skurcze u osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit, badania pokazują, że banany mogę złagodzić te objawy.

Banany polecane są również jako składnik diety dla osób, które borykają się z biegunką (wraz z ryżem, musem jabłkowym i tostami).

  • Wsparcie dla astmatyków…

Jak sugeruje badanie z 2007 roku, spożywanie bananów może pomóc zapobiegać świszczącemu oddechowi, u dzieci cierpiących na astmę. Wynikać ma to z obecności przeciwutleniaczy i potasu.

  • … i cukrzyków

Według American Diabetes Association spożywanie bananów (i innych owoców zawierających błonnik), może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi. I tutaj pomocny okazuje się być błonnik.

Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 i pomóc regulować poziom cukru u diabetyków.

  • Wsparcie w prewencji onkologicznej

Jak wykazują badania, zawarte w bananach lektyny mogą pomóc zapobiegać wzrostowi komórek białaczki. Białka te działają jako przeciwutleniacze, pomagają więc eliminować szkodliwe działanie wolnych rodników.

W jednym z badań z 2004 roku naukowcy zauważyli, że dzieci które spożywały banany, sok pomarańczowy lub oba, wydawały się być mniej zagrożone rozwojem białaczki. Mogłoby wynikać to z obecności witaminy C w tych owocach.

Liposomalna witamina C

Poznaj nowoczesną formułę o najwyższej wchłanialności.

Więcej >

Wartości odżywcze

Co jeszcze kryją w sobie banany?

Szacuje się, że jeden średni banan zawiera:

  • 105 kalorii,
  • 27 g węglowodanów (w tym 14,5 g cukru),
  • 3,1 g błonnika,
  • 1,3 g białka,
  • 422 g potasu,
  • 31,9 g magnezu,
  • 30,7 μg beta-karotenu,
  • 29,5 μg alfa-karotenu,
  • 26 g fosforu,
  • 23,6 μg folianu,
  • 11,6 g choliny,
  • 10,3 g witaminy C,
  • 1,9 μg selenu.

Właściwości przeciwutleniające wykazuje nie tylko witamina C, ale też alfa- i beta-karoten oraz selen i cholina.

Zagrożenia i środki ostrożności

Osoby przyjmujące beta-blokery powinny być ostrożne w dawkowaniu bananów. Leki te podnoszą bowiem stężenie potasu we krwi. Zbyt duża ilość potasu może być szkodliwa dla osób z chorami nerek. Niemożność usunięcia nadmiaru potasu z krwi może okazać się śmiertelna w skutkach.

Niektóre osoby mogą doświadczać reakcji alergicznych po zjedzeniu bananów. W przypadku pojawienia się: swędzenia, pokrzywki, obrzęku, świszczącego oddechu lub trudności w oddychaniu, należy natychmiast zasięgnąć pomocy medycznej. W ciężkich przypadkach może dojść bowiem do wstrząsu anafilaktycznego.

U niektórych osób banany mogą być czynnikiem wywołującym ataki migrenowe.

Niedojrzałe banany dojrzeją szybciej, jeśli włożymy je do papierowej torby.

Źródło:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157

Zapisz się do Programu Długowieczności

Zapisz się do Programu Długowieczności Doktora Pokrywki

Wyślij komentarz