Cholina to substancja, która odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Zaliczana początkowo do witamin z grupy B (wciąż często określana jest, jako witamina B4), ostatecznie uznana została za substancję witaminoopodobną.
Cholina produkowana jest w naszym organizmie. Dzieje się to przy wsparciu witaminy B9 i B12 oraz aminokwasów – metioniny i seryny. Wytwarzane ilości są jednak zbyt małe w stosunku do zapotrzebowania. Dotyczy to szczególnie osób, które cierpią z powodu wysokiego poziomu stresu. Z tego powodu, ważne jest dostarczania tej substancji z zewnątrz – za pomocą diety lub suplementów.
Jakie funkcje pełni cholina?
- Cholina jest prekursorem – a więc rozpoczyna proces powstawania – acetylocholiny. To neuroprzekaźnik, który wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Deficyt acetylocholiny jest jednym z markerów choroby Alzheimera.
- Lecytyna – której składnikiem jest cholina – jest bardzo ważnym dla nas fosfolipidem. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu w tkankach, obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi. Ponadto podnosi poziom HDL – dobrego cholesterolu.
- Cholina ochrania wątrobę przed uszkodzeniami, które wywoływane są przez: alkohol, wirusy, toksyny i niektóre leki. Wspiera również leczenie marskości wątroby, jej zapalenie i stłuszczenie.
- Ponieważ jej metabolizm jest powiązany z cyklem kwasu foliowego (bez jej obecności, kwas foliowy nie będzie się prawidłowo wchłaniał), cholina wpływa korzystnie na rozwój układu nerwowego płodu.
- Poza tym cholina poprawia przepływ krwi w łożysku. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego u kobiet w ciąży.
- Ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak: witamina A, D, E oraz K.
Jakie jest zapotrzebowanie na cholinę?
Dzienne wskazane spożycie choliny, dla osób zdrowych, opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia:
- niemowlęta do do 6 m-ca życia – 125 mg/dobę,
- niemowlęta między 6 a 12 m-cem życia – 150 mg/dobę,
- dzieci między 1 a 3 r.ż. – 200 mg/dobę,
- dzieci od 4 do 9 r.ż. – 250 mg/dobę,
- dzięci pomiędzy 9 a 12 r.ż. – 375 mg/dobę,
- dziewczęta między 13 a 18 r.ż. – 400 mg/dobę,
- chłopcy od 13 a 18 r.ż. – 550 mg/dobę,
- kobiety od 19 r.ż. – 425 mg/dobę,
- kobiety ciężarne – 450 mg/dobę,
- kobiety karmiące 550 mg/dobę,
- mężczyźni od 19 r.ż. – 550 mg/dobę.
Gdzie znaleźć cholinę?
Jeśli chodzi o dietę, cholinę znajdziemy w:
- żółtku jajka kurzego,
- kiełkach pszenicy,
- otrębach pszennych,
- pistacjach,
- orzechach ziemnych,
- szpinaku,
- zielonym groszku,
- soi,
- soczewicy,
- wołowinie i kurczaku,
- pomidorach,
- płatkach owsianych,
- kapuście,
- grochu,
- fasoli,
- sałacie,
- rybach,
- mleku,
- serze.
Kwas foliowy, inozytol oraz witamina A polepszają wchłanianie choliny. Alkohol, kawa, cukier i wysoka temperatura zaś, działają odwrotnie.
Niedobór i nadmiar choliny
Objawami deficytów choliny są:
- stany lękowe,
- rozdrażnienie,
- bezsenność,
- obniżona sprawność umysłowa,
- ból głowy,
- szum w uszach,
- mdłości,
- wzrost poziomu cholesterolu i trój glicerydów we krwi,
- stłuszczenie i marskość wątroby,
- miażdżyca tętnic,
- podwyższone ciśnienie krwi,
- dolegliwości sercowe,
- zaburzone przyswajanie kwasu foliowego,
- opóźniony rozwój u dzieci.
Na niedobory najbardziej narażeni są alkoholicy, osoby prowadzące stresujący tryb życia i chorzy, którzy żywieni są pozajelitowo.
[adrotate banner=”6″]Do tej pory nie stwierdzono toksyczności choliny. Przedawkowanie w diecie jest niemal niemożliwe. Rozpuszcza się ona bowiem w wodzie, a zatem jej nadmiar usuwany jest wraz z moczem. Jednak preparaty zawierające cholinę – spożywane w nadmiernej ilości – mogą wywołać takie powikłania jak:- obniżone ciśnienie tętcznicze,
- zaburzenia psychiczne,
- mdłości,
- biegunka,
- wymioty,
- wzmożona potliwość,
- rybi zapach z ust,
- niedobór witaminy B6.
Źródło:
http://verdum.pl/cholina-funkcje-zrodla-niedobor-nadmiar/
Opracowała Ewa Wysocka