Kwiaty na talerzu – które z nich są jadalne?
  • Opublikowano:

    2 lipca 2020

  • Komentarze:

    0

Wiosna i lato to czas, w którym natura rozkwita tysiącem barw. Cieszą nie tylko nasze oczy, ale też podniebienia – z radością sięgamy po świeże owoce i warzywa.

A co z kwiatami?

Nie tylko do doniczek

Niektóre kwiaty są nam znane ze swojej pięknej formy czy zapachu. Nie zawsze wiemy jednak, że mają również prozdrowotne właściwości i mogą wzbogacić nimi naszą dietę.

  • Lawenda

Kojarzy się nam przede wszystkim z kojącym zapachem. A do tego ma piękny kolor!

Dzięki tych cechom, lawenda doskonale nadaje się do wypieków, nalewek, naparów czy syropów. Bardzo dobrze łączy się zarówno ze słodkimi i jak słonymi smakami. Warto spróbować lawendy w towarzystwie: czekolady, owoców jagodowych, rozmarynu, szałwii, tymianku czy cytrusów.

Jeżeli nie mamy doświadczenia z takim dodatkiem, warto rozpoczynać od niewielkiej ilości i stopniowo zwiększać ją, do momentu uzyskania pożądanego smaku.  

  • Nasturcja

Charakteryzuje się wyraźnym, pieprznym smakiem – kwiaty nieco łagodniejszym, niż liście. Zjadamy ją zarówno na surowo, jak i gotowaną. Jej żółte, pomarańczowe lub czerwone kwiaty, będą pięknie przyozdabiały sałatki, przekąski czy wypieki. Delikatne, okrągłe listki sprawdzą się w sałatce lub pesto.

Co ważne, nasturcja zawiera również związki o przeciwzapalnym i przeciwutleniającym działaniu.

  • Róża

Każdy z jej 150 gatunków jest jadalny, choć nie wszystkie smakują tak samo. Czym więc kierować się przy ich wyborze? Zapachem! Róża które nie pachnie, nie będzie też prawdopodobnie mieć dobrego smaku.

Płatki róży (jedyna część którą jemy), mają kwiatowy, lekko słodki smak. Na surowo, świetnie smakują z owocami i w sałatkach. Dodajemy je też do dżemów i galaretek, zaś posiekane z cukrem lub masłem, wprowadzają do potrawy wyjątkowy smak.  Suszone płatki wzbogacają mieszanki ziół, herbatę czy granolę.

Jak sugerują wyniki niektórych badań, związki znajdujące się w różach mogą łagodzić niepokój i ułatwiać relaksację.

  • Hibiskus

Hodowany jest zwykle dla celów ozdobnych, ponieważ posiada duże i piękne kwiaty, w wielu kolorach (m.in.: czerwonym, żółtym, różowym i białym).

Jednak hibiskus posiada o wiele więcej właściwości. Jak wykazują badania, może obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Choćby z tego powodu, wiele osób pije napar z tej rośliny. Ma nieco kwaśny smak i jest niezwykle orzeźwiający z dodatkiem lodu.

Hibiskus świetnie sprawdzi się też w sałatkach, dżemach i przekąskach.

  • Wiciokrzew

Znany i stosowany od setek lat przez praktyków medycyny chińskiej, w walce ze stanem zapalnym.

Ma piękne, pachnące kwiaty, o jasnożółtej lub białej barwie. On również wykorzystywany jest do przygotowywania naparu. Z wiciokrzewu jednak powstaje również aromatyczny syrop, który może stanowić zamiennik cukru w wypiekach, herbacie, napojach itd.

Kwiaty i nektar wiciokrzewu są w większości wypadków bezpieczne. Roślina ta występuje jednak w 200 gatunkach, a niektóre z nich mogą być szkodliwe, jeśli spożywane w zbyt dużej ilości.

  • Kwiat dyni

Choć jadalne są kwiaty wszystkich rodzajów dyń, najpopularniejsze są w dalszym ciągu kwiaty cukinii.

Nadają się do spożywania na surowo (np. w sałatkach), jak i w wersji smażonej czy pieczonej (np. z serem w środku).

  • Rumianek

Kwiaty rumianku wykorzystywane są najczęściej do sporządzania naparu, który wspomaga trawienie i pomaga się zrelaksować.

Dodane do potraw, nadają im lekko słodkiego, ziemistego posmaku. Sprawdzają się w deserach, koktajlach i wypiekach. Choć zazwyczaj liście i kwiaty są suszone, można stosować je też w wersji świeżej. Zwykle zaleca się dodawanie ich do gorącego płynu, by wydobyć bioaktywne związki i aromat.

  • Portulaka

Charakteryzuje się niewielkimi kwiatami o żółtej barwie oraz grubymi, mięsistymi liśćmi. Na surowo stanowią świetny dodatek do sałatek czy kanapek. Gotowane na parze odnajdą się w zupach, zaś smażone w panierce stanowią świetną przystawkę.

Co ciekawe, portulaka dostarcza imponującej dawki kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym, zawiera też witaminy, minerały i antyoksydanty.

  • Bratki

Mają wiele pięknych barw, dzięki czemu wzbogacą estetykę każdej niemal potrawy, szczególnie deserów i sałatek. Smak płatków może różnić się w zależności od rodzaju, ale zazwyczaj jest on lekko kwiatowy, świeży i łagodny.

W bratkach znajdują się substancję, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

  • Mniszek lekarski

Jasnożółte płatki mniszka, zawierają związki o silnych właściwościach przeciwutleniających. Jednak nie tylko jego kwiaty nadają się do jedzenia. Zjadać możemy również łodygę, liście, a nawet korzenie tej rośliny.

Kwiaty spożywamy na surowo, np. w sałatce. Nadają się również do smażenia, panierowania oraz produkcji wina czy galaretek.

Korzenie zwykle wykorzystywane są do parzenia naparów, łodygi zaś do sałatek czy kanapek. Gotowane dobrze sprawdzą się w takich daniach jak zapiekanki czy gulasze.

  • Ogórecznik

Kwiaty ogórecznika przypominają swoim kształtem gwiazdki. Mogą być białe, różowe i – w takiej wersji występują najczęściej – niebieskie.

Ogórecznik tradycyjnie stosowany był w przypadku bólu gardła czy kaszlu. W kuchni sprawdzi się jako składnik sałatek, dodatek do deserów oraz koktajli, a także zup, sosów, makaronu itd.

Spożywać możemy liście i kwiaty ogórecznika. Te drugie mają lekko słodki smak, przypominający połączenie ogórka i miodu. Zarówno liście, jak i kwiaty, bywają traktowane jako warzywna przystawka do obiadu.

Smacznego!

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/edible-flowers

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz