16 sierpnia, 2022

Dlaczego warto sięgać po winogrona?

Winogrona cieszą kształtem, kolorami, smakiem i… mnogością właściwości prozdrowotnych.

Prozdrowotne kuleczki

Winogrona należą do rodziny Vitaceae, która obejmuje nawet 60 gatunków, występujących w Europie, Azji czy Ameryce Północnej. Uznaje się, że winogrona należą do rodziny owoców jagodowych. Od tysięcy lat wykorzystywane były do produkcji soków, wina czy dżemów. Dziś ogromną popularnością cieszy się również olej z pestek winogron, który bogaty jest w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, szczególnie linolowe.

Wszystkie winogrona – zarówno te zielone, jak i czerwone, czarne, różowe itd. – zawierają takie związki ochronne, jak: kwas kawowy, galusan katechinowy, epikatechiny, kwas galusowy, kwas protokatechowy oraz rutynę. Niektóre badania sugerują, że zielone winogrona mogą mieć nieco mniej flawonoidów (niż czerwone), ponieważ to przede wszystkim w ich skórce znajduje się resweratrol. Wysokie stężenie flawonoidów poznać możemy między innymi po intensywnym kolorze roślin.

Właściwości prozdrowotne winogron

A zatem – co takiego kryją w sobie winogrona?

  • Mają pełno przeciwutleniaczy

Winogrona naładowane są flawonoidami, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Nie tylko pomagają zneutralizować działanie szkodliwych wolnych rodników, ale też – generując w wyniku przemian metabolicznych dużo kwasów fenolowych – wspierają aktywnie pracę innych antyoksydantów.

Ponadto, w winogronach znajdują się imponujące ilości witaminy C i manganu. Poza tym znajdziemy w nich beta-karoten, stylbeny i resweratol
i wiele, wiele innych.

Warto pamiętać, że najwięcej przeciwutleniaczy zawierają nasiona oraz skórka.

  • Mają działanie przeciwzapalne

Jak wykazano, polifenole łagodzą stan zapalny. Tak więc dzięki zawartości flawonoidów oraz proantocyjanidów, winogrona mogą stanowić wsparcie z walce ze stanem zapalnym i pożywienie o prewencyjnym działaniu.

  • Dbają o układ sercowo-naczyniowy…

Jak wykazały badania, spożywanie winogron oraz produktów z winogron, może mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, dzięki: redukcji stanu zapalnego, wzmocnieniu funkcji śródbłonka, zmniejszeniu utleniania „złego” cholesterolu LDL, poprawie funkcji naczyń, regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) i cholesterolu we krwi, a także regulacji ciśnienia krwi.

  • … i mózg

Badania sugerują, że spożywanie produktów winogronowych może mieć korzystny wpływ na mózg oraz ośrodkowy układ nerwowy, co wynika
z obecności flawonoidów. Znaczenie mają w szczególności antocyjany, które pomagają zapobiegać procesom neurodegeneracyjnym, redukując stan zapalny w układzie nerwowym oraz zmniejszając stres oksydacyjny.

Jak wykazało jedno z badań klinicznych, spożywanie soku z fioletowych winogron przez 12 tygodni, może przynieść poprawę u starszych osób na wczesnym etapie pogorszenia pamięci. Stwierdzono również, że picie soku poprawia funkcję u osób strasznych borykających się z łagodnym pogorszeniem pamięci. Pozwala to wysnuć wniosek, że sok winogronowy może być częścią nie tylko terapii radzenia sobie z chorobą Alzheimera, ale też zapobiegania jej.

  • Wspomaga walkę z cukrzycą typu 2

Jak ujawniają wyniki badań nad polifenolami, ich działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne pomaga zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 i otyłości. Owoce te, a także soki i ekstrakty pomagają regulować poziom cukru we krwi, insuliny oraz zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę.

Winogrona należą do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), mieszczącym się w zakresie 43-53. Liofilizowane sproszkowane winogrona i sproszkowane ekstrakty pozyskane z czerwonych, zielonych oraz fioletowych winogron kalifornisjkich (pestkowych i bezpestkowych), zostały przetestowane pod kątem ich wpływu na tolerancję glukozy oraz stan zapalny. W badaniach zaobserwowano poprawę pod kątem obu tych czynników.

  • Wspomagają prewencję onkologiczną

Ogrom przeciwutleniaczy sprawia, że winogrona to obowiązkowa pozycja na liście pokarmów, które pomagają chronić przed nowotworami. Ponadto owoce te dostarczają nam ok. 1 g błonnika, na każde 60 kalorii. Dlatego też winogrona stanowią przedmiot obserwacji, w badań nad prewencją raka okrężnicy. W jednym z badań wykazano nawet, że naturalne ekstrakty z winogron regulują złośliwość komórek raka okrężnicy!

Odkryto również, że ekstrakt ze skórek winogron wykazuje korzystne działanie chemioterapeutyczne, w walce z rakiem piersi. Warte uwagi są również rodzynki, które wpływają na komórki raka jelita grubego i komórki raka trzustki.

Należy pamiętać, że leczenie onkologiczne i jego składniki wymagają prowadzenia przez lekarzy/rki specjalistów. W przypadku aktywnego leczenia onkologicznego, nie należy samodzielnie podejmować decyzji dotyczących zmian, również w zakresie diety.

  • Wspierają długowieczność

Jak wykazano, resweratrol (znajdujący się między innymi w winogronach), zwiększa ekspresję trzech genów związanych z długowiecznością.

Badania wykazują, że jego zawartość w owocach różni się znaczeni w zależności od gatunku, jednak wiadomo, że najwięcej resweratrolu znajduje się w skórce.

Wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze mają winogrona? W 150 g (szklance) znajdziemy:

  • 104 kalorie,
  • 27 g węglowodanów,
  • 1 g białka,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 1,4 g błonnika
  • 22 µg witaminy K (28% zalecanego dziennego spożycia),
  • 16 mg witaminy C (27% zds),
  • 0,2 mg miedzi (10% zds),
  • 288 mg potasu (8% zds),
  • 0,1 mg witaminy B1 (7% zds),
  • 0,1 mg witaminy B2 (6% zds),
  • 0,1 mg witaminy B6 (6% zds),
  • 0,1 mg manganu (5% zds).

W winogronach (różne odmianach w różnych ilościach) znajdziemy również:

  • stylbeny: resweratrol, piceatannol, pterostilbene,
  • flawanole: katechiny, epikatechiny, procyjanidyny, proantocyjanidyny, winiferony,
  • flawonole: kwercetynę, kempferol, mirycetynę, izoramnetynę,
  • kwasy fenolowe: kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy, kwas galusowy,
  • karotenoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę.

Już niewielka ilości tych składników mają wyraźny wpływ na nasze zdrowie.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Winogrona są bezpieczne dla większości z nas. W zasadzie jedynym zagrożeniem mogą być opryski, jakim bywają poddawane na niektórych plantacjach. Ważne więc, by wybierać owoce ze sprawdzonych miejsc, najlepiej z należytymi certyfikatami ekologicznymi.

Ponieważ winogrona mają naturalny cukier, najlepiej nie spożywać więcej, niż 1-1,5 szklanki dziennie. To pomoże trzymać poziom glukozy we krwi pod kontrolą.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/grapes-nutrition/

Cztery Filary Długowieczności

Poznaj fundamenty drogi prowadzącej do długiego i zdrowego życia.

Więcej >

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.