Czar rabarbaru
  • Opublikowano:

    6 czerwca 2020

  • Komentarze:

    0

Pachnące rabarbarem ciasta i kompoty, to jeden z najpiękniejszych wiosenno-letnich aromatów. Zawiera wiele ważnych witamin i minerałów oraz tak ważnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy.

Czym jest rabarbar?

Rabarbar jest rośliną wieloletnią, o krótkich grubych kłączach, różowo-zielonych łodygach i trójkątnych liściach. Pierwotnie był częścią medycyny, nie kuchni.

Rabarbar rośnie przez cała wiosnę i lato, jednak najlepszym czasem zbiorów, jest okres pomiędzy kwietniem, a czerwcem. Jadalne są nie tylko charakterystyczne, jasnoróżowe łodygi, ale też kwiaty rabarbaru. Nie dotyczy to jednak liści, które mogą być trujące.

Rabarbar ma ciekawy, nieco cierpki smak, dlatego tak dobrze sprawdza się w deserach, w których towarzyszyć mogą mu słodkie owoce czy słodka kruszonka.

Prozdrowotne właściwości rabarbaru

Czym potrafi zaskoczyć nas rabarbar?

  • Łagodzi stan zapalny

Praktycy medycyny chińskiej uważają, że rabarbar pomaga zachować piękną skórę, wpływa korzystnie na wzrok i wspiera ochronę przeciwnowotworową.

Jedno z badań przeprowadzone w chińskim mieście Kanton wykazało, że proszek z rabarbaru łagodził stan zapalny, a także poprawił rokowania pacjentów cierpiących na zespół ogólnoustrojowej reakcji zapalnej (SIRS). To bardzo poważne schorzenie, będące czasami następstwem infekcji lub urazu.

Z kolei badanie opublikowane na łamach Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences ujawniło, że ekstrakt z rabarbaru przyśpieszył gojenie ran ciętych. Wszystko dzięki hamowaniu rozwojowi bakterii i złagodzeniu stanu zapalnego.

  • Dba o mocne kości

W rabarbarze znajduje się solidna dawka witaminy K, która jest ważnym składnikiem tworzenia i metabolizmu kości.

Przegląd opublikowany w Nutrition in Clinical Practice donosi, że witamina ta wykazuje pozytywny wpływ na gęstość mineralną kości oraz zmniejsza ryzyko złamań. Jest więc istota dla zapobiegania rozwojowi osteoporozy.

  • Ułatwia trawienie…

Badanie chińskiego Centrum Leczenia Oparzeń w Tisco General Hospital, zajęło się wpływem rabarbaru na dyskomfort w jamie brzusznej, u przebywających tam pacjentów. Skoncentrowano się przede wszystkim na łagodzeniu wzdęć i dyskomfortu, a także regulowaniu wypróżnień.

Jak zaobserwowano, rabarbar zwiększa wydzielania hormonów żołądkowo-jelitowych, zapewniając prawidłowe skurcze mięśni. Dzięki temu treść przewodu żołądkowo-jelitowe miesza się, co chroni ściany jelita przed uszkodzeniem.

  • … oraz reguluje wypróżnianie

Rabarbar wykazuje lekko przeczyszczające właściwości, dzięki temu pomaga pozbyć się zaparć. Nalewki, ekstrakty oraz proszki z rabarbaru, stosowane są też często w przypadku biegunek.

Łagodzenie problemów w toalecie jest ważne również ze względu na zagrożenie hemoroidami. Ta nieprzyjemna dolegliwość może być skutkiem zarówno przewlekłych zaparć, jak i biegunek.

  • Walczy z nagromadzeniem wolnych rodników

Rabarbar zawiera również wiele przeciwutleniaczy, taki jak na przykład flawonoid kwercetyna.

Badanie przeprowadzone przez Northwest Institute of Plateau Biology, na Chinese Academy of Sciences nad nasionach rabarbaru, skupiło się właśnie na ich potencjale przeciwutleniającym. Znaleziono w nich między innymi: epikatechinę, myrycynę, hiperozyd, kwercytrynę oraz kwercetynę. Wszystkie są silnymi antyoksydantami, pomagającymi eliminować wolne rodniki.

  • Pomaga dbać o dobrostan mózgu

W badaniu in vitro, którego wyniki opublikowano na łamach Molecular Medicine Reports, oceniano wpływ ekstraktów z rabarbaru o różnych stężeniach, na uszkodzone napromieniowaniem neurony. Odkryto, że środek ten wyraźnie zmniejszył stan zapalny mózgu, wywołany napromieniowaniem. Rabarbarowe działanie ochronne przed stresem oksydacyjnym, może być potencjalnie przydatne w walce np. z: chorobą Alzheimera, udarem czy ALS.

Wartości odżywcze

Poza antyoksydantami i błonnikiem, rabarbar kryje w sobie też wiele innych, ważnych dla naszego zdrowia składników.

Szacuje się, że 1 szklanka (ok. 122 g) pokrojonego w kostkę, surowego rabarbaru, zawiera:

  • 26 kalorii,
  • 5,5 g węglowodanów,
  • 1,1 g białka,
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 2,2 g błonnika,
  • 35,7 µg witaminy K (45% zalecanego dziennego spożycia),
  • 9,8 mg witaminy C (16% zds),
  • 0,2 mg manganu (12% zds),
  • 105 mg wapnia (10% zds),
  • 351 mg potasu (10% zds),
  • 14,6 mg magnezu (4% zds).

Mało kalorii, wiele składników odżywczych.

Jak stosować rabarbar

Kwaskowatość rabarbaru sprawia, że doskonale łączy się ze słodkimi dodatkami. Świetnie sprawdzi się również w sosach i sałatkach. Obieranie rabarbaru nie jest konieczne, należy go jednak dokładnie umyć oraz przyciąć końce. Choć można spożywać go na surowo, zaleca się poddawanie obróbce cieplnej, by zmniejszyć stężenie kwasu szczawianowego.

Rabarbar najlepiej jest trzymać w pudełku/torbie w lodówce, maksymalnie 5 dni. Można go również mrozić i przechowywać nawet rok. To ważne, bowiem świeży rabarbar psuje się dosyć szybko.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Należy pamiętać, że liście rabarbaru są szkodliwe. Ich spożycie może powodować zatrucie pokarmowe, skutkujące problemami żołądkowo-jelitowymi. Długotrwałe spożywanie liści rabarbaru może wywołać poważniejsze problemy zdrowotne, z uwagi na obecność kwasu szczawiowego.

Stosowanie rabarbaru i jego suplementów/produktów, należy skonsultować z lekarzem w przypadku ciąży, choroby nerek lub wątroby.

Prawdopodobnie produktu rabarbarowe wchodzą w interakcję z lekami moczopędnymi oraz rozrzedzającymi krew. W przypadku ich stosowania, należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/rhubarb/

Brak komentarzy
Napisz komentarz