Sumak – prozdrowotna przyprawa?
  • Opublikowano:

    16 stycznia 2021

  • Komentarze:

    0

Pomaga regulować poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, jest naładowany prozdrowotnymi składnikami i dodaje pięknego koloru potrawom. Czym jest sumak?

O sumaku

Sumaki to rośliny z rodziny Anacardiaceae. Uprawiane są przede wszystkim w Azji Wschodniej, Afryce oraz Ameryce Północnej. Przyprawa sumak powstaje z suszonych i mielonych jagód Rhus coriaria. Jest częstym składnikiem tradycyjnej kuchni bliskowschodniej. W tradycyjnych systemach medycyny stosowały był jako środek wspierający laktację, łagodzący ból gardła oraz problemy żołądkowo-jelitowe.

Prozdrowotne korzyści sumaka

Jakie właściwości prozdrowotne może przynieść ta czerwonokrwista przyprawa?

  • Bogactwo antyoksydantów

Sumak zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy oraz nowotworów. Model zwierzęcy z 2015 roku wykazał, że sumak skutecznie zredukował powikłania cukrzycy u szczurów.

  • Regulowanie poziomu glukozy we krwi

W jednym z badań w którym udział wzięło 41 osób z cukrzycą, uczestnikom podawano 3 g przyprawy sumak, codziennie, przez 3 miesiące. Jak zaobserwowano pod koniec badania, sumak obniżył poziom glukozy we krwi o 13% osób badanych. U niektórych poprawie uległ nawet ogólny poziom cukru we krwi.

Nadmiar cukru w diecie i glukozy we krwi, może skutkować szeregiem problemów natury zdrowotnej – od bólów głowy i problemów z gojeniem ran, do rozwoju cukrzycy, uszkodzenia nerwów i problemów z nerkami.

Badania opublikowane na łamach Journal of Research in Medical Sciences wykazują, że sumak może skutecznie obniżyć poziom insuliny, dzięki czemu może przyczynić się do zapobiegania insulinooporności.

  • Zmniejszenie stężenia cholesterolu

Jak sugerują badania na modelu zwierzęcym, sumak wpływa korzystnie na kondycję serca, dzięki obniżeniu poziomu cholesterolu. Badania przeprowadzone przez irański Tehran University of Medical Sciences wykazały, że sumak obniżył poziom trójglicerydów i cholesterolu, u szczurów karmionych dietą wysokocholesterolową. Z kolei inne badanie ujawniło, że duet sumak i imbir powodują znaczny spadek poziomu cholesterolu.

  • Łagodzenie bólu mięśni

Jedno z badań wykazało, że sumakowy sok (z tej samej rośliny, z której powstaje przyprawa) był w stanie zmniejszyć ból mięśni podczas ćwiczeń aerobowych (u zdrowych dorosłych). Wysoka zawartość przeciwutleniaczy łagodzi stan zapalny, dzięki czemu nie tylko redukuje ból, ale też pomaga zapobiegać chorobom autoimmunologiczny.

  • Wsparcie siły kości

Badania na zwierzętach z 2015 roku, opublikowane w Journal of Applied Oral Science wykazało, że podawania szczurom ekstraktu z sumaka szczurom wpłynęło na równowagę kilku specyficznych białek, które biorą udział w metabolizmie kości. Dzięki temu nie traciły one masy kostnej.

Utrata masy kostnej zwiększa zagrożenie złamaniami oraz rozwojem osteoporozy.

Sumak jest ponadto bogaty w witaminę C oraz polifenole i flawonoidy (np. kwas galusowy, galusan metylu, kemferol i kwercetynę), a także garbniki.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Choć niepożądane efekty powodowane spożyciem sumaka są rzadkie, miewają miejsce.

Nie powinny przyprawy tej stosować osoby uczulone na mango lub orzechy nerkowca (jest to bowiem ta sama rodzina roślin).

W przypadku pojawienia się: wysypki, obrzęku, pokrzywki czy swędzenia po spożyciu sumaka, należy zaprzestać jego stosowania i skonsultować się z lekarzem.

Osoby stosujące leki obniżające poziom glukozy i/lub cholesterolu we krwi powinny skonsultować z lekarzem zamiar stosowania sumaka.

Sumak bywa mylony z trującym sumakiem (Toxicodendron vernix), który należy do tej samej rodziny co trujący bluszcz. Łączy je jednak tylko nazwa, są innymi roślinami. Trujący sumak zawiera urushiol, który podrażnia skórę i może powodować poważne skutki uboczne (prowadzące nawet do śmierci).

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/sumac-spice/

Brak komentarzy
Napisz komentarz