Skąd się bierze krew w stolcu?
  • Opublikowano:

    24 maja 2019

  • Komentarze:

    0

Wygląd stolca jest jednym z najważniejszych i dostępnych nam kryteriów diagnostycznych naszego zdrowia. Kiedy pojawia się w nim krew to sygnał, że coś nieprawidłowego dzieje się w naszym organizmie. Nie wolno więc tego bagatelizować.

Na czym to polega?

Krwawy stolec (hematochezja), to stan w którym w wydalanym kale widoczna jest krew. Zwykle pochodzi ona z górnego lub dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Może mieć kolor od jasnoczerwonego, do czarnego. Nierzadko barwa wskazuje na miejsce, z którego pochodzi krwawienie. Czasami jednak nie jest to krwawienie z wewnątrz, a np. z odbytu.

Obecność krwi w stolcu może być ledwie zauważalna lub bardzo widoczna. Choć jej pojawienie się nie musi oznaczać poważnego stanu, nigdy nie jest oznaką prawidłowego stanu.

Skąd to się bierze i jak wygląda?

Krew w stolcu może pochodzić z każdego miejsca w układzie pokarmowym. Bordowa lub jasnoczerwona „żywa” krew dociera zwykle z: jelita cienkiego, grubego, odbytnicy i odbytu. Jeśli jego źródło znajduje się w górnym obszarze układu (przełyk czy żołądek), zwykle kupa będzie czarna lub smołowata.

Smolisty stolec może być spowodowany przez:

  • nieprawidłowości naczyń krwionośnych,
  • pęknięcie błony śluzowej przełyku spowodowane gwałtownymi wymiotami (zespół Mallory`ego-Weissa),
  • krwawiące wrzody żołądka,
  • odcięty dopływ krwi do części jelit,
  • nieżyt żołądka/zapalenie błony śluzowej żołądka,
  • uraz,
  • obecność ciała obcego,
  • poszerzone, przerośnięte żyły w przełyku i żołądku.

Obecność jasnoczerwonej krwi może wynikać z:

  • nieprawidłowości naczyń krwionośnych,
  • szczeliny odbytu,
  • niedokrwienia jelita,
  • uchyłkowatości jelita,
  • urazu,
  • ciała obcego,
  • hemoroidów,
  • zakażenia jelit,
  • chorób zapalnych jelit, w tym wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna,
  • polipów lub raka jelita cienkiego/grubego.

Pojawienie się krwi w stolcu wygląda dokładnie tak, jak brzmi – po wydaleniu da się zobaczyć krew. Kiedy więc zauważymy zmianę koloru kupy, musimy mieć świadomość że mówi nam to o jakimś problemie zdrowotnym.

Zdarza się jednak, że cierpimy na krwawe stolce, ale nie jesteśmy w stanie tego dostrzec. Objawy są bowiem mało lub wcale widoczne. Z drugiej strony, mogą im towarzyszyć takie dolegliwości, jak: bóle brzucha, osłabienie, problemy z oddychaniem, kołatanie serca, wymioty, krwawa biegunka i/lub utrata masy ciała. Wszystko zależy od przyczyny, czasu krwawienia oraz ilości utraconej krwi.

W kale może znajdować się również śluz. Jego niewielkie ilości są całkowicie normalne. Jednak jeśli zauważymy, że pojawia się go więcej, ponadto zmieniła się częstość naszych wypróżnień i/lub widzimy krew, powinniśmy odwiedzić lekarza.

Leczenie konwencjonalne

Leczenie konwencjonalne w przypadku krwawych stolców, odnosi się do leczenia pierwotnej przyczyny tego stanu. Zazwyczaj w przypadku pojawienia się krwawych stolców, pierwszym krokiem jest przeprowadzenie badań które mają na celu poznanie przyczyny.

Mogą to być:

  • angiografia,
  • RTG przełyku,
  • badanie obrazowe krwawienia,
  • pełna morfologia i inne badania krwi,
  • kolonoskopia,
  • enteroskopia dwubalonowa,
  • badanie próbki stolca,
  • testy na obecność H. pylori,
  • endoskopia górna lub kapsułkowa.

Naturalne odpowiedzi na krew w stolcu

Należy pamiętać, że pojawienie się krwi w stolcu nie jest schorzeniem samym w sobie. To sygnał, że dzieje się coś niedobrego. Podobnie jak w przypadku leczenia konwencjonalnego, naturalne metody mają pomóc poradzić sobie z pierwotnym źródłem problemu.

  • Krwawiące wrzody żołądka

Wrzody żołądka lub trawienne są bolesnymi zmianami, powstającymi w błonie śluzowej układu pokarmowego. Często skutkują krwawymi stolcami i wymiotami. Co zrobić, by złagodzić objawy tego schorzenia? Warto unikać: pikantnych potraw, kofeiny, alkoholu, rafinowanych cukrów oraz popularnych alergenów pokarmowych. Należy włączyć do diety więcej produktów bogatych w błonnik – warzyw zielonolistnych czy fermentowanej żywności, jak kefir kokosowy i kombucha. Badania wykazały również, że spożywanie soku z kapusty może mieć imponujące działanie terapeutyczne na wrzody trawienne.

Pomóc złagodzić wrzodowe dolegliwości może również spożywanie mniejszych porcji, rozłożonych w ciągu dnia. Mniej pożywienia naraz stanowi mniejsze obciążenie dla układ pokarmowego.

  • Nieżyt żołądka

Zapalenie błony śluzowej żołądka, wynika z jej uszkodzenia i rozwinięcia się stanu zapalnego. Może to dawać podobne objawy jak wrzody – np. krew w kale. I tutaj pomocna może okazać się odpowiednia dieta, będą to głównie: warzywa (bardzo pomocny okazuje się być koper), owoce, wysokiej jakości białko oraz zdrowe tłuszcze. W naszym menu powinny znaleźć się: produkty probiotyczne, błonnik, antyoksydanty (jak witamina C i B12), elektrolity i kwasy tłuszczowe omega-3. I w tym wypadku warto jest unikać ostrych i bardzo gorących potraw oraz naturalnie kwaśnych produktów, jak pomidory czy pomarańcze.

Kiedy borykamy się z zapaleniem błony śluzowej żołądka, warto jest zrezygnować z jedzenia przed snem. Najlepiej robić to na 3-4 godziny przed pójściem spać, by jedzenie miało szansę się strawić. I w tym wypadku – jak w większości – warto nauczyć się skutecznie zarządzać stresem, ponieważ zdecydowanie pogarsza on nasz stan.

Okazuje się również, że pomocny w stanach zapalnych żołądka oraz wrzodach może być korzeń lukrecji. Zawiera on kwas lukrecjowy, który wykazuje działanie: przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i ogólnie kojące na żołądek. Ekstrakt z lukrecji dostępny jest często w formie suplementu.

  • Uchyłki jelita grubego

Uchyłki to niewielkie uwypuklenia, „torebeczki”, powstające na jelicie grubym. Uznawane dziś za chorobę cywilizacyjną, spowodowane są najczęściej wieloletnim nieprawidłowym żywieniem. Pomocny w tej sytuacji może okazać się bulion kostny oraz powstały z niego proszek białkowy. Wspomoże on trawienie najważniejszych składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu kiedy walczy z zapaleniem uchyłków.

W przypadku tego stanu równie ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości błonnika. Dieta uboga w błonnik zwiększa ryzyko wystąpienia objawów tego schorzenia.

Kiedy doświadczamy krwawienia z przewodu pokarmowego, ważne jest by unikać niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Jak czytamy w badaniu opublikowanym na łamach Archives of Family Medicine, środki te stosowane w nadmiarze są bezpośrednio związane z najgorszymi objawami zapalenia uchyłków, w tym z krwawieniem.

  • Choroba Leśniowskiego-Chroha

Choroba ta daje wiele różnych objawów, które zależne są od nasilenia stanu zapalnego. Jednym z nich jest obecność krwi w stolcu.

Również w tym wypadku bardzo ważną rolę odgrywa dieta. Warto również sięgnąć po zioła – takie jak wiąz czerwony – które ochronią podrażnione tkanki i wspomogą gojenie. Roślina ta zawiera substancję, która po wejściu w reakcję z wodą zamienia się w żel. Powleka on różne odcinki przewodu pokarmowego, łagodząc dolegliwości.

  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Jeśli cierpimy na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, wprowadzenie odpowiednich zmian w diecie jest niezbędne. To bardzo ważne, by przestrzegać diety jaka w tej sytuacji zostanie zalecona przez specjalistę. Należy unikać: produktów mlecznych, rafinowanych cukrów, kofeiny, alkoholu, napojów gazowanych i pikantnych potraw.

Menu wzbogaćmy o produkty przeciwzapalne, probiotyki i kwasy tłuszczowe omega-3. Świetnym produktem walczącym ze stanem zapalnym jest kurkuma. Jak wykazały badania, przyjmowanie kurkuminy (czyli aktywnego składnika kurkumy) może pomóc niektórych osobom cierpiącym na wrzodziejące zapalenie jelit, powodując częściowe wycofanie się objawów.

Znowu wracamy też do tematu stresu, który może być nawet pierwotną przyczyną rozwinięcia się zapalenia jelit. Warto więc zadbać o codzienny relaks, korzystając z technik relaksacyjnych, medytacji, spacerów, jogi itd.

Środki ostrożności

Należy niezwłocznie sięgnąć po pomoc medyczną, jeśli wystąpią:

  • zawroty głowy,
  • osłabienie,
  • utrata dużej ilości krwi,
  • szybkie tętno.

W niektórych sytuacjach krwawe stolce mogą wskazywać na polipy lub raka. Choć początkowo polipy nie dają objawów, z czasem stają się coraz większe i krwawiące, mogąc zmienić się nawet w nowotwór. Należy zwracać uwagę na to co wydalamy i w jaki sposób to wygląda, by móc zareagować najszybciej jak to możliwe.

Jeśli zauważamy krwawy śluz lub śluz w połączeniu z bólem brzucha, należy skonsultować się z lekarzem. Takie objawy mogą świadczyć o poważnym stanie.

Jeżeli przyjmujemy leki lub chorujemy, każdą decyzję o wprowadzeniu suplementów lub zmian w diecie należy konsultować ze specjalistą. Niektóre stany mogą być przeciwwskazaniem do stosowania nawet naturalnych suplementów – np. korzeń lukrecji nie jest polecany osobom z wysokim ciśnieniem krwi.

Buraki i pomidory mogą powodować tymczasowe zabarwienie stolca. Podobnie czarna lukrecja i jagody, żelazo w tabletkach czy sole bizmutu. Nie należy się tym przejmować, jest to naturalne zjawisko.

Źródło:

https://draxe.com/blood-in-stool/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz