Co kryje w sobie delikatna ricotta?
  • Opublikowano:

    24 września 2020

  • Komentarze:

    1

Ricotta! Włoski ser który gra główną rolę w wielu deserach (choć nie tylko), dzięki swojej kremowej konsystencji i lekko słodkiemu smakowi. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, utrzymać zdrowe kości i wiele więcej.

Czym jest ricotta?

Ricotta jest typem sera, który powstaje z krowiego, owczego lub koziego mleka. Charakteryzuje się miękką i kremową konsystencją oraz łagodnym, nieco słodkim smakiem. Choć kojarzy się często z deserami, świetnie sprawdzi się też w sosach, sałatach, makaronach itd. Uznawana jest za jeden z najzdrowszych serów, z uwagi na dużą zawartość białka, wapnia i selenu, a także witamin oraz minerałów.

Ricottę wytwarza się z serwatki pozostałej po produkcji innych rodzajów sera. Serwatka ta zakwaszana jest octem, sokiem z cytryny, maślanką lub po prostu niezahamowanym procesem fermentacji. Niektóre sery zawierają również podpuszczkę – cielęcą lub mikrobiologiczną (wytwarzaną przez grzyby). Serwatka jest następnie podgrzewana, co skutkuje koagulacją białek i tworzeniem się twarogu. Ten jest następnie odcedzany i schładzany, dzięki czemu powstaje kremowy i białej ser – ricotta.

Właściwości sera ricotta

Dlaczego warto, by ricotta znalazła się na liście zakupów?

  • Zawiera dużo białka i wapnia

Już jedna porcja sera (ok. 100 g) dostarcza około 14 g białka.

Białko wspomaga rozwój mięśni i odporności, a także wspiera wzrost. Jego niedobór może skutkować między innymi: uczuciem głodu, wypadaniem włosów, zahamowaniem wzrostu raz osłabieniem odporności.

W połączeniu z innymi źródłami białka, ricotta może pomóc zadbać o optymalny poziom białka w diecie.

Poza białkiem, ricotta to również doskonałe źródło wapnia, czyli niezbędnego dla tworzenia i metabolizmu kości minerału. Ser ten jest też źródłem fosforu, który jest szczególnie ważny dla zachowania struktury i dla rozwoju szkieletu. Niedobór tych mikroelementów może powodować zmniejszenie twardości kości, utratę masy kostnej oraz krzywicę.

  • Pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi

Jedno z badań przeprowadzonych w 2016 roku przez brytyjskich naukowców wykazało, że przyjmowanie białka serwatkowego przez 8 tygodni, wpłynęło na obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Poprawie uległy również inne parametry dotyczące zdrowia serca.

Inne badanie, opublikowane na łamach Food Science & Nutrition ujawniło podobne wyniki – białko serwatkowe obniżyło ciśnienie krwi, u uczestników z łagodnym nadciśnieniem i tych, którzy niemal rozwinęli ten stan.

Niektóre badania sugerują, że zwiększenie spożycia fosforu (również znajdującego się w serze ricotta) wraz z magnezem i wapniem, może pomóc skutecznie obniżyć ciśnienie krwi.

  • Ma niewiele kalorii

Jedna porcja ricotta to około 216 kalorii. To naprawdę niewiele, szczególnie biorąc pod uwagę jak bogata jest w białko. Warto wspomnieć również o tym, że ricotta zawiera wszystkie 9 niezbędnych dla naszego zdrowia i funkcjonowania aminokwasów.

Jak wykazało badanie opublikowane na łamach American Journal of Clinical Nutrition, zwiększenie podaży białka o 15% doprowadziło do znacznego zmniejszenia spożycia kalorii, a także masy ciała i masy tłuszczowej, u uczestników badania. Odpowiada za to między innymi obniżający się poziom greliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za stymulowanie uczucia głodu.

Wartości odżywcze

Co jeszcze kryje w sobie ser ricotta?

Choć istnieje kilka typów tego sera, przyjmuje się, że porcja (ok. 100 g) niemal każdego z nich zawiera:

Ponadto: witaminę B6, kwas pantotenowy, magnez i żelazo.

Czy zastąpić ricottę?

Ricotta to wyjątkowy ser, ze względu na smak i konsystencję. Co jednak, jeśli musimy zastąpić go innym?

Nieco podobny twaróg jest mniej kalorycznym i mniej tłustym wyborem, jest więc lepszy dla osób na diecie niskokalorycznej.

Podobną konsystencję i smak ma serek śmietankowy, choć ma nieco więcej kalorii.

Dla osób niespożywających nabiału, dobrym wyborem może być ser wegański (możliwy do przygotowania nawet samodzielnie w domu), powstający zwykle z orzechów. Smak ten wzbogacić można sokiem z cytryny, drożdżami spożywczymi, a także czosnkiem czy cebulą.

Środki ostrożności

Trzeba pamiętać, że ricotta to ser zawierający laktozę. Nie powinny więc sięgać po niego osoby które cierpią na nadwrażliwość lub nietolerancję tego cukru.

Ricotta może zawierać też więcej węglowodanów, niż niektóre sery. Rzadko sięgają więc po nią osoby na diecie nieskowęglowodanowej lub ketogenicznej.

W serze tym znajduje się sporo tłuszczów nasyconych. Choć badania pokazują, że nie są one bezpośrednio związane z chorobami serca, wiadomo, że spożywanie ich w dużej ilości może zwiększyć poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/ricotta-cheese-nutrition/

1 komentarz
Agata

2020-10-03 10:18:11 Odpowiedz

O wszystkim wspomniano tylko nic nie napisano – jak zwykle – o naturze energetycznej tego pożywienia, a to jest takie ważne w utrzymaniu zdrowia i w dochodzeniu do zdrowia. Proszę ten aspekt uwzględnić w kolejnych artykułach.

Napisz komentarz