18 czerwca, 2020

Dlaczego warto sięgać po twaróg?

Twaróg to jedno z najpopularniejszych wydań nabiału. Jemy go na śniadanie, dodajemy do deserów czy naleśników. Co zawiera w sobie ten rodzaj sera?

Czym jest twaróg?

Twaróg powstaje poprzez połączenie mleka z bakteriami (powodującymi oddzielanie się serwatki) oraz soli. Smak ma dosyć łagodny, nieco kwaśny, porównywalny do jogurtu. Zwykle jest bardzo gęsty, choć jego konsystencja zależy od procesu produkcji.

Ma niewiele węglowodanów, za to zwiera dużo białka. Ten rodzaj białego sera ma też zwykle mniej tłuszczu i soli, niż inne wyroby. Ponieważ nie zawiera podpuszczki, może być jedzony przez wegetarian.

Co ważne również, w serze białym znajdują się probiotyczne bakterie, które mają wiele właściwości służących naszemu zdrowiu.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, szacuje się, że w 150 g twarogu znajdziemy:

  • 140 kalorii,
  • 16 g białka,
  • 6 g tłuszczu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 150 mg wapnia (10% zalecanego dziennego spożycia),
  • 200 mg potasu (6% zds).

Jakie korzyści daje nam jedzenie twarogu?

Dlaczego warto uwzględnić biały ser w swojej diecie?

  • Zawiera probiotyki

W procesie fermentacji, cukry mleczne przekształcane są w kultury kwasu mlekowego. Dzięki temu mleko ulga zagęszczeniu, a ser zyskuje nieco cierpki smak. Co jednak najważniejsze, korzystają na tym nasze jelita. „Dobre” bakterie probiotyczne wspierają naszą odporność, ułatwiają trawienie, pomagają zachować dobry nastrój i wiele wiele więcej.

  • Jest bogaty w białko

Białko jest jednym z najważniejszych elementów naszej diety. Dostarcza energii mięśniom i mózgowi, jest konieczne do naprawy tkanki łącznej, pozwala zachować siłę itd. W twarogu znajdziemy bardzo dużo tego istotne składnika.

  • Ma niewiele soli, cukru i węglowodanów

 Z uwagi na niską zawartość cukru, węglowodanów oraz soli, biały ser może być stosowany przez osoby stosujące różne typy żywienia, w tym: dietę ketogeniczną, wysokobiałkową, niskosodową, DASH itd.

  • Stanowi dobre źródło wapnia i potasu

Twaróg zawiera dużo wapnia, które jest niezbędne dla zdrowych kości, zębów i serca. Wapń pomaga też regulować ciśnienie krwi i jest ważnym składnikiem prewencji nowotworowej.

Poza wapniem, w białym serze znajdziemy: potas, witaminy A, B6 i B12, nieco fosforu i witaminy D.

Jak stosować twaróg?

Twaróg sprawdzi się zarówno w daniach obiadowych, jak i przekąskach czy deserach. Może być stosowany jako alternatywa śmietany, szczególnie jeśli chcemy zredukować kaloryczność posiłku. Świetnie sprawdzi się w: sosach, dipach, zupach, koktajlach, gulaszach,sernikach, ciastach, strudlach, omletach, naleśnikach i gofrach, a także jako dodatek do frytek czy musli.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Twaróg, jak każdy produkt mleczny, nie nadaje się do spożywania przez osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko.

Jeśli po spożyciu pojawią się wzdęcia, gazy i biegunka, warto rozważyć, choćby czasową, eliminację sera z diety.

Jednak z uwagi na bakterie probiotyczne, twaróg może być łatwiejszy do strawienia, niż inne produkty mleczne.

Zwracajmy uwagę na etykiety i unikajmy aromatyzowanych i słodzonych serów.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/quark-cheese/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.