25 lipca, 2021

Czy mleko kokosowe to produkt warty uwagi?

Mleko kokosowe to ważna część kuchni azjatyckiej oraz składnik jadłospisu osób, które nie spożywają nabiału. Jednak produkt ten to znacznie więcej, niż gęsta konsystencja i aksamitny smak.

Czym jest mleko kokosowe?

Mleko kokosowe powstaje z miąższu dojrzałych orzechów kokosowych. Może mieć gęstą lub płynną konsystencję. Powstaje w wyniku ścierania miąższu dojrzałych orzechów, a następnie przeciskania go przez gazę. Gęsta (zmieniająca się pod wpływem zimna w stałą) część jest więc substancją która pozostała w gazie, zaś płyn tą, która ją opuściła. Gęste mleko jest bardziej tłuste, niż to rozrzedzone.

Najważniejsze korzyści wynikające ze spożywania mleka kokosowego

Jakie są najważniejsze powody dla których warto sięgać po mleko kokosowe?

Orzechy kokosowe zawierają kwas laurynowy, który ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.

Jedno z badań skupiło się na działaniu tego lipidu na konkretne szczepy bakterii. Wykazano, że skutecznie hamował wzrost gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), dwoinka zapalenia płuc (Streptococcus pneumoniae) oraz prątka gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis).

Inne badania wykazały z kolei, że kwas laurynowy wywołuje zaprogramowaną śmierć komórek (apoptozę) raka piersi i endometrium. Ma być to wynikiem stymulacji białek receptorowych, regulujących wzrost komórek.

  • Wsparcie dobrej kondycji serca

Choć mleko kokosowe jest bogate w tłuszcz, powiązane zostało z pozytywnym wpływem na stężenie cholesterolu we krwi.

Jedno z badań wykazało, że olej kokosowy zwiększył znacząco poziom „dobrego” cholesterolu HDL, zwiększając przy tym niewiele poziom „złego” cholesterolu LDL. Oczywiście spożywanie produktów koksowych powinno odbywać się z umiarem, szczególnie w przypadku osób zagrożonych np. miażdżycą.

Należy zauważyć, że olej kokosowy zawiera znacznie większe stężenie tłuszczu w porcji, niż mleko kokosowe. Ponadto, trawienie i metabolizowanie tłuszczów zależne jest również od czynników swoistych dla danej osoby, np. genetycznych.

  • Kontrolowanie apetytu

Mleko kokosowe zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT).

Badanie z 2015 roku sygnowane przez Trusted Source wykazało, że u mężczyzn z nadwagą którzy spożywali MCT podczas śniadania, późniejsza podaż kalorii była mniejsza. Innymi słowy, jeżeli śniadaniowe menu zawierało MCT, uczestnicy zjadali w ciągu dnia mniej.

Wyniki badania z 2018 roku sugerują z kolei, że MCT zwiększają wrażliwość na insulinę. Sprzyja to nie tylko optymalnego rozkładaniu przez ten hormon glukozy, ale też zachowaniu zdrowej wagi. Ponadto, MCT mogą pomóc zrównoważyć środowisko jelit.

Wartości odżywcze

Mleko kokosowe w puszce/kartoniku, a napoje roślinne z mleka kokosowego różnią się profilem odżywczym.

Szacuje się, że niepełna szklanka mleka kokosowego z puszki/kartonika, zawiera około:

  • 445 kalorii,
  • 165 g wody,
  • 4,5 g białka,
  • 48 g tłuszczu,
  • 6,30 g węglowodanów,
  • 479 mg potasu,
  • 104 mg magnezu,
  • 40 mg wapnia,
  • 7,40 mg żelaza,
  • 2,30 mg witaminy C.

Słodzone napoje roślinne mają zwykle znacznie mniej kalorii, za to więcej wody, mniej białka i potasu, a więcej węglowodanów. Często wzbogacane są witaminami: A, D2 oraz B12. Najlepiej jednak wybierać produkty bez cukru.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Mleko kokosowe zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Należy więc spożywać je z umiarem, w przeciwnym razie może powodować przyrost masy ciała.

W produkcie tym znajdują się fermentujące węglowodany, tak więc osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego mogą doświadczać biegunek lub zaparć, po jego spożyciu.

Zazwyczaj osoby cierpiące z powodu alergii na orzechy drzewne, mogą bez problemu spożywać produkty kokosowe (są one bowiem technicznie rzecz biorąc owocami). Zawierają jednak białka podobne do tych orzechowych, należy wiec uprzednio upewnić się czy nie powodują reakcji alergicznych.

Choć alergia na kokosy jest stanem występującym rzadko, może mieć miejsce. Osoby uczulone nie powinny spożywać mleka kokosowego. Do objawów alergii na te orzechy należą: bóle brzucha, mdłości, wymioty, biegunka, swędzenie lub podrażnienie ust, gardła, oczu, bądź skóry, a także wstrząs anafilaktyczny. Ten ostatni jest ciężką reakcją alergiczną, która jest bezpośrednim zagrożeniem dla życia. Jego objawy to: świszczący oddech, obrzęk oraz pokrzywka.

Źródło:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323743

Zapisz się do Programu Długowieczności

Zapisz się do Programu Długowieczności Doktora Pokrywki

Wyślij komentarz