Co może zaoferować nam korzeń lotosu?
  • Opublikowano:

    3 września 2019

  • Komentarze:

    0

Korzeń lotosu zawiera silne przeciwutleniacze oraz składniki odżywcze, które wspierają zdrowie układu pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego. Pomaga również złagodzić stan zapalny i wspiera zdrowie mózgu.

Czym jest korzeń lotosu?

Lotos to roślina rosnąca w słodkich wodach klimatu podzwrotnikowego. Oryginalnie pochodzi z Indii, dziś jednak największą popularnością zdaje się cieszyć w Japonii i Chinach.

Korzeń lotosu jest charakterystyczny, posiada bowiem owalne otwory, dzięki którym możliwe jest pozyskiwanie tlenu przez roślinę, a także unoszenie się jej na wodzie. W korzeniu magazynowana jest również skrobia, która pełni rolę energii.

Ma łagodny, słodki, nieco orzechowym smaku, w konsystencji zaś przypomina ziemniaki. W kuchni bywa zwykle smażony lub pieczony. Dzięki temu, że staje się chrupiący po poddaniu obróbce, może stanowić świetną przekąskę i dodatek, np. do sałatek. Pozyskany z lotosowej skrobi proszek, wykorzystywany jest zwykle w medycynie chińskiej. W Chinach do gotowania wykorzystuje się również nasiona oraz liście.

W Tradycyjnej Chińskiej Medycynie korzeń lotosu stosowany jest dla zwiększenia przepływu energii Qi, a także terapii dolegliwości odczuwanych w związku upałami i wilgocią. Nasiona wykazują właściwości ściągające i mają korzystny wpływ na serce, nerki oraz śledzionę. Bywają również stosowne w celu łagodzenia uczucia niepokoju i bezsenności, a także biegunek.

Co znajdziemy w korzeniach lotosu?

Korzeń lotosu ma wiele wartościowych składników odżywczych, których ilość zależy od tego czy jest gotowany czy surowy.

Około 24 cm surowy korzeń, ważący 115 gramów zawiera:

  • 85 kalorii,
  • 20 g węglowodanów,
  • 3 g białka,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 5,6 g błonnika,
  • 50,6 mg witaminy C,
  • 639 mg potasu (18% zalecanego dziennego spożycia),
  • 0,3 mg witaminy B2 (15% zds),
  • 0,3 witaminy B6 (15% zds),
  • 0,3 mg miedzi (15% zds),
  • 0,3 manganu (15% zds),
  • 0,2 mg witaminy B1 (12% zds),
  • 115 mg fosforu (12% zds),
  • 1,3 mg żelaza (7% zds),
  • 26,5 mg magnezu (7% zds),
  • 51,7 mg wapnia (5% zds),
  • 15 µg kwasu foliowego (4% zds),
  • 0,4 mg kwasu pantotenowego (4% zds).

Surowy korzeń zawiera również nieco witaminy B3, cynku oraz selenu.

Około 60 g gotowanego/upieczonego korzenia lotosu zawiera zaś około:

  • 40 kalorii,
  • 9,6 g węglowodanów,
  • 1 g białka,
  • 2 g błonnika,
  • 16,4 mg witaminy C,
  • 0,1 mg witaminy B6 (7% zds),
  • 0,1 mg miedzi (7% zds),
  • 0,1 mg manganu (7% zds),
  • 218 mg potasu (6% zds),
  • 0,1 mg witaminy B1 (5% zds),
  • 46,8 mg fosforu (5% zds),
  • 0,5 mg żelaza (3% zds),
  • 13,2 mg magnezu (3% zds).

Znajdziemy w nim również niewiele witaminy B3, kwasu foliowego, pantotenowego, wapnia, cynku oraz selenu.

Właściwości prozdrowotne korzenia lotosu

W jaki korzeń lotosu wpływa na nasze zdrowie?

  • Wspiera kondycję mózgu

Miedź zawarta w korzeniu lotosu wzmacnia kości i wspomaga metabolizm, a także poprawia kondycję mózgu, wpływając na funkcjonowanie ścieżek nerwowych. Jak sugerują badania, deficyt tego pierwiastka może przyczyniać się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera.

Zgodnie z badaniem opublikowanym na łamach magazynu Journal of Dietary Supplements, dzięki dużej ilości związków polifenolowych korzeń lotosu może pomóc poprawić funkcje nerwowe, poprzez stymulowanie produkcji czynników neurotroficznych, w komórkach glejowych ośrodkowego układu nerwowego. Czynniki te mają bezpośredni wpływ na rozwój i funkcjonowanie tkanki nerwowej.

  • Dodaje energii

W korzeniu lotosu znajdziemy również żelazo, które wspomaga dotlenianie komórek i mięśni. Pomaga również trawić białka i wchłaniać pochodzące z pożywienia składniki odżywcze. Niedobór żelaza może objawiać się m.in.: ospałością, zmęczeniem i problemami z koncentracją.

  • Wspomaga trawienie

Korzeń lotosu wspomaga trawienie, zwiększając objętość stolca i łagodząc takie problemy trawienne jak np. zaparcia.

Według badania opublikowanego w Journal of Nutrition and Metabolism, dzięki zawartości błonnika przyczynia się do uczucia sytości i zmniejsza głód, dzięki czemu ułatwia kontrolowanie wagi.

  • Wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego

Jak pokazują badania, spożywanie produktów zawierających błonnik przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Osoby cierpiące na niedobór potasu są bardziej zagrożone chorobami serca, ponieważ (w połączeniu m.in. z magnezem i wapniem) zapobiega on gromadzeniu się płynów w komórkach. Dzięki temu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także złagodzić: kołatanie serca, zwężenie tętnic oraz słabe krążenie.

  • Zwiększa odporność

Jak czytamy w badaniu opublikowanym na łamach magazynu Nutrients, witamina C wspiera reakcje odpornościowe dzięki stymulowaniu funkcji komórkowych – np. funkcji bariery nabłonkowej wobec patogenów, promowania aktywności wychwytywania utleniaczy i zabijania drobnoustrojów. Niedobór tej witaminy może zwiększać naszą podatność na infekcje.

  • Pomaga zachować piękną skórę

Witamina C wspomaga również syntezę kolagenu, która chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki i pomagać zahamować lub spowolnić proces starzenia. Pomaga też zmniejszyć przebarwienia, np. ciemne plamy.

Gdzie kupić?

Zarówno korzenie jak i nasiona lotosu kupić można w sklepach ze zdrową żywnością, przede wszystkim online. Korzeń Bywaj dostępny również w puszkach lub jako produkt liofilizowany. Ponieważ jest to produkt egzotyczny dla naszej szerokości geograficznej, jest też dość drogi – cena za kilogram waha się od 40 zł do nawet 200 zł. Na szczęście nie trzeba spożywać go dużo.

Jeżeli mamy możliwość kupienia korzeni stacjonarnie, wybierajmy te jędrne, gładkie i ciężkie, bez plam i skaz. Przechowywać należy je w ciemnym i chłodnym miejscu przez 3-4 dni. W lodówce mogą wytrzymać nawet do 2 tygodni.

Przed spożyciem należy dokładnie oczyścić korzeń lotosu, odciąć końce i obrać, aż do pojawienia się białego miąższu. Pokrojony w plasterki lub kostkę może zostać ugotowany, bądź usmażony. By zapobiec przebarwieniom, możemy zamarynować go w wodzie z sokiem cytrynowym albo octem. Młody korzeń jest delikatny i możliwy do zjedzenia na surowo, jednak dojrzały wymaga ugotowania, ponieważ jest zbyt gorzki. Sprawdzi się jako dodatek do: sałatek, zup, gulaszów itd.

Inne popularne korzenie

Korzeń łopianu, podobnie jak lotosu, ma słodki i lekko orzechowy smak i stanowi przyjemny chrupiący dodatek. Podobne są również ich wartości odżywcze oraz kaloryczność. Mają również dużo błonnika. Korzeń lotosu jest lepszym źródłem witaminy C, miedzi, manganu oraz witamin B1, B2, B6. Korzeń łopianu zaś przede wszystkim manganu, potasu i magnezu, a także witaminy B6.

Środki ostrożności

Korzeń lotosu uznawany jest za bezpieczny w stosowaniu jako produkt spożywczy. Jednak jako składnik lekarstw (podobnie jak nasiona, liście i kwiaty) może wywoływać efekty uboczne.

W postaci proszku lub jako wyciąg z lotosu, może obniżać poziom glukozy we krwi, dlatego chorzy z cukrzycą powinny konsultować ich spożycie z lekarzem. Należy uważać na objawy hipoglikemii. Nie należy również przyjmować produktów z lotosu na 2 tygodnie przed planowaną operacją.

Ze względu na brak dostatecznej ilości badań nad bezpieczeństwem stosowania, lotosu nie powinny również przyjmować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Źródła:

https://draxe.com/nutrition/herbs/lotus-root/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0028384314602577

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz