4 lutego, 2022

Coś dla zdrowia – mąka kokosowa

Bezlglutenowa, bogata w błonnik, białko oraz tłuszcze – mąka kokosowa zdobywa coraz szersze grono zwolenników.

Kokosowy puch

Mąka kokosowa nie jest tak naprawdę mąką, po prostu wykorzystujemy ją w taki właśnie sposób. Powstaje ze zmielonego i wysuszonego miąższu kokosowego, czyli białej, twardej części jego wnętrza. Po odcedzeniu i oddzieleniu mleka kokosowego, miąższ poddaje się pieczeniu, aż do zupełnego wysuszenia. W taki sposób pozyskiwania jest sypka „mąka” kokosowa.

Istnieją zapisy potwierdzające, że mąka ta pojawiła się początkowo na Tahiti lub Polinezji Francuskiej. Obie kuchnie korzystają obficie z jej dobrodziejstw. Drzewo kokosowe pełni bardzo ważną rolę nie tylko w kuchni, ale i lokalnych systemach medycznych, w wielu rdzennych kultura międzyzwrotnikowych. W medycynie tajskiej kokosy wykorzystuje się miedzy innymi do łagodzenia objawów grypy, bólu gardła, problemów z układem moczowym i obniżania gorączki, a także do rozprawiania się z wszami.

Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny, niewiele cukru, kalorii i przyswajalnych węglowodanów. Jest więc świetnym wyborem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Z uwagi na brak glutenu będzie też bezpieczniejszym wyborem dla tych, którzy borykają się np. z zespołem jelita nieszczelnego.

Właściwości prozdrowotne mąki kokosowej

Jakie są najważniejsze korzyści wynikające ze spożywania mąki kokosowej?

  • Sprawny metabolizm

Mąka kokosowa bogata jest w MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Ich obecności w diecie pomaga regulować działanie składników odżywczych i poprawia metabolizm.

Mąka kokosowa dostarcza też dużo błonnika – ¼ szklanka mąki to 25% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik odżywczy. Odpowiednia podaż błonnika pomaga uniknąć problemów z wypróżnianiem. Błonnik stanowi również pokarm dla dobrych bakterii (prebiotyk), które również wpływają na pracę jelit.

  • Niższy poziom cholesterolu…

Jak możemy przeczytać między innymi na łamach Journal of Medicinal Food, wysoka zawartość błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) w mące kokosowej, wspiera utrzymanie w ryzach poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.

  • … oraz glukozy

Ponieważ mąka kokosowa zawiera mniej węglowodanów, niż najczęściej stosowane mąki, jest dobrym wyborem dla tych osób, które powinny kontrolować poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości białka i tłuszczów, potrawy z mąką kokosową zwiększają poczucie najedzenia, bez naładowanie organizmu niekorzystnymi składnikami.

  • Zdrowe serce

Ponieważ mąka kokosowa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, ma korzystny wpływ na zdrowie serca. Badania wykazują, że wysoka podaż błonnika powiązana jest ze zmniejszonym zagrożeniem rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz powodowanego nią zgonu.

  • Bezpieczne jelita

Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest więc bezpieczna dla tych którzy borykają się z nietolerancją lub alergią na gluten. Będzie dobrym wyborem również dla tych, którzy cierpią na nieszczelności jelit czy zespół jelita drażliwego.

Składniki odżywcze

Szacuje się, że ¼ szklanki (ok.30 g) mąki kokosowej zawiera mniej więcej:

  • 120 kalorii,
  • 16 g węglowodanów,
  • 6 g białka,
  • 4 g tłuszczu,
  • 10 g błonnika,
  • 3,6 mg żelaza (20% zalecanego dziennego spożycia).

Jak stosować mąkę kokosową

Mąka kokosowa nadaje się do wykorzystania w przepisach zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Choć ma delikatny aromat i smak kokosa, są one niemal niewyczuwalne i łatwe do zamaskowania w potrawie.

Mąka kokosowa w pieczeniu najlepiej sprawdza się w połączeniu z innymi typami mąk lub innymi składnikami zwiększającymi objętość. Uważa się, że dla uzyskania najlepszych rezultatów, mąka kokosowa nie powinna stanowić więcej, niż 20% całej mąki dla danego przepisu.

Ponieważ mąka ta gęstnieje w trakcie gotowania czy pieczenia, jej stosowanie wymaga dodania nieco więcej wilgotnych składników (lub wody). Wynika to z obecności dużej ilości błonnika, który pochłania wodę. Najlepiej mąkę tę uprzednio rozmieszać widelcem lub trzepaczką, by uniknąć powstawania grudek.

Do panierowania można stosować ją zamiennie do innych mąk, w proporcji 1:1. Nada się również do zagęszczania zup czy sosów. Mąkę kokosową można też połączyć z olejem kokosowym.

Środki ostrożności

Nie należy stosować mąki kokosowej w przypadku alergii na orzechy kokosowe. Jeśli pojawi się reakcja alergiczna, należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/coconut-flour-nutrition/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.