Hemoglobina to białko, które znajduje się w czerwonych krwinkach. Jego zadaniem jest rozprowadzanie tlenu w organizmie i dwutlenku węgla z komórek do płuc. Kiedy poziom hemoglobiny spada, funkcje te mogą zostać narażone na szwank.
Dlaczego mamy niski poziom hemoglobiny?
Zbyt niski poziom hemoglobiny może prowadzić do anemii. Co wpływa na to, że dochodzi do jej rozwoju?
Będą to przypadki:
- niedoboru żelaza, witaminy B12 lub folianu,
- znaczna utrata krwi,
- nowotwory mające wpływ na szpik kostny, np. białaczka,
- choroby nerek,
- choroby wątroby,
- niedoczynność tarczycy lub jej niewydolność,
- talasemia – dziedziczna niedokrwistość,
- anemia sierpowata – zaburzenie genetyczne powodujące zmniejszenie liczby czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- choroba płuc,
- nadmierne palenie,
- oparzenia,
- przetrenowanie.
Objawy niskiego poziomu hemoglobiny
Do objawów skrajnie niskiego poziomu hemoglobiny, należą:
- szybkie i nieregularne bicie serca,
- bladość skóry i dziąseł,
- zmęczenie,
- osłabienie mięśni,
- powstające często siniaki, które nie mają wyraźnej przyczyny,
- nawracające bóle głowy.
Jak naturalnie zwiększyć poziom hemoglobiny?
Poniżej przedstawiamy najprostsze sposoby na to, jak podnieść poziom hemoglobiny we krwi.
- Zwiększyć podaż żelaza…
Warto przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić do niej takie produkty, które są szczególnie bogate w żelazo pomagające zwiększyć produkcję hemoglobiny. Będą to na przykład:
- wątróbka,
- chude mięso wołowe i wieprzowe,
- produkty sojowe (np. tofu),
- jajka,
- suszone owoce (daktyle, figi),
- brokuły,
- warzywa zielonolistne,
- zielona fasolka,
- orzechy (również masło orzechowe),
- nasiona.
Więcej na temat żelaza pisaliśmy między innymi tutaj.
- … i jego wchłanialność
Przyjmowanie żelaza (w postaci jedzenie czy suplementów) to jedno, warto jednak pomóc mu się lepiej wchłaniać.
Z pomocą przychodzą produkty bogate w witaminę C (w tym suplementy), witaminę A oraz beta-karoten. Należy przy tym pamiętać, że nadmiar witaminy A może być niebezpieczny i prowadzić do tzw. hiperwitaminozy A, objawiającej się m.in.: bólem kości i stawów, silnymi bólami głowy oraz zwiększonym ciśnieniem w mózgu.
Więcej na temat witaminy A i jej źródeł pisaliśmy między innymi tutaj.
- Pamiętać o folianie
Folian to rodzaj witaminy B, która odgrywa kluczową rolę w produkcji hemoglobiny. Folian bierze udział w produkcji hemu, czyli składnika hemoglobiny pomagającego przenosić tlen.
Bez odpowiedniej ilości folianu, czerwone krwinki nie będą w stanie dojrzeć, co może prowadzić do rozwoju niedokrwistości i niskiego poziomu hemoglobiny.
Folian znajdziemy m.in. w:
Na temat różnicy między folianem a kwasem foliowym pisaliśmy tutaj.
- Posiłkować się suplementami żelaza (pod opieką!)
Suplementy żelaza mogą w miarę szybko pomóc przywrócić jego optymalny poziom. Należy jednak pamiętać, że zbyt wysoki jest niebezpieczny dla zdrowia. Wywołana nim hemochromatoza może prowadzić do rozwoju choroby wątroby oraz takich efektów ubocznych, jak: zaparcia, nudności czy wymioty.
Stosowanie tych suplementów powinno więc odbywać się tylko pod opieką specjalistów.
Słowo na koniec
Niepokojące objawy z ciała należy zawsze konsultować ze specjalistami.
Przewlekły lub nawracający problem z niskim poziomem hemoglobiny wymaga konsultacji lekarskiej.
Suplementy żelaza należy przyjmować pod opieką lekarską i po wyraźnym wskazaniu. Dotyczy to szczególnie (choć nie tylko) osób chorujących przewlekle, przyjmujących leki, mających problemy z wątrobą.
Źródło: