Pochodzące z Ameryki Północnej pekan, uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów. Charakteryzują się maślanym smakiem oraz imponującym wpływem na nasze zdrowie.
Prozdrowotne właściwości orzechów pekan
Dlaczego pekan stanowią dobry dodatek kulinarny?
- Źródło zdrowych tłuszczów
Orzechy pekan to świetne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
W jednym z badań udział wzięły 204 osoby cierpiące na chorobę wieńcową. Każda z nich spożywała 30 g orzechów pekan dziennie, przez 12 tygodni. Jak zaobserwowano, poprawie uległ stosunek całkowitego cholesterolu, do „dobrego” poziomu cholesterolu HDL we krwi.
Inne badanie, w którym udział wzięło 19 osób z optymalnym poziomem cholesterolu, ujawniło, że osoby spożywające 68 g orzechów pekan codziennie, miały po 8 tygodniach znacznie niższy poziom „złego” cholesterolu LDL, w porównaniu do osób z grupy kontrolnej.
Badania wykazują, że zwiększone spożycie orzechów może pomóc regulować poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów – znanych czynników ryzyka chorób serca.
- Wsparcie dla stabilizacji poziomu glukozy we krwi
Jak sugerują niektóre badania, orzechy pekan mogą pomagać kontrolować poziom cukru we krwi. Uznaje się, że wynika to z obecności błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru do krwi.
Jedno niewielkie badanie, z udziałem 26 osób z nadwagą wykazało, że zwiększone spożycie orzechów pekan przez 4 tygodnie poprawiło zdolność organizmu do prawidłowego wykorzystywania insuliny. Dieta taka, poprawiła również funkcję odpowiedzialnych za produkcję insuliny komórek beta (w trzustce).
Przegląd 12 badań wykazał, że włączenie orzechów do diety może pomóc obniżyć poziom hemoglobiny A1C – miary długoterminowej kontroli poziomu cukru we krwi.
- Wsparcie dla pracy mózgu
Orzechy pekan pełne są jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią prawdziwe pożywienie dla mózgu. Szczególnie te pierwsze powiązane zostały ze zmniejszonym stanem zapalnym oraz osłabieniem funkcji umysłowych.
Rozległe badanie trwające ponad 40 lat, w którym udział wzięło ponad 15 000 kobiet, powiązało wyższe spożycie orzechów z długoterminową poprawą funkcji poznawczych.
Inne badanie, z udziałem 4822 osób starszych wykazało, że osoby zjadające co najmniej 10 g orzechów dziennie, były nawet 40% mniej zagrożone osłabieniem funkcji poznawczych.
Składniki odżywcze
Co jeszcze znajdziemy w orzechach pekan?
Szacuje się, że porcja (28 g) orzechów, zawiera:
- 196 kalorii,
- 20,5 g tłuszczu,
- 4 g węglowodanów,
- 2,7 g błonnika,
- 2,5 g białka,
- 38% zalecanego dziennego spożycia miedzi,
- 16% zds witaminy B1,
- 12% zds cynku,
- 8% zds magnezu,
- 6% zds fosforu,
- 4% zds żelaza.
Miedź to niezwykle ważny dla funkcjonowania komórek nerwowych, produkcji czerwonych krwinek i wydolności układu odpornościowego minerał. Witamina B1 (tiamina) jest kluczowa dla przekształcania węglowodanów w energię, cynk z kolei poprawia odporność, przyśpiesza gojenie ran i wspiera pracę mózgu.
Efekty uboczne i środki ostrożności
Orzechów pekan powinny unikać osoby, które uczulone są również na inne orzechy (migdały, kasztany, orzechy włoskie itd.).
Najlepiej sięgać po orzechy bez dodatków, takich jak sól czy cukier/miód. Orzechy te są dosyć kaloryczne, bowiem 28 g porcja zawiera niemal 200 kalorii. Należy wziąć to pod uwagę przy komponowaniu posiłków, szczególnie jeśli borykamy się z problemem nadwagi lub otyłości.
Orzechy pekan często występują w mieszankach – zanim dodamy je np. do sałatki, sprawdźmy jej kaloryczność. Warto również zwrócić uwagę na dodatki i sposób ich przetworzenia.
Najlepiej nie przekraczać jednorazowej porcji 28 g.
Źródło:
https://www.healthline.com/nutrition/are-pecans-good-for-you