4 grudnia, 2020

Rozgrzewająca garam masala

Jedna z najpopularniejszych przypraw, słusznie kojarząca się z kuchnią indyjską. Idealna na jesienno-zimowy czas. Garam masala!

Czym jest garam masala?

Garam masala oznacza w hindi dosłownie „gorące przyprawy”. Nic dziwnego, bowiem mieszanki te działają prawdziwie rozgrzewająco. Ich skład różni się, w zależności od regionu z jakiego pochodzą i krążących w rodzinie przepisów.

Uznaje się, że mieszanka ta może składać się nawet z 30 składników! Zwykle znajdują się tam między innymi: kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, koper włoskim liście laurowe i inne. Odpowiednie dobrane, mają dawać przyprawie rozgrzewający i lekko słodki smak.

Po zmieleniu, przyprawy składające się na garam masala są poddawane obróbce cieplnej, by uwolnić aromat, a następnie mielone na proszek.

Właściwości prozdrowotne garam masala

Oto najważniejsze korzyści dla zdrowia, jakie przynosi mieszanka przypraw prosto z Indii.

  • Poprawia trawienie i łagodzi zaparcia

Garam masala wykorzystywana jest w medycynie ajurwedyjskiej, ze względu na rozgrzewające właściwości. W tym systemie jednym z kluczowych aspektów jest agni, czyli ogień trawienia. By utrzymać go na odpowiednim poziomie, należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość rozgrzewających pokarmów.

Przyprawa garam masala ma wpływać na podwyższenie temperatury ciała, przyśpieszając tym samym metabolizm. Dzięki temu szybciej pozbywamy się z organizmu toksyn.

Miedzy innymi dlatego garam masala pomaga zapobiegać zaparciom i złagodzić te już istniejące. Jedno z niewielkich badań, opublikowane na łamach magazynu Tropical Gastroenterology wykazało, że spożywanie garam masala powodowało szybsze przechodzenie pożywienia przez układ pokarmowy (u zdrowych osób).

Niemal w każdym wydaniu garam masala zawiera cynamon. Wiele badań wykazało, że posiada on liczne korzyści prozdrowotne, w tym obniżanie poziomu glukozy we krwi.

Prawdopodobnie również, cynamon może zwiększyć wrażliwość na insulinę, która jest również istotnym hormonem dla procesu regulowania poziomu cukru we krwi.

  • Może wspomóc obniżenie zagrożenia nowotworem

Badanie opublikowane w Nutrition and Cancer, skupiło się na wpływie codziennych dawek garam masala na zwierzęta. Odkryto, że po 10 dniach podawania przyprawy, doszło do znaczącej zmiany poziomu enzymów mających wpływ na oczyszczanie organizmu z odpadów. Mogłoby to oznaczać, że garam masala wspierając detoksykację, pomaga nam uniknąć rozwoju nowotworów.

Badania na modelu zwierzęcym wykazały również, że spożywanie garam masala wpłynęło na redukcje guzów.

Słowo na koniec

Garam masala wykazuje silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, a także obniżające stężenie lipidów. Znajdujący się w niej cynamon, wykazuje też działanie protekcyjne przed chorobami neurodegeneracyjnym, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Doktor Lipi Ror, ze stowarzyszonego z Uniwersytetem Harvarda, Massachusetts General Hospital powiedział:

Przyprawy to łatwy sposób na to, by wspomóc zdrowie, a wciąż wykorzystujemy ich potencjał w zbyt małym stopniu.

Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników garam masala (np. kumarynę), nie należy jej spożywać.

Źródło:

https://draxe.com/nutrition/garam-masala/

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      3 komentarze

      1. Agata 12 grudnia 2020 at 07:31- Odpowiedz

        I znowu będę tą niedobrą i czepiającą się….❤️. Ale muszę to napisać. Artykuły skupiające się tylko na wartošciach prozdrowotnych a wykluczające przeciwwskazania ( a w tym temacie jest ich dużo) nie powinny udostępnianie być na forum publicznym. Taki artykuł na stronie lekarza o dużym autorytecie może doprowadzić niejeden organizm do niepożądanych skutków. Przepraszam ale musiałam. ❤️

        • Akademia Długowieczności 14 grudnia 2020 at 11:16- Odpowiedz

          Garam masala stosowana w typowy sposób jako przyprawa kuchenna u osób nie uczulonych jest całkowicie bezpieczna. Wierzymy, że nasi czytelnicy są rozsądni i nie będą jej spożywać na kilogramy. Wiemy wszak, że w odpowiednio dużych ilościach nawet sól kuchenna może być śmiertelna. Właściwa dieta to sprawa indywidualna nie ma złotego środka dobrego dla wszystkich o czym pisaliśmy wielokrotnie ❤️

      2. Agata 15 grudnia 2020 at 06:19- Odpowiedz

        Jednak od Was AD oczekiwałoby się trochę więcej jak od kolorowych czasopism (choć i w nich umieszczane są wskazania i przeciwwskazania, bo to minimum jakie powinno się naleźć…)

        AD to portal o zdrowiu i długowieczności o szerszym znaczeniu…Gdybyśmy skonfrontowali Wasz artykuł z artykułem o tej samej tematyce z TCM to zobaczylibyśmy jaki Wasz art. jest ubogi w informację…

        Proszę mi uwierzyć, że nawet szczypta przypraw – systematycznie stosowana, a nie dostosowana do obecnego stanu organizmu – może oddalać nas od zdrowia i pogłębiać chorobę 🙂

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.