11 października, 2021

Czym jest damiana i jaki ma wpływ na nasze zdrowie?

Damiana (znana również jako: liść damiana, ziele damiana) to niezwykłe ziele, o niezwykłych właściwościach. Od wieków cenione jest za sposób w jaki wpływa na ciało oraz umysł.

Tajemnicza Damiana

Istnieją dowody na to, że damiana stosowana była już w czasach starożytnych Azteków i Majów. Porównywana bywa swym działaniem do marihuany, z uwagi na relaksujące oraz stymulujące właściwości. Zawarte w niej składniki aktywne wpływają pozytywnie na układy hormonalny i nerwowy.

Nazwa damiana (ziele damiana, liście damiana) ustanowiona została na cześć średniowiecznego aptekarza, św. Damiana. Istnieją również teorie, że nazwa pochodzi od greckiego daman lub damia, co znaczyć ma „oswoić” lub „ujarzmić”.

Roślina ta pochodzi z Ameryki, szczególną popularność zyskała w Ameryce Północnej. Damiana jest niewielkim krzewem o żółtych kwiatach. W przeszłości liście oraz łodygi rośliny były palone lub stosowane do wytwarzania nalewek i ziołowych naparów, a także do aromatyzowania alkoholu. Damianę stosowano jako remedium na zmęczenie, zaburzenia reprodukcyjne, niskie libido. Miała pomagać również radzić sobie z kołataniem serca, bezsennością i drżeniem.  

Badania wykazują, że damiana zawiera:

  • olejki eteryczne (cineol, cymol, pinen),
  • flawonoidy,
  • przeciwutleniacze,
  • kofeinę,
  • pinocembrynę,
  • kacetynę,
  • gonzalitozynę,
  • arbutynę,
  • garbiki,
  • tymol,
  • damianin.

Co potrafią te składniki?

Właściwości damiany

Jakie korzyści prozdrowotne może przynieść damiana?

  • Pomaga walczyć z infekcjami

Rośliny z rodziny Turneraceae (do której należy damiana) od dawna stosowane są w systemach medycyny ludowej, jako remedium na infekcje oraz stan zapalny. Jak wykazano, damiana ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne oraz immunomodulujące. Bywa stosowana również w przypadku zapalenia ucha oraz przy zapaleniu nerek.

Ponadto wykazano, że pinocembryna znajdująca się w damianie ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe. Rośliny zawierające flawonoidy podobne do tych znajdujących się w damianie, od setek lat wykorzystywane były do zwalczania infekcji bakteryjnych układu oddechowego, rozrodczego oraz pokarmowego.

  • Pomaga radzić sobie ze stresem

Damiana powszechnie stosowana jest w celu poprawy nastroju, a także wspomagająco w łagodzeniu objawów zaburzeń lękowych oraz depresyjnych, zmniejszania nerwowości i bezsenności. Przez niektórych naukowców uważana jest za adaptogen, jako że może pomóc w budowaniu odporności.

Damiana pomoże złagodzić fizyczne objawy stresu – jak napięcie mięśni oraz bóle głowy – ułatwić zasypianie oraz zrelaksowanie się. Ma pomagać niwelować zmęczenie oraz bóle różnego pochodzenia, poprawiać trawienie i koncentrację, a także zwiększać energię oraz libido.

  • Łagodzi ból

Kobiety cierpiące z powodu objawów zespołu napięcia miesiączkowego mogą doświadczać ich złagodzenia, dzięki sięgnięciu po damianę. Pomaga ona również złagodzić bóle głowy, mięśni oraz brzucha.

Dzięki działaniu rozkurczającemu i wspomagającemu trawienie może łagodzić wzdęcia, zaparcia oraz skurcze brzucha.

  • Może wspomóc zapobieganie i walkę z cukrzycą

Jak wykazały niektóre badania, połączenie damiany, guany oraz yerba mate może wspomóc utrzymywanie zdrowej wagi. Ponieważ dodają energii, wspierają aktywność fizyczną, zmniejszają zajadanie stresu, a także wspierają równowagę hormonalną.

Jednak badanie opublikowane na łamach Journal of Enthopharamacology ujawnia, że damiana wykazuje też właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, adaptogenne i gastroprotekcyjne, mogące obniżyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych. Niektóre badania na modelach zwierzęcych wykazały, że właściwości przeciwutleniające damiany mogą zapobiegać uszkodzeniom nerek oraz cukrzycy powodowanych stresem oksydacyjnym.

Jak stosować damianę

Damianę znajdziemy pod postacią nalewek, proszku lub w kapsułkach, z sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.

Najczęściej powstają z niej:

  • napary ziołowe,
  • nalewki,
  • olejki,
  • ekstrakty,
  • likiery.

Liście damiany bywają również dodawane do gotowania, by wzbogać potrawy smakiem oraz właściwościami prozdrowotnymi.

Zbyt mało badań zostało poświęconych suplementowaniu damiany, by możliwe były do ustalenia standaryzowane dawki. Jednak większość zielarzy zaleca, by przyjmować 400-800 mg (w kapsułkach lub tabletach) damiany dziennie, w trzech dawkach.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Istnieją badania wskazujące, że dawki sięgające 200 g mogą być trujące. Nie należy przekraczać tej ilości.

Do skutków ubocznych przedawkowania damiany należą: zmiany poziomy cukru we krwi, hipoglikemia, drgawki. W przypadku ich pojawienia się należy natychmiast skonsultować się z lekarzem.

Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny stosować damiany z uwagi na niewielką ilość badań dotyczących bezpieczeństwa jej używania.

Unikać jej powinny również osoby po przebytej operacji, przyjmujące leki przeciwbólowe, insulinę lub leki przeciwcukrzycowe.

Diabetycy powinni zawsze konsultować z lekarzem stosowanie damiany.

W przypadku chorób przewlekłych, stosowania leków, przebytych zabiegów, przyjmowania innych suplementów lub posiadania wątpliwości dotyczących stosowania damiany, należy zawsze zasięgnąć opinii medycznej.

Źródła:

https://draxe.com/nutrition/damiana/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-703/damiana

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.