2 grudnia, 2019

Czy skórka pomarańczy nadaje się do jedzenia?

Pachnące, soczyste i orzeźwiające – pomarańcze! Większość z nas je uwielbia. A co z ich skórką?

Dlaczego warto zjadać skórę pomarańczy?

Skórka pomarańczy zawiera wiele błonnika, witaminy C oraz polifenoli. Szacuje się, że 1 łyżka stołowa (6 g) zapewnia 14% rekomendowanej, dziennej dawki witaminy C. Jest to więc niemal 3 razy więcej, niż daje sam owoc. W skórce znajduje się również 4 razy więcej błonnika. Jak pokazują badania, oba składniki mają korzystny wpływ na serce i układ pokarmowy, a także mogą chronić przed niektórymi rodzajami nowotworów.

Poza tym, w skórze pomarańczy znajdziemy całkiem sporo: prowitaminy A, kwasu foliowego, witaminy B2, B6 oraz wapnia. Polifenole pomagają w zapobieganiu i terapii wielu chorób przewlekłych, w tym otyłości, cukrzycy i choroby Alzheimera. Jedno z badań probówkowych wykazało nawet, że ich całkowita zawartość oraz aktywność w skórce jest znacznie wyższa, niż w owocach. Najwięcej jest w nich hesperydyny i polimetoksyflawonów (PMF), które są przedmiotem badań nad ich potencjałem przeciwnowotworowym.

Ponadto niemal 90% znajdujących się w skórce olejków eterycznych składa się z limonenu, który badany był pod kątem właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, w tym przeciwko rakowi skóry.

Jak to robić?

Jak przygotować skórkę pomarańczy do zjedzenia?

  • By uniknąć dolegliwości żołądkowych, najlepiej zjadać małe ilości skórki pomarańczy naraz.
  • Ułatwić zjadanie może nam pokrojenie skórki w cienkie plasterki.
  • Zniwelować gorzki smak można za pomocą kandyzowania skórki lub dodatku konfitury.
  • Skóra z powodzeniem sprawdzi się w: jogurtach, babeczkach, płatkach owsianych, sosach sałatkowych czy marynatach.
  • Przed spożyciem należy dokładnie umyć owoce gorącą wodą.

Potencjalne nieprzyjemności

Co może stanowić problem w spożywaniu skórki pomarańczy?

  • Pozostałości pestycydów

Pestycydy są często stosowane w przypadku cytrusów, by chronić je przed pleśnią i owadami. Badania wykazały, że choć w owocach znajduje się bardzo mało tych szkodliwych środków, skórki mają ich znacznie więcej. Przyjmowanie pestycydów w dużych ilościach wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka i zaburzeń hormonalnych.

Na szczęście w skórkach pomarańczy występuje ich niewiele. Mimo wszystko należy je dokładnie myć gorącą wodą przed zjedzeniem.

  • Trudności w strawieniu

Skóra pomarańczy może być trudna do stawienia, ze względu na twardą strukturę i dużo błonnika. W przypadku zjedzenia większych kawałków naraz, mogą pojawić się skurcze brzucha i wzdęcia.

  • Nieprzyjemny smak

Skórka pomarańczy jest twarda i sucha co sprawia, że trudną ją przeżuć. Ma też niestety gorzki smak, co dla niektórych osób może być… nie do przełknięcia.

Źródło:

https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-orange-peels

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.