Wafle ryżowe to popularna przekąska i element jadłospisów, które mają na celu ograniczenie spożywanych kalorii.
Czym są wafle ryżowe?
Znakomita część wafli powstaje z dmuchanego ryżu i/lub mąki ryżowej. Ryż zostaje skondensowany i sprasowany, by możliwe było stworzenie znanego nam, cienkiego placuszka. Na sklepowych półkach znajdziemy wafle czyste, z dodatkami innych ziaren i przypraw.
Czy i dlaczego warto sięgać po wafle ryżowe?
Co dobrego znajdziemy w ryżowych krążkach?
- Mogą być pełnoziarnistą przekąską
Wybierając wafle z pełnego ziarna, zwiększamy podaż błonnika, a także: manganu, witaminy B3 czy selenu. Pomagają one regulować poziom glukozy we krwi, zadbać o mocne kości i silny układ odpornościowy.
- Mają mniej kalorii i nie mają glutenu
Dzięki wykorzystaniu dmuchanego ryżu i braku mąki, wafle ryżowe są mniej kaloryczną alternatywą dla pieczywa, wypieków, a nawet frytek.
Ponieważ ryż jest zbożem które nie zawiera glutenu, o ile nie są wzbogacone mąką pszenną, żytnią lub jęczmienną, wafle ryżowe są bezglutenowe. Mogą więc stanowić dobrą przekąskę dla osób chorujących na celiakię.
- Są wygodną przekąską
Wafle ryżowe mają dość neutralny smak, dzięki czemu mogą stanowić podstawę lub dodatek do różnych przepisów – zarówno słonych, jak i słodkich. Dzięki swojej formie, można zabrać je ze sobą wszędzie i na długo, nie wymagają bowiem przechowywania w lodówce.
Jakie są minusy spożywania wafli ryżowych?
- Mają wysoki indeks glikemiczny
Uznaje się, że biały, przetworzony ryż to źródło pustych kalorii. Dotyczy to szczególnie wafli z dodatkiem cukru. Wysoki indeks glikemiczny może prowadzić do zwiększonego poziomu glukozy we krwi.
Najważniejsza jest ilość. Dwa czy trzy wafle nie powinny wpłynąć na poziom cukru we krwi, jednak objadanie się waflami bez umiaru, może już tym skutkować.
- Niska zawartość składników odżywczych
Wafle przygotowane z czarnego, brązowego czy dzikiego ryżu mają więcej składników odżywczych, niż te z białego. Niektóre z badań wykazują, że w czasie ekspandowania ryżu ilość niektórych antyoksydantów spada.
Wartości odżywcze
Szacuje się, że jeden wafel ryżowy zawiera około:
- 35 kalorii,
- 7 g węglowodanów,
- 0,3 g tłuszczu,
- 0,4 g błonnika,
- 0,7 g białka,
- 0,3 mg manganu (17% zalecanego dziennego spożycia),
- 0,7 mg witaminy B3 (4% zds),
- 32,4 mg fosforu (3% zds),
- 11,8 mg magnezu (3% zds),
- 2,2 µg selenu (3% zds).
Środki ostrożności
Wafli ryżowych powinny unikać osoby mające alergię lub nadwrażliwość na ryż.
Wybierając wafle ryżowe należy stawiać na produkty bez nadmiernej ilości cukru, konserwantów oraz innych dodatków.
Źródło:
Wafle ryżowe podobnie jak każdy inny produkt samodzielnie spożywany niewiele dla zdrowia znaczy. Dopiero gdy zestawimy go z produktami o naturze rozgrzewającej pokarm nabiera prozdrowotnego znaczenia
Wafle ryżowe oprócz właściwości odżywczych na pewno mają swoją energetykę. Wafle z ciemnego ryżu mają naturę ocieplającą ale wafle z biełego ryżu mają naturę ochładzającą i dla osłabienia zimnej ich natury powinny być łączone w posiłkach z produktami rozgrzewającymi. Ale też produkty bardzo rozgrzewającej dla zdrowia neutralizujemy np.waflami z białego ryżu. Dla zdrowia używałabym ich tylko jako dodatek w potrawie .