Przyprawy i zioła to bardzo ważna część kulinarnego świata. Warto więc wiedzieć, jak długo i bez szkody możemy z nich korzystać.
Dobra przyprawa to świeża przyprawa
Na to, jak długi czas przydatności mają przyprawy, wpływ ma kilka czynników. Suszone przyprawy trzymają się dobrze zwykle lepiej, niż suszone zioła. Przyprawy w całości – np. korzeń imbiru – utrzymują też świeżość dłużej, niż te sproszkowane. Ważny jest również sposób ich przechowywania.
Suszone zioła zachowują przydatność do spożycia 1-3 lata. Należą do nich:
- bazylia,
- oregano,
- tymianek,
- rozmaryn,
- majeranek,
- kolendra,
- koperek,
- pietruszka,
- liście laurowe,
- mięta,
- szałwia.
Mielone przyprawy nadają się do stosowania przez 2-3 lata. Należą do nich:
- sproszkowany imbir,
- czosnek,
- chili,
- kurkuma,
- mielone ziele angielskie,
- kardamon,
- papryka,
- płatki czerwonej papryki,
- mieszanki przypraw.
Całe lub niezmielone przyprawy mają najdłuższy okres przydatności. Wynika to z faktu, że są w mniejszym stopniu wystawione na działanie światła i powietrza, a także wilgoci. Pozwala to na dłużej zachować związki smakowe i aromatyczne. Odpowiednio przechowywane, mogą zachować świeżość nawet 4 lata.
Do przypraw tych należą:
- ziarna pieprzu,
- kolendra,
- nasiona gorczycy,
- nasiona kopru,
- nasiona kminku,
- nasiona kuminu rzymskiego,
- cała gałka muszkatołowa,
- goździki,
- laski cynamonu,
- trawa cytrynowa,
- cała suszona papryka chili.
Wyjątkiem jest sól, której możemy używać zawsze.
Jak przechowywać przyprawy i kiedy nie nadają się już do stosowania?
By przyprawy zachowały swoją świeżość, należy ochronić je przed wpływem powietrza, temperatury, światła i wilgoci. Najlepiej więc przechowywać je w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Pojemniki powinny być również szczelnie zamknięte i gładkie – najlepsze będą więc szklane lub ceramiczne – co pomaga chronić ich zawartość przed działaniem wilgoci. Nie wchłaniają również zapachów tak, jak na przykład plastikowe opakowania.
Jeśli decydujemy się na puszki ze stali nierdzewnej lub cyny, należy pamiętać, by trzymać je z dala od źródeł ciepła (kuchenka, piekarnik itd.), ponieważ będą się przy nich nagrzewać.
Niektóre z przypraw mogą zachować świeżość dłużej, jeśli przechowywane są w lodówce. Należą do nich czerwone przyprawy (jak papryka i pieprz cayenne) oraz te produkty, które zawierają olej, jak mak czy sezam.
Zepsucie przyprawy polega przede wszystkim na utracie walorów smakowych i zapachowych oraz koloru. Rzadko zdarza się, by przeterminowana przyprawa mogła kosztować nas zatrucie pokarmowe. Inaczej sprawa ma się, jeśli w opakowaniu pojawi się pleśń. W takim wypadku należy wyrzucić całą zawartość.
Roztarcie niewielkiej ilości przyprawy na dłoni, pomoże sprawdzić czy przyprawa ma jeszcze wyczuwalny aromat. Jeśli nie, być lepiej zastąpić ją nową partią.
Źródło: