Oregano, lebiodka pospolita, dziki majeranek to ziele, które – poza ciekawymi nazwami i smakiem – posiada wiele interesujących właściwości prozdrowotnych.
Co wiemy o oregano?
Że świetnie sprawdza się w kuchni. Jego niezwykle ciekawy smak sprawia, że potrawy nim potraktowane zyskują na wyrazistości. Oregano najczęściej dodajemy do pizzy, spaghetti, grillowanego mięsa i ryb. Stosowane jest nie tylko w jedzeniu, ale też w napojach alkoholowych – jak likier czy wódka. Lebiodka ceniona jest w Italii, Turcji, Palestynie, Libanie, Egipcie, Syrii, Grecji, Portugalii, Hiszpanii, Ameryce Łacińskiej, a także na Filipinach. Już starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją do celów leczniczych. Nazwa oregano pochodzi od greckich słów oros i ganos, oznaczających „radość z góry”.
Co powinniśmy wiedzieć?
Oregano jest silnym lekiem przeciwzapalnym i jednym z najsilniejszych naturalnych środków antyseptycznych. Jego działanie przeciwbólowe można porównać z mocą morfiny. Dzięki swoim składnikom posiada grzybo-, bakterio- i wirusobójcze właściwości. Jest też bardzo pomocne w walce z pasożytami. A także bogate w takie minerały jak:
- magnez,
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- miedź,
- cynk,
- mangan,
- bor.
Oprócz tego zawiera flawonoidy (działają rozkurczowo na mięśnie gładkie), w tym naringinę, która hamuje wzrost komórek nowotworowych. Poza tym także witaminy A, C, E, K, witaminę B3 oraz beta-kariofilen (E-BCP) – substancję hamującą zapalenia, stosowaną przy leczeniu osteoporozy i miażdżycy. W rezultacie oregano jest mocnym wsparciem w walce z:
- infekcją górnych dróg oddechowych,
- grzybicą paznokci i stóp,
- zakażeniami układu moczowego,
- zatruciami pokarmowymi,
- zakażeniami gronkowcem złocistym,
- infekcjami drożdżowymi, także tymi, które są odporne na powszechnie stosowane leki przeciwgrzybiczne.
Lista jest imponująca. Ale na tym nie koniec. Oregano bowiem jest też skarbnicą czynnych biologicznie antyoksydantów. W testach in vitro olej z oregano już w niewielkich stężeniach zabijał nawet 99% komórek raka piersi, szyjki macicy, płuc i jelita grubego. Pozbawia komórek przeciwutleniacza, powodując tym samym, że stają się one podatne na proces oksydacyjny. A to powoduje ich śmierć.
Jak korzystać z dobrodziejstw oregano?
Najlepszym wyborem będzie stosowanie oleju. Możemy go zrobić sami:
- świeże liście, łodygi i kwiatki oregano umieszczamy w słoiku i zalewamy olejem (dobrym wyborem będzie nierafinowany olej słonecznikowy, bogaty w witaminę E),
- słoik umieszczamy w garnku z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia,
- pozostawiamy słoik w gorącej wodzie (po doprowadzeniu do wrzenia) na 10 minut,
- wyjmujemy słoik i pozostawiamy w słonecznym miejscu na ok. 2 tygodnie,
- raz na kilka dni warto wstrząsnąć słoikiem,
- po 2 tygodniach olej jest gotowy i możemy go odcedzić,
- butelkę przechowujemy w chłodnym miejscu; taki olej będzie zdatny do spożycia przynajmniej 6 m-cy.
Olej może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie.
Zewnętrznie:
- kąpiel – olej rozpuszczamy w misce z wodą – niezawodne w przypadku grzybicy stóp,
- maść – olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosunku 1:3 (1 część oleju z oregano i 3 części oleju kokosowego) – smarujemy miejsca objęte chorobą,
- inhalacje – olej z oregano wkraplamy do gorącej wody – do stosowania przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, kaszlu, astmie i dusznościach.
Wewnętrznie:
- do ssania – olej z oregano łączymy z olejem kokosowym w stosunku 1:3 (1 część oleju z oregano i 3 części oleju kokosowego) i umieszczamy pod językiem na kilka minut. Następnie wypluwamy. Zabieg należy powtarzać 4 razy dziennie, przez 10 dni (np. podczas walki z pasożytami)
- syrop – olej z oregano wlewamy na łyżkę ciepłej wody, bądź soku:
- dla wzmocnienia organizmu: pół łyżeczki oleju dziennie stosuje się w okresach wzmożonych zachorowań bądź osłabienia organizmu.
- w przypadku choroby – kuracja trwająca 7-10 dni: pół łyżeczki oleju 2 razy dziennie.
Warto dodać, że olej z oregano:
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
- działa uspokajająco,
- obniża ciśnienie krwi,
- łagodzi ugryzienia i wypryski,
- jest pomocny w walce z astmą,
- utrzymuje równowagę mikrobiologiczną organizmu,
- pomaga przy opryszczce, łupieżu i innych chorobach skóry takich jak: trądzik, trądzik różowaty, brodawki, czyraki,
- pozytywnie wpływa na procesy trawienne (zwiększa produkcję śliny, soków żołądkowych i żółci),
- jako silny antyoksydant zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia,
- oczyszcza organizm z toksyn (poprawia pracę nerek),
- poprawia przyswajanie żelaza,
- łagodzi ból gardła i zębów,
- działa rozkurczowo,
- łagodzi bóle mięśni i stawów przy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS),
- działa wykrztuśnie,
- stymuluje wzrost kości i pomaga w utrzymaniu ich gęstości (skuteczny w walce z osteoporozą),
- łagodzi bóle menstruacyjne,
- działa przeciwutleniająco (może być z powodzeniem stosowany jako konserwant żywności).
Nie ma to jak w domu
Oregano możemy wyhodować na własnym parapecie. Jest to ciepłolubna roślina, więc słoneczne miejsce byłoby najlepszym wyborem. Jeżeli nie mamy takiego w domu, ratunkiem mogą być sadzonki. Najważniejsze, by „dzikiemu majerankowi” było ciepło i sucho. Ponieważ pochodzi z ciepłych regionów zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji oraz znad Morza Śródziemnego, jest to ziele sucholubne. Nie będzie więc wymagało od nas częstego podlewania. Warto pamiętać – jak w przypadku większości ziół – aby gleba była przewiewna. Dno doniczki można wysypać keramzytem lub piaskiem.
Źródła:
http://ulicaekologiczna.pl/umysl-i-cialo/po-co-oregano-zima-na-parapecie
https://www.nierafinowane.pl/blog/zrob-sam-swoj-naturalny-lek-olej-z-oregano/
Opracowała Ewa Wysocka
A może po prostu kupić za 4zł gotowy krzaczek w markecie i zjeść z pizzą czy innymi potrawami? Czy takie uprawiane masowo oregano zachowuje właściwości?