Długowieczność to jeden z najbardziej intrygujących tematów, któremu intensywnie przygląda się też świat nauki. Dzięki wysiłkom naukowców, najnowsze badanie dało absolutnie niezwykłe wyniki – przedłużenie mysiego życia. By to było możliwe, konieczne było wydłużenie telomerów. Telomery są powtarzającą się sekwencją DNA, która znajduje się na końcu każdego chromosomu. Podczas replikacji DNA (na przykład kiedy dzieli…

O kozieradce i jej wyjątkowych właściwościach słyszymy coraz częściej. I słusznie, bowiem potrafi naprawdę wiele. Ale po kolei. Czym jest kozieradka? Kozieradka to jednoroczne zioło o jasnozielonych liściach i małych, białych kwiatach. Osiąga wysokość ok. 50-100 cm. W strączkach znajduje się 10-20 nasion, o żółto-brązowej barwie i wyraźnym aromacie. Ma długą historię stosowania. Egipcjanie używali…

Z ogromną przyjemnością informujemy, że na mapie polskich normobarii pojawił się nowy punkt. Tym razem możliwość skorzystania z prozdrowotnej atmosfery nadarzyła się mieszkańcom Mogielnicy koło Grójca, 60km od Warszawy. Co wyróżnia to miejsce? Jest to jedna z nielicznych komór normobarycznych w Polsce, która została stworzona od podstaw jako miejsce przypominające pomieszczenie mieszkalne (ściany prostopadłe i…

Nadwaga i otyłość są dziś poważnym problemem, który dotyka ponad 1,9 mld ludzi na całym świecie. Rosnąca skala tego zjawiska sprawia, że eksperci poświęcają mu kolejne prace i ujawniają jego złożoność. Do rozwoju problemów z wagą przyczyniają się bowiem również takie czynniki, jak np.: edukacja, ubóstwo czy dostęp do opieki medycznej. Co to oznacza? Problem…

Lekarze i inżynierowie z University of Michigan opracowali prototypowe urządzenie, które może pobierać żywe komórki rakowe bezpośrednio z krwi pacjenta. Miałoby stanowić alternatywę do biopsji. Nikt nie chce mieć biopsji. Gdyby możliwe było uzyskanie wystarczającej ilości komórek rakowych z krwi, moglibyśmy wykorzystać je do poznania biologii nowotworu i do opieki nad pacjentami. To ekscytujące. –…

Seler to jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych. Naładowany przeciwutleniaczami, witaminą C i K oraz błonnikiem jest również jednym z najzdrowszych. Dzięki odpowiednim przygotowaniu może cieszyć wyjątkowym smakiem. Czym jest seler? W Polsce najbardziej popularny jest korzeń selera, choć i naciowy zyskuje coraz większą popularność. Zazwyczaj gotujemy seler, jednak możemy jeść go również na surowo. Uznaje…

Wraz z moczem pozbywamy się z organizmu toksyn, metabolicznych odpadów i nadmiaru wody. Jego zapach i kolor mogą być narzędziem diagnostycznym, ponieważ mogą wskazać na nieprawidłowości. Idealny kolor moczu to słomkowy żółty. Jaśniejszy lub ciemniejszy kolor może wskazywać na jakiś problem. Mętny mocz to jeden z najczęstszych objawów zakażenia układu moczowego. Dlaczego mocz staje się…

Świat wewnętrzny, który przeżywamy przede wszystkim w swojej głowie, jest niezwykle ważną częścią naszego istnienia. Niestety większość z nas prowadzi w głowie bardzo krytyczne wobec siebie dyskusje. Nie zawsze zdając sobie z tego sprawę. Kiedy dialog jest negatywny, działa silnie blokująco na nasz umysł. Nie pozwala nam iść tam, gdzie pragniemy, rozwinąć skrzydeł, wyprostować się…

Ryboza (lub D-ryboza) jest cukrem prostym, który znajduje się we wszystkich żywych komórkach. Pomaga zachować im konieczną energię i funkcjonalność. Okazuje się jednak, że ryboza może być użytecznym narzędziem do walki z chorobami serca, objawami fibromialgii czy zespołem chronicznego zmęczenia. Czym jest ryboza? (D-)ryboza jest prostym cukrem wytwarzanym przez nasz organizm i wykorzystywanym do tworzenia…

Zdrowe i pyszne, migdały są doskonałym źródłem witaminy E (która jest przeciwutleniaczem), zdrowych tłuszczów, magnezu, manganu i błonnika. Najwięcej przeciwutleniaczy – w szczególności polifenoli – zawierają skórki. Regularne spożywanie migdałów wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu LDL oraz podwyższenie „dobrego” HDL, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi oraz masę ciała. Zjadamy je na surowo, upieczone i……

1 2 3 4 57