20 lutego, 2022

Dieta ma realny wpływ na długowieczność – potwierdzają pierwsze badania kliniczne z udziałem ludzi

Poszukiwanie sposobu na długowieczność, to wciąż jedno z największych pragnień ludzkości. Jedną z teorii – sprawdzoną do tej pory jedynie w badaniach na zwierzętach – jest sprzyjający długiemu życiu deficyt kaloryczny.

Jedz mniej, żyj dłużej

Przeprowadzenie badania w którym osoby badane spożywać muszą ograniczoną ilość kalorii, nie jest łatwe. Kto kiedykolwiek zmuszony był zredukować ilość przyjmowanych kalorii (czy ze względu na celowaną dietę czy innych powodów) wie, o czym mowa.

Udało się to jednak badaczkom i badaczom z Yale University oraz Pennington Biomedical Research. W badaniu udział wzięło 200 osób. Badacze ustalili bazowe spożycie kalorii przez te osoby, na przestrzeni 2 tygodni. Obliczono jaki jest stosunek przyjmowania, do zużywania energii. Przez kolejne 6 miesięcy monitorowano skład ciała osób badanych, na przykład stosunek mięśni do tłuszczu.

Przez 2 lata osoby badane zmniejszyły podaż kalorii o skromne 14%, wystarczyło to jednak, by uzyskać wymierne korzyści dla zdrowia. Co może być ważne, niektóre osoby nie musiały rezygnować z jedzenia tego, co lubią najbardziej.

Jak powiedział dr Eric Ravussin, autor badania:

Dwa lata niewielkiego ograniczenia kalorii zdołało przeprogramować ścieżki w komórkach tłuszczowych, wpływając na sposób w jaki mitochondria wytwarzają energię, jakie reakcje przeciwzapalne podejmie organizm oraz na potencjalną długowieczność.

Ograniczenie podaży kalorii przebudowuje wiele odpowiedzi metabolicznych i immunologicznych, które mogą wpłynąć na długość życia.

Efekty te mają być pochodną spadku poziomu jednego białka, którego stężenie po diecie było wyraźnie niższe. W kolejnej fazie badań, naukowcy zdezaktywowani dane białko u myszy, by obserwować ewentualny wpływ na ich zdrowie i życie. Okazało się, że gryzonie doświadczały mniej stanów zapalnych, a ich grasice funkcjonowały lepiej – i to bez ograniczenia kalorii w diecie. Czy możliwe jest uzyskanie takiego samego efektu u ludzi?

Dzięki metodom obrazowania MRI zespół badaczy zdołał odkryć, że redukcja kalorii skutkowała powiększeniem rozmiaru grasicy. To gruczoł mający kluczową rolę dla naszej odporności, ponieważ tam właśnie produkowane są komórki odpornościowe limfocyty T. Warty zaznaczenia jest fakt, że grasica zmniejsza się wraz z wiekiem, dlatego osoby straszne stają się coraz bardziej podatne na infekcje. Dotyczy to jednak nie tylko seniorów, bowiem – jak mówi jeden z autorów badania, dr Vishwa Deep Dixit – kiedy przekraczamy 40. rok życia, nawet 70% grasicy staje się już niefunkcjonalne.

W przytoczonym badaniu grupa która nie ograniczała kalorii nie doświadczyła utrzymania wielkości grasicy lub jej powiększenia, ani zwiększenia odporności.

Sam fakt, że grasicę można odmłodzić jest moim zdaniem niezwykły, ponieważ istnieje bardzo niewiele dowodów na to, że mogłoby udać się to u ludzi. To, że w ogóle jest, jest bardzo ekscytujący. – dodał dr Dixit.

Dlaczego tak się dzieje?

Zespół badaczek i badaczy postanowił znaleźć odpowiedź na to, dlaczego działanie związane z żywieniem i metabolizmem, wpływa na układ odpornościowy.

Wcześniejsze, prowadzone na zwierzętach, badania wykazały, że głównymi czynnikami wpływającymi na stan zapalny oraz odporność, są komórki tłuszczowe. Naukowcy pobrali więc próbki tych komórek u osób badanych, dokonują jednocześnie kompleksowego programowania ekspresji ich genów. Jak zaobserwowano, jeden gen (PLA2G7) najsilniej odpowiadał na dietę. Gen ten wytwarza białko, które łączy się z cząsteczkami tłuszczu, prowadząc do rozwoju stanu zapalnego. Redukcja kalorii wiązała się ze zmniejszenie aktywności genu lub wyłączeniem go. By przetestować swoją teorię, zespół badaczy usunął gen PLA2G7 u myszy. Co się okazało? Otyłość u gryzoni na diecie wysokotłuszczowej radykalnie się zmniejszyła. Ilość cząsteczek zapalnych we krwi wyraźnie spadła, a ogólny profil odpornościowy zwierząt się poprawił.

Słowo na koniec

Przytoczone badanie jest jednym z pierwszych, które pokazują zależność pomiędzy niewielką redukcją podaży kalorycznej, a poprawą funkcji zanikających wraz z wiekiem.

Koniecznych jest więcej badań o dłuższym horyzoncie czasowym, by poznać długofalowe skutki zmniejszenia podąży kalorii.

To jednak kolejne badania które jasno pokazują, że zarówno forma, jak i treść diety mają ogromy wpływ na długowieczność.   

Źródła:

https://singularityhub.com/2022/02/22/first-controlled-human-trial-shows-cutting-calories-improves-health-longevity/

https://www.eurostemcell.org/pl/regeneracja-grasicy

Cztery Filary Długowieczności

Poznaj fundamenty drogi prowadzącej do długiego i zdrowego życia.

Więcej >

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.