Zalew ogórków konserwowych pomaga walczyć ze zgagą?
  • Opublikowano:

    7 stycznia 2021

  • Komentarze:

    0

Zgaga to nieprzyjemny stan (pieczenie i/lub promieniujący ból w klatce piersiowej), który może być objawem choroby refluksowej przełyku. Może nasilać się kiedy zjemy za dużo, po pikantnym posiłku, a także z powodu stresu. Objawy mogą pogarszać się również, gdy leżymy płasko na brzuchu, bądź plecach.

Niektóre osoby cierpiące z powodu zgagi raportują, że zalew z ogórków konserwowych (i innych podobnych produktów) skutecznie pomaga im radzić sobie z tym stanem. Co może za to odpowiadać?

Marynata ogórków konserwowych składa się zwykle z wody, soli, octu oraz dodatków mających stanowić o jej smaku (np. kopru, cukru itd.). Zalew ten bogaty jest w pożyteczne bakterie Lactobacillus, które występują również w mikrobiocie jelit. Zwiększona ilość dobrych bakterii pomaga łagodzić cofanie kwasu.

Oczywiście proces pasteryzacji może wyeliminować działanie zarówno dobrych, jak i złych bakterii. Warto również pamiętać, że dodatkowa kwasowość może pogorszyć objawy.

Domowe sposoby na zgagę

Jakie metody mogą pomóc poradzić sobie z zgagą i unikać jej występowania?

Należą do nich między innymi:

  • zmniejszenie spożycia kwaśnych produktów i zawierających dwutlenek węgla,
  • zredukowanie porcji (unikanie przejadania się),
  • noszenie luźnych ubrań (zwłaszcza w okolicy pasa),
  • unikanie leżenia wkrótce po zjedzeniu posiłku,
  • przyjmowanie leków zobojętniających kwas.

Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/pickle-juice-for-heartburn

Brak komentarzy
Napisz komentarz