7 stycznia, 2021

Zalew ogórków konserwowych pomaga walczyć ze zgagą?

Zgaga to nieprzyjemny stan (pieczenie i/lub promieniujący ból w klatce piersiowej), który może być objawem choroby refluksowej przełyku. Może nasilać się kiedy zjemy za dużo, po pikantnym posiłku, a także z powodu stresu. Objawy mogą pogarszać się również, gdy leżymy płasko na brzuchu, bądź plecach.

Niektóre osoby cierpiące z powodu zgagi raportują, że zalew z ogórków konserwowych (i innych podobnych produktów) skutecznie pomaga im radzić sobie z tym stanem. Co może za to odpowiadać?

Marynata ogórków konserwowych składa się zwykle z wody, soli, octu oraz dodatków mających stanowić o jej smaku (np. kopru, cukru itd.). Zalew ten bogaty jest w pożyteczne bakterie Lactobacillus, które występują również w mikrobiocie jelit. Zwiększona ilość dobrych bakterii pomaga łagodzić cofanie kwasu.

Oczywiście proces pasteryzacji może wyeliminować działanie zarówno dobrych, jak i złych bakterii. Warto również pamiętać, że dodatkowa kwasowość może pogorszyć objawy.

Domowe sposoby na zgagę

Jakie metody mogą pomóc poradzić sobie z zgagą i unikać jej występowania?

Należą do nich między innymi:

  • zmniejszenie spożycia kwaśnych produktów i zawierających dwutlenek węgla,
  • zredukowanie porcji (unikanie przejadania się),
  • noszenie luźnych ubrań (zwłaszcza w okolicy pasa),
  • unikanie leżenia wkrótce po zjedzeniu posiłku,
  • przyjmowanie leków zobojętniających kwas.

Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/pickle-juice-for-heartburn

Zapisz się do newslettera

Zapisz się do newslettera

Wyślij komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.